Alt Sayfalar

10 Mart 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 10 Mart 2014

Cuma gününe sakin başlayan BIST100 endeksi öğleden sonra ABD’den gelen tarımdışı istihdam verisinden negatif etkilendi ve haftayı %1.42 düşüşle 63,095 seviyesinden tamamladı. BIST30 endeksi ise %1.68 gerileyerek 76,474 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.33, bankacılık endeksi (xbank) %1.76 düşüş gösterirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, faizlerin yüksek olmasının bir ülkedeki üretim, istihdam ve yatırımı olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin, Türkiye’nin orta ve uzun vadede hedeflenen büyüme oranına ulaşacağını ve karşı durulması gereken ilk şeyin faiz olduğunu ifade ettiğini görüyoruz. Zeybekci’nin başka bir konuşması esnasında, serbest ticaret anlaşmalarına önem verdiklerini, AB ile 1996 yılında imzalanan Gümrük Biliği Anlaşması'nın Türkiye'yi olumsuz etkilediğini söylediğini de belirtelim. TÜİK verilerine göre işsizlik oranı 2013'te Türkiye genelinde 0.5 puan artarken, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'te işsizlik oranı geriledi. Bank of China'nın uçak kiralama iştirakinin yönetim kurulu başkanı ve Çin Dış Ticaret Teşvik Konseyi Başkanı Zhang Türkiye'de bir irtibat ofisi kurduklarını ve Türk girişimcilerden lisansla ilgili bilgi ve tavsiye aldıklarını ifade etti.


Şirket haberlerine gelirsek, Sabancı Holding’in 2013 yılı net kârının 1 milyar 731 milyon 396 bin TL olarak açıklandığını görüyoruz. KAP’a yapılan açıklamaya göre Anadolu Efes 2013 yılında satış gelirlerini %113 artırarak 9.2 milyar TL’ye yükseltti. Şirketin net kârı ise 2.61 milyar TL olarak açıklandı. Son olarak SPK’nın, İş Bankası'nın yurt dışında ihraç edilecek 5 milyar dolar veya muadili TL veya yabancı para karşılığında borçlanma aracı başvurusuna onay verdiğini ekleyelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, geçtiğimiz Cuma ABD’de Şubat ayı tarım dışı istihdam verisinin 175 bin ile beklentilerin üzerinde artmasıyla ABD hisselerinin yükseldiğini hatırlatalım. Japonya’da ise 4. çeyrek büyümesi aşağı yönlü revize edildi ve %1'den % 0.7'ye indirildi. Ülkenin cari açığı ise Ocak ayında rekor seviyeye genişledi. Çin'de Şubat ayı ihracatı sürpriz bir şekilde %18.1 düştü ve ithalat %10.1 yükseldi. Bu verinin ardından Asya borsaları, altın ve gelişen piyasa para birimleri geri adım attı. Uluslararası Ödemeler Bankası, hükümetlerin borçlanmalara hız vermesiyle küresel borçların %40 artışla 100 trilyon doları aştığını açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder