Alt Sayfalar

3 Mart 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 03 Mart 2014

Haftanın son gününe artıda başlayan BIST100 endeksi gün içinde devam eden alımlarla %1.25 yükselerek 62,553 puandan haftayı sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %1.25 artışla 75,758 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.09, bankacılık endeksi (xbank) %0.77 artış gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinin haftalık bazda %2.09 değer kaybettiğini de ekleyelim.

Yurtiçi piyasalarına baktığımızda, Mart-Mayıs 2014 dönemi İç Borçlanma Stratejisi’ne göre Hazine, bu dönemde 49.8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık, 44.1 milyar TL iç borçlanmaya gidecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıklamalarına göre Şubat ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %4.3'lük artışla 12 milyar 93 milyon 42 bin dolar oalrak gerçekleşti. Türkiye'nin külçe altın alanında dış ticaret hacmi Ocak 2014’te geçtiğimiz senenin aynı ayına göre %48.6 düşüşle 598.5 milyon dolara geriledi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, turizm sektöründe çalışan sayısının %9.3 oranında yükseldiğini ve istihdama önemli katkıda bulunduğunu açıkladı. Hazine Müsteşarlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, bugün iki yarın da 3 tahvil ihalesi düzenlenecek.


Şirket haberlerine baktığımızda, Türkiye’de petrokimya sektöründe tek hammadde üreticisi olan Petkim, 2013 yılında 270 milyon TL brüt, 49 milyon TL net kâr elde etti. Akbank 2013 yılına ait kârından 1 TL nominal değerli hisse başına net 0.099 TL kâr payının nakit dağıtımının genel kurula teklifine karar verirken TSKB Yönetim Kurulu toplantısında ise nakit ve bedelsiz hisse senedi şeklinde temettü dağıtılması yönünde karar alındı. KAP’a yapılan açıklamaya göre Akenerji, Bozüyük doğalgaz Kombine Çevrim Santralinin üretim faaliyetinin durdurulmasına karar verdi. Bugün Emlak Konut GYO, Doğus Otomotiv, Bim, Koza Altın ve Bank Asya gibi şirkeklerin 2013 yılı finansal sonuçlarını açıklayacağını da belirtelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Çin'de Şubat ayına ait resmi imalat satın alma yöneticileri endeksinin son 8 ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu veri Ukrayna'daki gerilimin piyasalarda yarattığı tedirginlikle birleşince Asya borsaları düşüşe geçti; güvenli varlıklara olan talep artarken emtia da kazançlarını artırdı. Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Shirai, bankanın %2 enflasyon hedefini rakamsal bir band şeklinde genişletebileceğini ifade etti. Rusya'nın Kırım'a askeri müdahalesinin ardından rublenin dolar karşısında tarihi düşük seviyelere gerilediğini belirtelim. Bu gelişmenin üzerine Rusya Merkez Bankası politika faizini 150 baz yükselterek %7'ye çıkarttı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder