Alt Sayfalar

19 Mart 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 19 Mart 2014

Dün son derece olumlu bir gün geçiren BIST100 endeksi %2.14 artıda ve son sekiz haftanın en yüksek kapanışı olan 65,573.50 puandan günü tamamladı. BIST30 endeksi ise haftanın ilk gününü %2.54 yukarıda 79,976 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.54, bankacılık endeksi (xbank) %4.24 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, dün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun toplandığını ve faiz oranlarını değiştirmeyerek %10'da bıraktığını hatırlatalım. TCMB’nin açıkladığı 2014 Ocak ayına ilişkin Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri’ne göre Ocak sonu itibariyle, kısa vadeli dış borç stoku, 2013 yıl sonuna göre %2.5 düşüşle 125.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %2.6 oranında azalırken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku da %2.3 oranında geriledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Akbank, Asya Katılım Bankası, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halkbankası, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası’nı olası bir not indirimi için izlemeye aldığını belirtelim. Son olarak Hazine’nin, dün gerçekleşen tahvil ihalesinde % 11.34 ortalama bileşik faizle 623.3 milyon TL borçlanmış olduğunu da belirtelim.    


Şirket haberlerine baktığımızda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun aylık raporuna göre, petrol ürünleri dağıtıcı satışları listesinde OMV Petrol Ofisi ilk sıradaki yerini 342 bin 700 ton satış ve %24.5 payla Ocak ayında da korudu. OPET 247 bin 663 ton satış ve %17.7 payla ikinci sırada yer alırken, Shell&Turcas 245 bin 251 ton satış ve %17.5 payla üçüncü sırada yer aldı. Aliağa’ya kurulacak Star Rafinerisi'ne 500 milyon dolar kredi sağlayacak 2 uluslararası kuruluşun projeden çekildiğini ve Azeri Socar’ın da kredi için Denizbank’la anlaşmaya vardiğini de ekleyelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, Japonya'da dış ticaret açığının Şubat ayında 800 milyar yen olarak beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ve ülke ekonomisindeki zayıflıklara dair sinyal verdiğini görüyoruz. AB'nin ihracatı 2013 yılında %3 büyürken, ithalatı %6 geriledi. Piyasların Fed’in bugün akşam saatlerinde açıklanacak toplantı kararını beklediğini belirtelim. Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım uygulanabileceğinin etkisiyle Asya borsaları dalgalanırken gelişen piyasa hisseleri ise Çinli imarcıların kayıplarını ilerletmesiyle satıcılı seyrediyor. Ekonomideki yavaşlamanın sadece hava şartlarına bağlanmasının doğru olmayacağını iddia eden Kanada MB Başkanı Poloz, yavaş büyümenin Kanada ve dünya için yeni bir model olarak alınabileceğini ifade etti. Bütün bu gelişmelerin yanında altının son bir haftanın en düşüş seviyesine gerilediğini de belirtelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder