Alt Sayfalar

5 Mayıs 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Cuma günü 288.000 kişi artışla 215.000 olan beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşen tarım dışı istihdam verisine rağmen, ABD tahvil faizlerinin soru işareti yaratan katılım oranındaki düşüş ve kazançlardaki zayıflık ile birlikte baskı altında kaldığını gördük. Hisse senetlerinde ise sınırlı düşüşler görüldü. Ayrıca Ukrayna ile ilgii haber akışının ön planda yer almaya devam etmesi de soru işareti yaratan konulardan biriydi. Hatırlatmak gerekirse önümüzdeki döneme yönelik güçlü sinyaller içeren ISM imalat, ADP, Chicago PMI gibi geçtiğimiz hafta açıklanan bir çok güçlü makro veriye rağmen ilk çeyrekte hava şartlarından kaynaklı yavaşlamayı teyit eden 1Ç büyüme verisi ile birlikte ABD faizlerinin istihdam rakamları öncesinde gerilediğini görmüştük. (10 yıllıklar %2.70’lerden 2.60’lara gerilemişti). Bir süredir 2.60-2.80 bandında hareket eden ABD 10 yıllıkları Cuma gününü ise %2.58 seviyesinde tamamladı. Hatırlatmak gerekirse gelişmekte olan piyasaların belirli bant içerisinde hareket eden ABD faizleri, politik tansiyondaki düşüş ve ECB ve BOJ’dan ek adım beklentisine paralel bir süredir olumlu performans gösterdiğini görüyoruz. Ki gelişmekte olan piyasalarda Cuma günü MSCI GOP endeksi %0.74 yükseldi. 


Geçtiğimiz hafta ABD hisse senetlerine baktığımızda göreceli olarak daha zayıf performe eden teknoloji hisseleri başta olmak üzere küçük ölçekli hisseler ve büyümeye duyarlı döngüsel sektörlerdeki toparlanmanın S&P 500’deki toparlanmaya destek olduğunu görmüştük. Cuma gününü %0.13 eksi ile zayıf seviyede tamamlayan S&P 500 endeksi böylelikle geçtiğimiz haftayı toplamda %0.95 artıda tamamlamış oldu. Ancak piyasa geneli için de belirleyici olabilecek teknoloji endeksi Nasdaq’da bir tepe formasyonu oluşup oluşmayacağını izlediğimizi hatırlatalım.  Geçtiğimiz hafta istihdam verisi öncesinde nispeten daha zayıf seyreden gelişmekte olan piyasalarda ise  MSCI GOP endeksi Cuma günkü yükselişlerle haftayı %1 artıda tamamladı.

Bu sabaha baktığımızda Asya hisse senetleri piyasalarında Çin’deki satış baskısı ön planda. (%1 civarı ekside) Makro tarafta 48.1’e 0.2 puan aşağı revize edilen Çin HSBC PMI imalat endeksi dikkat çekiyor. Japonya borsası bugün ve yarın kapalı olacak.  Bugün makro tarafta yurtiçinde enflasyon verilerini yurtdışında ise ABD’de ISM Hizmet endeksi, revize hizmet PMI endeksini.takip ediyoruz. Hafta genelinde ise Perşembe günü ECB toplantısı ile birlikte FED Başkanı Yellen’ın Çarşamba günü yapacağı konuşma özellikle istihdam rakamları sonrasında önemli olabilir. ECB toplantısında Draghi’nin ne derece güvercince sinyaller vereceği önemli olmaya devam ediyor. Hafta genelinde makro tarafta euro bölgesinde sanayi üretimi verileri, Çin’de enflasyon,  ihracat/ithalat rakamlarını takip ediyoruz. 

Yurtiçinde ise bu sabah açıklanacak Nisan ayı enflasyon rakamları Başçı açıklamaları sonrasında önemli olabilir. Hatırlanacağı üzere 30 Nisan’da TCMB Başkanı Başçı’nın enflasyon raporu sunumu sorasında verdiği mesajlar ön plandaydı. Raporda 2014 yıl sonu enflasyon beklentileri %6.6’dan %7.6’ya revize edilirken Başkan Başçı’nın açıklamalarındaki güvercince ifadeler dikkat çekmişti ve buna paralel bono faizlerinde gerilemeler görmüştük. Başçı’nın açıklamalarında “bundan sonraki adım faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabilir” yönündeki önümüzdeki aylarda faiz indirimine sinyal veren ifadeleri ön plandaydı. Bu doğrultuda özellikle Mayıs ayı enflasyon rakamının piyasaların odak noktasında olacağını hatırlatıyoruz.
Büyük resimde ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusunda vereceği sinyalleri buna paralel de ABD faizlerindeki seyri izlemeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda son açıklanan verilerin geneline baktığımızda beklentileri aşan Mart ayı enflasyon rakamı başta olmak üzere perakende satışlar, ISM imalat endeksi, dayanıklı tüketim mal siparişlerinde gördüğümüz güçlü sinyaller önümüzdeki döneme yönelik pozitif içerikte sinyaller üretiyordu. Ki Cuma günü açıklanan istihdam rakamları da bu görüntü ile uyumlu yönde idi.  Daha önce de ifade ettiğimiz  gibi ABD’de açıklanan veriler ile birlikte enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını düşünüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder