Alt Sayfalar

21 Mart 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 21 Mart 2014

BIST100 endeksi Fed kararlarının etkisinde dün günü %0.34 ekside 65,261 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %0.42 gerileyerek 79,552 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.42, bankacılık endeksi (xbank) %0.48 geriledi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve KRDMB oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 7-14 Mart tarihlerine ait Haftalık Para ve Banka istatistiklerini açıkladığını görüyoruz. Bu verilere göre bankalararası da dahil olmak üzere bankacılık sektöründeki toplam mevduat bir haftada %1.18 artarak 975 milyar 410 milyon TL’ye yükseldi. Sektörün kredi hacmi ise 7 milyar 146 milyon TL yükselerek 1 trilyon 53 milyar 569 milyon TL’ye ulaştı. Yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku, geçtiğimiz hafta net 92.7 milyon dolarlık hisse senedi, 374.3 milyon dolarlık DİBS sattı. Böylece yabancıların DİBS stoku 44.9 milyar dolar ile 1 Haziran 2012’den bu yana en düşük düzeyine geriledi. New York Üniversitesi profesörlerinden Nouriel Roubini, Türkiye'nin parasal sıkılaştırma eğrisinin gerisinde olduğunu ve ek parasal sıkılaştırmanın Türkiye için gerekli olabileceğini dile getirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun katkılı akaryakıt ürünlerinde indirim yapılması talebinin ardından dağıtım şirketlerinin motorinde 6-7 kuruş indirime gittiğini de hatırlatalım.


Şirket haberlerine gelirsek, gündemin daha sakin olduğunu görüyoruz. Türk Telekom CEO'su Rami Aslan’ın, Digitürk'ün satın alınmasının Türk Telekom için stratejik bir alım olabileceğini ifade ettiğini görüyoruz. Bunun dışında Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin bugün Milas-Bodrum Havalimanı işletme hakkı devri için gerçekleştireceği ihalede TAV Havalimanları Holding’in de teklif vereceğini belirtelim.


Küresel piyasalara baktığımızda, Bir önceki gün Yellen’ın yaptığı açıklamalardan kısmen olumsuz etkilenen küresel piyasaların toparlanmaya başladığını görüyoruz. Gösterge endeksler ve bölgesel imalat raporunun ekonominin toparlandığına yönelik sinyal vermesiyle, New York borsası bu hafta 3. kez yükseliş gösterdi; S&P 500 Endeksi %0.6 yükseldi. ABD Merkez Bankası Fed’in, bu sene yaptığı stres testine tabî tutulan 30 bankanın 29’u ciddi bir resesyon ortamında bile gerekli sermaye yeterliliğine sahip bulunuyor. Çin’in Bej Kitap raporu Çin ekonomisinin bu çeyrekte yavaşladığına dair sinyal verdi. IMF, Ukrayna'ya verilecek ekonomik yardımlara ilişkin görüşmelerin yapıcı ilerlediğini ve ortaya kapsamlı bir reform çıkarmayı istediklerini açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder