Alt Sayfalar

28 Mart 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Dün Avrupa hisse senetleri yatay seviyede günü tamamlarken güne satış baskısı ile başlayan ABD hisse senetlerinde S&P 500 endeksi %0.19 eksi ile günü tamamladı.  Daha önce de belirttiğimiz gibi satış baskısında ofansif hisseler (teknoloji ve finansal hisseler) başı çekiyor ve ayrıca riskli sınıfta yer alan küçük ölçekli hisselerdeki satış baskısı da kısa vadeli düzeltmeye yönelik sinyalleri güçlendiriyor. Bu doğrultuda 50 günlük hareketli ortalamasını test eden S&P 500 endeksinde 1840-50 bandının, özellikle de finansal ve teknoloji hisselerindeki seyrin önemini not edelim. Haber akışı tarafında ise önceki gün stres testini geçemeyen Citigroup hissesi ön plandayken, Rusya-Ukrayna haber akışı da önemini koruyor. 

Diğer taraftan gelişmekte olan ülke piyasalara baktığımızda kurlardaki rahatlama ile birlikte olumlu ayrışma etkili olmaya devam etti. MSCI GOP endeksi %0.7 yükselirken, CDS spreadlerinde gerilemeler devam etti.  Yurtiçinde ise Merkez Bankasının son karalarının da etkisiyle gördüğümüz olumlu performansın dün yurtiçindeki haber akışları ile birlikte terse döndüğünü gördük. MSCI Türkiye endeksi dolar bazında %0.97 geriledi.
Makro tarafa bakacak olursak, ABD’de bu hafta karışık/zayıf sinyaller içerdiğini söyleyebileceğimiz dayankılı mal siparişleri ile birlikte dün açıklanan ve pozitif sinyaller içermeye devam eden  haftalık işsizlik maaşı başvuruları ön plandaydı.  Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 10.000 kişi düşüşle 311.000’e gerileyerek (son dört ayın en düşüşk seviyesi) beklenenden iyi seviyede gerçekleşti ve istihdama yönelik iyileşme sinyalleri vermeye devam etti. Dört haftalık ortalama ise 9500 kişi düşüşle 317.750’ye geriledi. Soğuk hava şartlarına bağlanan önceki birkaç ayda gördüğümüz zayıf veriler sonrasında toparlanmanın işaretçisi şeklinde yorumlanabilecek makro verilerin şahince ifadeler içeren Yellen konuşması sonrasında daha fazla dikkat çekebileceğini, bu doğrultuda da ABD bono faizlerindeki seyrin önemli olabileceğini hatırlatıyoruz. Bu doğrultuda da ABD bono faizlerinde özellikle 2 yıllık faizin yüksek seviyesini koruduğunu söyleyebiliriz.
Bugün makro veri tarafında ABD’de kişisel harcamalar, çekirdek PCE  ve Michigan Tüketici Güven Endeksini takip ediyoruz. Ayrıca Almanya’da enflasyon rakamları dikkat çekebilir. Yurtiçinde ise tüketici güven endeksi açıklanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder