Alt Sayfalar

21 Mayıs 2014 Çarşamba

Piyasalara Bakış


Tepe formasyonu oluşup oluşmadığını izlediğimiz ABD hisse senetlerinin tepki yükselişleri sonrasında dün tekrar satış baskısı altında kaldığını gördük. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi dün günü %0.65 ekside 1872 seviyesinden tamamlarken, bir süredir dikkat çektiğimiz tarihi rekor düşük seviyelerinde seyreden bono, döviz ve hisse volatilitelerindeki yükselişler ön plandaydı.  (örn VIX %4.35 yükseldi) Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri ise Latin Amerika’daki satışlar (örneğin Bovespa endeksi %1.88 civarı geriledi) öncülüğünde günü %0.53 ekside tamamladı. Gelişmekte olan piyasalarda CDS spreadleri yükselirken, TL ve Güney Afrika Randı öncülüğünde bazı ülke döviz kurlarındaki değer kayıpları dikkat çekici olmaya devam etti. 

Yurtiçinde dün Hazine ihalelerinin piyasa beklentisinden daha iyi yönde gerçekleştiğini görürken, odak noktasında yarınki TCMB PPK toplantısı var. TCMB Başkanı Başçı’nın önümüzdeki aylarda faiz indirimine sinyal veren açıklamaları ile birlikte TCMB’nin para politikasında gevşemeye gideceğine yönelik beklentiler güçlenmiş olsa da yüksek enflasyon rakamları ve son bir haftadır TL’de gördüğümüz değer kayıplarına paralel buna yönelik zamanlamanın daha belirsiz hale geldiğini düşünüyoruz. Olası bir faiz indirimi durumunda ise bunun haftalık repodan ziyade gecelik faizlerde gerçekleşme olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabaha baktığımızda Asya piyasalarında odak noktasında olan BOJ toplantısında ek gevşeme yönünde piyasada beklendiği gibi herhangi bir değişiklik görülmedi. Bu doğrultuda ABD piyasalarındaki satış baskısı ardından bu sabah Japonya borsası da ekside işlem görüyor (%0.5 civarı). Gelişmekte olan Asya piyasalarında da zayıf görünüm etkili. Bugün FED FOMC tutanakları ve FED Başkanı Yellen’ın konuşmasını takip ediyoruz. Bugün ayrıca euro bölgesinde güven endeksi , İngiltere BOE tutanakları ve perakende satışlar açıklanıyor. Bu hafta FOMC’de oy hakkı bulunan FED Başkanları konuşmaları dikkat çekebilecekken (özellikle geçtiğimiz haftaki yukarı dönüş sinyalleri üreten enflasyon rakamları sonrasında) makro tarafta ABD, euro bölgesi ve Çin’de açıklanacak Mayıs ayı öncü PMI endeksleri, Almanya IFO endeksi takip edilecek önemli makro veriler olarak sıralanabilir. Diğer taraftan  S&P Cuma günü Türkiye değerlendirme raporunu açıklıyor.
Makro tarafta FED Başkanı Yellen’ın açıklamaları güvercince yönde kalmaya devam etse de geçtiğimiz hafta açıklanan ve yukarı dönüş sinyalleri veren Nisan ayı enflasyon rakamlarının oldukça dikkat çekici olduğunu belirtelim. Mart ayında beklentilerin üzerinde kalarak dikkatleri çeken TÜFE rakamı sonrasında Nisan ayı enflasyon rakamları ile birlikte enflasyonda yukarı yönlü sinyallerin güçlendiğini gördük. Ki bu bizim daha önce de dikkat çektiğimiz gibi ABD’de enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağı yönündeki görüşlerimizle uyumlu yöndeydi. Diğer taraftan ECB Başkanı Draghi’nin gerekirse Haziran ayında adım atılabilir yönündeki ifadeleri ile birlkte Haziran ayında faiz indirimine yönelik güçlenen beklentiler piyasalardaki en önemli konulardan biri olmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder