Alt Sayfalar

27 Mart 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


Stoxx 600 %0.7 artıda günü tamamlarken, güne benzer şekilde yükselişle başlayan ABD hisse senetlerinin satış baskısı altında kaldığını bonolarda ise alımların etkili olduğunu gördük.  Obama’nın Rusya’ya yaptırımlar konusunda ifadelerini sertleştirmesi ön plandaydı. Günü %0.7 ekside tamamlayan S&P 500 endeksinde, ofansif teknoloji sektörü ile birlikte küçük ölçekli hisse senetleri düşüşe öncülük etti.(Örneğin Russell 2000 endeksi 50 günlük ort. altında kapanış yaptı)  Hisse volatilitelerinde yükselişler gördük.VIX %6.5 yükseldi. Diğer taraftan kapanış sonrası açıklanan FED stres testini geçemeyen beş banka arasında Citigroup’un da olduğunu dair haberleri not edelim. (seans sonrası işlemlerde %5 düştü)

Makro tarafta ise dayanıklı mal siparişleri verisinin zayıf sinyaller içermesinin de ABD faizlerindeki geri çekilmeye destek olduğu söylenebilir. Manşet rakam %2.2 artışla beklentilerin üzerinde kalmış olsa da daha net gösterge olan savunma hariç rakamlar Bloomberg’e göre %0.5 artış beklentilerine karşı %1.3 düşüşe işaret etti ve ayrıca nakliyelerin de %+0.5 ile beklentilerin altında kaldı. Önceki aylardaki aşağı yönlü revizyonlarla birlikte düşünüldüğünde verinin karışık/zayıf sinyaller içerdiğini söyleyebiliriz.
Diğer taraftan gelişmekte olan ülke piyasalarda ise kurlardaki rahatlama ile birlikte olumlu görünüm etkiliydi. MSCI GOP endeksi %1 yükselirken, CDS spreadlerinde gerilemeler gördük.  Merkez Bankasının ZK, ROM’larla ilgili son açıklamaları ve daha ziyade seçim öncesi olumlu algılamayla  birlikte döviz, bono ve hisse piyasalarına olumlu yansımalar gördük. MSCI Türkiye endeksi olumlu ayrışarak dolar bazında %6.37 sert yükselişle günü tamamladı. 
Bu sabaha baktığımızda güne zayıf yönde başlayan Asya piyasaları genelinde daha olumlu görünümün etkili olduğıunu söyleyebiliriz. Satış baskısı gördüğümüz Japon Yeni çapraz kurlarındaki toparlanma ile Asya piyasaları şu saatlerde nispeten daha dengeli,  gün içinde Japon Yenindeki gelişmelerin izenmesi gerektiğini hatırlatalım.
Bugün makro tarafta ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları, konut satışları verileri FED’den Pianalto konuşması takip edilecek. Gelişmekte olan piyasalarda ise Güney Afrika Merkez Bankası toplantısı dikkat çekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder