Alt Sayfalar

25 Haziran 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta büyüme ve istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin azaldığına vurgu yapan FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarının varlık alımlarının yavaşlatılmasının bu yıl sonlarında başlayabileceğine işaret etmesi ile birlikte global piyasalar satış baskısı altında kalmaya devam ediyor.   Bilindiği üzere FED’in çıkış stratejisinde zamanlama sinyali vereceğine yönelik beklentiler bir süredir soru işareti yaratıyordu. FED’in varlık alımlarının yavaşlatılmasını teyit eden ve bir takvime işaret eden açıklamaları, yaklaşık bir buçuk aydır vurguladığımız orta vadeli "güçlü dolar, yüksek faiz" temasını destekler nitelikteydi.
FED açıklamaları ile birlikte dolar endeksindeki güçlenme bonolar, hisse senetleri ve emtialarda satış baskısına neden oldu. ABD 10 yıllıkları 2.54’e yükselirken, güne satış baskısı ile başlayan  S&P500 endeksi gün içinde FED üyelerinden Kocherlakota’dan gelen açıklamalarla toparlansa da günü %1.21 ekside kapattı. Ve düşüşe finansallar, sınai ve metaller öncülük etti.  Defansif hisselerdeki yükseliş ise dikkat çekiciydi.

Bu sabah Asya borsalarında da satış baskısının devam ettiği görülüyor. Çin Borsası %4, Tayvan %1.22, Güney Kore %0.42 ekside. Ancak şu saatlerde Çin’de basında yer alan haberlere paralel toparlanma dikkat çekiyor.Bahsettiğimiz gibi FED’in parasal genişlemeden çıkış stratejisine yönelik endişelerle yılbaşından bu yana dünya endeksinden negatif yönde ayrışan gelişmekte olan piyasalardaki düşüş güçlendi. Gelişmekte olan piyasalarda para birimlerindeki değer kaybı ve bono faizlerindeki yükseliş hisse senetlerindeki düşüşe öncülük ediyor. Özellikle Hindistan ve Güney Kore para birimlerindeki düşüş ön plandaydı. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi MSCI Türkiye 19 Haziran FED açıklamaları  sonrası  dolar bazında %13.41 düşerken,  MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi %6.70, MSCI Dünya endeksi ise %5.01 düştü. Böylelikle gelişmekte olan piyasalardaki düşüş %16.29’a ulaştı.
Önümüzdeki günlerde FED doğrultusunda makro verilerden gelecek sinyaller; ki güçlü veriler FED’in açıklamalarını destekler nitelikte olacaktır; ile birlikte ayrıca Çin’deki likidite sorunu da bir diğer konu. Çin’de gecelik repo faizi ortalaması geçen hafta %12.5 seviyesini görmüştü. Her ne kadar merkez bankasının gerektiği takdirde para politikasında ince ayar yapabileceğini söylemesi piyasaları bir miktar sakinleştirdiyse de bu konudaki gelişmeler endişe yaratmaya devam ediyor. Diğer taraftan Yunanistan ve İtalya’daki siyasi gelişmelerin önümüzdeki günlerde ön planda olabileceğini ve bu doğrultuda da izlenmesi gereken konular olabileceğini belirtelim.
Kısacası global piyasalardaki volatilite önümüzdeki hafta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamına kadar etkili olmaya devam edebilir. FED’in varlık alım programında çıkış stratejisinde kilit rol oynayan tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller kritik.
Yurtiçinde Hazine ihaleleri takip ediliyor. Dün sabit kuponlu ihalede bileşik faiz %8.93 (beklenti:%8.90) ile nispeten beklentilere paralel, TÜFE'ye endeksli kağıtta reel faiz ise %2.95 (beklenti: yüzde 3.08) ile beklentilerin altında gerçekleşti. Sabit kuponluda ROT dahil 2.2 milyar TL satış (beklenti:1.9 milyar TL) , TÜFE'de 2.15 milyar TL (beklenti:2.2 milyar TL) satış gerçekleşti. Hazine Haziran ayında piyasadan toplam 9.5 milyar TL borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Geçen haftaki ilk ihalede piyasadan 1.1 milyar TL borçlanmıştı, dünkü iki ihalede ise toplamda 4.37 milyar TL borçlanmış oldu. Dünkü ihaleler ardından bugünkü  benchmark ihalelere gelecek talep oldukça önemli. 
Bugün makro veri tarafında ABD'de tüketim harcamalarına yönelik sinyallerin görüleceği dayanıklı tüketim mal siparişleri rakamından gelecek sinyaller önemli. Manşet rakamda toparlanma beklense de detaylar çok güçlü sinyaller veremeyebilir. Ayrıca son beş yılın en yüksek seviyesine ulaşılması beklenen yeni konut satışları ve konut fiyatları endeksi takip edilecek.
 
Haftanın  ilk işlem gününde kritik 73,000 desteğinin aşağı kırılmasıyla yeniden artan satış baskısının, 70,000 ara hedef noktasını test ettiğini gözlemliyoruz.
 
Güne 70,000 desteği üzerinde tutunma eğilimiyle başlayacak olan piyasada, bu seviyenin seans içi harekette önemli olduğunu düşünüyoruz. Seans içi yükseliş denemelerinin zayıf kalarak devam eden kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki hareketin, henüz taban oluşumuna yönelik bir sinyal üretmediğini gözlemliyoruz. 70,000 desteği altındaki haretkerde 68,500 ve 65,000 noktalarının hedeflenme riskinin gündeme gelebileceği piyasada, yukarıda 73,000 seviyesi direnç konumuna dönüştü. Şu aşamada destek noktalarındaki piyasa hareketlerinin yakından izlenmesini önerdiğimiz piyasada, yükseliş yönünde bir eğilim oluşabilmesi için 73,000 direncinin aşılması gerekiyor.
 
ykb ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder