Alt Sayfalar

25 Mart 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 25 Mart 2014

Haftaya yükselişle başlayan BIST 100 endeksi dün gün içinde satışların ağır basmasıyla yönünü aşağıya çevirdi ve %1.35 düşüşle 63,710 puandan günü tamamladı. BIST30 endeksi ise %1.45 ekside 77,578 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.88, bankacılık endeksi (xbank) %1.95 gerilerken haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve IHMAD oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun haftalık olarak yayınlanan bültenine göre bankacılık sektörü toplam kredi hacminin, bir haftada %0.77 artarak 14 Mart itibarıyla 1 trilyon 101 milyar 117 milyon TL’ye ulaştığını görüyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Konut Satış İstatistikleri'ne göre Türkiye genelinde Şubat ayında satılan konut sayısı bir önceki aya göre %5.8 gerileyerek 82 bin 597 olarak gerçekleşti.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, şu ana kadar Kuzey Irak'tan gelen ve burada biriken petrolün toplam 1 milyon 350 bin varile ulaştığını açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk şirketlerini yavaş büyüme, yükselen faiz ve zayıf Türk lirasını riskleri konusunda uyardı. Yapılan bir araştırmaya göre 2012 yılında yurtdışında 100 milyon doların üzerinde yatırım yapan Türk şirket sayısı 29’a çıktı ve bu 29 Türk şirketin yurtdışında 37 milyar dolarlık öz varlığa sahip olduğu açıklandı.

Şirket haberlerine gelirsek, KAP’ta yapılan açıklamaya göre Ereğli Demir Çelik’in, toplu iş sözleşmesi kapsamında 3 yıl süreli anlaşma imzaladığını görüyoruz. Yine KAP’ta yayınlanan başka bir habere göre Halkbank 3 milyar TL’ye kadar çeşitli tür ve vadede TL cinsi borçlanma aracı ihracı kararı aldı. Bir gazetede yer alan habere göre TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, finansal olarak doğru bir modelle ihaleye çıkılması durumunda Nevşehir Havalimanı işletme ihalesi ile ilgileneceklerini ifade etti. Son olarak BİM’in dün itibariyle hisse geri alım programının durdurulması yönünde karar aldığını belirtelim.

Küresel piyasalara baktığımızda, Almanya ve Fransa’daki imalat ve hizmet verilerinin olumlu gelmesinin Euro Bölgesi'nde toparlanmanın sürdüğüne işaret ettiğini görüyoruz. Bu verilere rağmen küresel piyasalardan etkilenen Avrupa hisselerinin Ukrayna’daki gerginlik ve Çin’den gelen beklenmedik verilerle geriledi. ABD’de öncü imalat PMI endeksi’nin, Mart ayında beklentilerin altında kalarak 55.5'e gerilediğini hatırlatalım. Bu verinin ve Rusya-Batı arasındaki geriliminin etkisinde kalan Asya borsaları dalgalı seyrederken altın tekrar yükselişe geçti. IMF Başkanı Lagarde, Çin'in dünya ekonomisi içindeki yerini vurgulayarak, yeni nesil reformların tamamlanmasının önem taşıdığını ifade etti. Son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Brezilya'nın kredi notunu ağır büyüme ve artan borç seviyesi gerekçesiyle BBB'den BBB-'ye indirdiğini belirtelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder