Alt Sayfalar

12 Şubat 2014 Çarşamba

Piyasalara Bakış


Piyasalar genelinde geçtiğimiz hafta dikkat çektiğimiz olumlu hava dün de devam etti fakat dün yurtiçi piyasalarda FED Başkanı Yellen’ın konuşması kullandığı bazı ifadeler nedeniyle sınırlı satış baskısı  gördük.
S&P 500 endeksi dün de artışına devam ederk %1.1 artışla 1819 seviyesinden günü tamamlarken volatililte endekslerindeki geri çekilmenin devam ettiğini gördük. Kritik destek seviyelerinden toparlayan MSCI gelişmekte olan ülke piyasa endeksi de dün arttı. Aynı zamanda ABD bono tahvil faizlerinde de yükselişler vardı

Yellen’in konuşması ve soru cevap bölümündeki cevaplarına baktığımızda Yellen’in oldukça dengeli açıklamalar yaptığını görüyoruz. Bu anlamda önceki Fed açıklamaları ve Bernanke çizgisinin devamı şeklinde yorumlamak mümkün. Özellikle dikkat çekici olan ifadeleri arasında son açıklanan ve zayıf gelen istihdam verilerini yorumlama konusunda erken olduğunu vurgulaması vardı. Bu nispeten daha az “güvercince” bir ifade sayılabilir.
Ayrıca Fed’in “ara vermesi” için (kast edilen varlık alımı sınırlandırılması yani “tapering”) için görünümde belirgin bir değişiiğin olması gerektiğini vurgulaması da dikkat çekici idi. Bu da nispeten daha az “güvercince” bir ifade sayılabilir.
Bunların yanında istihdam piyasalarının hala normale dönmemiş olmdaığını ve burada konjonktürel etkilerin de etkili olduğunu belirtmesi ama hangi oranda konjonktürel (döngüsel) hani oranda yapısal faktörlerin etkili olduğunu bilimsel olarak tahmin edilemeyeceğini vurgulaması da dikkat çekici idi. Bu ve kullandığı başka ifadeler (örneğin işsizlik oranıyla ilgili) Fed’in istihdam piyasalarındaki iyileşmeyi yeterli bulmadığını ifade ediyor ki bu da “güvercince” bir yorum sayılabilir. 
Bu sabah Asya piyasalarında Yellen konuşması sonrası genel olarak sınırlı olumlu hava hakim.  Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de genelde sınırlı güçlenme var. Dünkü ABD borsalarında yaşanan yükselişi Asya piyasalarının aynı oranda devam ettirmemesi ilginç ve ABD faizlerindeki yükseliş ile de ilgili olabilir.
Çin’de açıklanan ve beklentilerden iyi gelen dış ticaret verileri Çin’de sert iniş endişelerini biraz azaltabilir. Ayrıca, ABD kongresinde yaşanan borç tavanına yönelik olumlu gelişmeler de piyasalar açısından kısa vadede olumlu.
Öte yandan Kazakistan’ın para birimi Tenge dün %19 oranında devalüe edildi. Daha once gerçekleşen Arjantin devalüasyonu ve Ukrayna'nın sermaye kontrollerinden sonra gelen bu haber gelişmekte olan ülkeler üzerindeki algı açısından olumsuz olabilir. Diğer piyasaları etkileyip etkilemeyeceğini izlemek gerekir diye düşünüyoruz
Kısa vadede nispi rahatlama ile piyasalardaki tepki denemeleri devam edebilir. Fakat daha orta vade için Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder