Alt Sayfalar

8 Ekim 2013 Salı

Sanayi üretiminde şok düşüş geçici, yön yukarıyı göstermeye devam ediyor - 08.10.2013


n Ağustos ayında sanayi üretimi, yıllık bazda %1,3 azalışla beklentilerin tersi yönde bir değişim gösterdi. Genel piyasa beklentisi ve bizim beklentimiz üretimin %3,0 artış göstermesi yönündeydi. Yıllık artış hesaplamasını anketlerle sağlıklı karşılaştırma için mevsim ve takvim etkisinden arındırılmamış ham veri üzerinden yaptığımızı belirtelim. Bu şok düşüşü Ağustos ayında fabrikaların kapalı olduğu dönem ve bayram tatilinin bir araya gelmesinden kaynaklı geçici bir durum olarak görüyoruz.
 
n TÜİK’in açıkladığı şekliyle, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda azalış ise %0,1 düzeyinde gerçekleşti. Bu sonuçlardan sonra, ilk çeyrekte %1,3 düzeyinde ikinci çeyrekte ise %3,2 düzeyinde yıllık artış gösteren sanayi üretiminin, üçüncü çeyreğin ilk iki ayında %2,5 seviyesine yavaşladığı izleniyor. Bu geri çekilmeye rağmen Eylül ayı için öncü göstergelerden gelen olumlu sinyalleri dikkate alarak, kredi faizlerinde gözlenen yükseliş ve tüketici güvenindeki bozulma nedeniyle iç talep üzerinde oluşan risklere rağmen, yılın ikinci yarısında gerçekleşecek milli gelir büyümesinin hızı hakkında ümitlerin korunancağını düşünüyoruz. İlk çeyrekte GSYH yıllık artışı %2,9 ve ikinci çeyrekte %4,4 seviyesinde gerçekleşerek ilk yarıda %3,7 düzeyinde bir büyüme hızına ulaşılmasını getirmişti.
 

n Sanayi üretiminin ana eğilimi açısından daha önemli olan, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış endeks de, bir önceki aya göre %4,0 azalışla önceki ayda ulaştığı tarihi en yüksek seviyesinden sert bir geri çekilme göstermiş oldu. İlk çeyrekte önceki çeyreğe göre %1,1 artış kaydedilirken, ikinci çeyrekte bunun üzerine %1,3 artış daha sağlanmıştı.
 
n Bugün açıklanan üretim verisini, üçüncü çeyreğin tamamına ait bazı öncü göstergelerle (PMI, tüketici ve reel kesim güven endeksi, elektrik üretimi, ihracat) birlikte ele aldığımızda, finansal piyasalarda yaşanan çalkantının ekonomik aktiviteye etkisinin gözlendiğini ama korkulduğu kadar olmayacağını söyleyebiliriz. Özellikle, Eylül ayında, reel kesim güven endeksi, PMI endeksi ve ihracatta gözlenen belirgin artışlar, Euro Bölgesi kaynaklı dış talep artışının sürüklediği bir imalat sanayi aktivitesi hızlanmasına işaret ederek, yılın son çeyreği için de beklentileri olumlu tarafta tutuyor.
 
Hatırlanacağı gibi, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın yurtiçi faizler ve TL’ye olumsuz yansımasının, tüketici güveni üzerinde baskı oluşturması ve daha sıkı parasal koşullara yol açmış olması nedeniyle 2013 yılı büyüme tahminimizi 28 Haziran’da %3,5’e çekmiştik. Bu tahmin üzerindeki aşağı yönlü risklerin, son gelişmelerle bir miktar azaldığı söylenebilir. Bu doğrultuda da, bu hafta açıklanması beklenen Orta Vadeli Program’da büyüme tahminleri için beklenen revizyonların da sınırlı kalması söz konusu olabilir. Önceki OVP'de bu seneki büyüme %4, gelecek yıl ise %5 olarak öngörülüyordu.
 
burgan ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder