Alt Sayfalar

4 Şubat 2014 Salı

GÜNDEM


  • IMF Başkanı, merkez bankalarını daha fazla işbirliğine çağırdı… IMF Başkanı Christine Lagarde, gelişmekte olan piyasalarda yaşanan kargaşanın global finansal sisteme yayılması tehdidi bulunduğuna işaret ederek merkez bankalarını daha yakın işbirliği içinde olmaya çağırdı. Lagarde, merkez bankalarının aşırı iç içe geçmiş dünya ekonomisinin karmaşık kanallarının yönetiminde kollektif sorumluluk almaları gerektiğini vurguladı. Lagarde, "Tüm parasal otoriteler, politikalarının diğerlerinin politikalarına etkilerini düşünmeli" diye konuştu.
  • Zeybekci: Enflasyon rakamları ile ilgili hedefleri tutturacağız… Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, enflasyon rakamları ve ekonomi ile ilgili beklentilerinin aynı olduğunu belirterek, 'Hedefleri tutturacağız' dedi.

  • Rus gazına Avrupa’dan daha fazla ödüyoruz… Rusya’nın Almanya’dan sonra en büyük doğalgaz müşterisi olan Türkiye, bin metreküp için Almanya’dan 20-25 dolar daha fazla para ödüyor. Zaman Gazetesinden İsmail Altunsoy'un haberine göre, Türkiye’nin kamu şirketi BOTAŞ, en pahalı doğalgazı İran’dan alıyor. Ancak Zaman’ın enerji yönetimi kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Rusya’nın kamu şirketi Gazprom’dan alınan gazın fiyatı da Avrupa’ya göre pahalı. Almanya’dan 20-25 dolar daha fazla para ödeyen Türkiye, gaz fiyatlarında indirim yapması için Rusya’dan talepte bulundu. Almanya, bin metreküp doğalgaz için Rusya’ya 375-380 dolar öderken, Türkiye (kamu-özel ortalaması) aynı miktar için 390- 400 dolar ödeme yapıyor.
  • ECB, stres testlerini zorlaştırıyor… Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, bu yılın ilerleyen zamanlarında ekonomide düşüş olma ihtimaline karşı yapılacak stres testlerinin öncesinde yapılacak bilanço incelemelerinin, testleri daha zorlaştıracağını söyledi. bloomberght.com'un haberine göre, ECB'nin finansal sistemin sağlığına ilişkin değerlendirmelerde bulunmasının ardından, "Bir eklememiz daha olacak  varlık kalitesi incelemelerinin sonuçlarını da stres testlerine entegre edeceğiz, böylece stres testleri zorlaşacak" dedi. ECB, bölgenin en büyük bankalarının, kriz anında sermayelerinin, risk ağırlıklı varlıklarının yüzde 5.5'inin altına gerilemeyeceğini göstermek zorunda kalacağını söyledi.
  • AB’nin yolsuzluk raporu açıklandı… Avrupa Birliği Komisyonu tarihinde ilk kez bir yolsuzluk raporu yayınladı. Rapora göre, AB ülkelerinde yolsuzluğun ekonomiye verdiği toplam zarar yılda 120 milyar euro. Raporu Brüksel'de kamuoyuna sunan AB Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström "Yolsuzluk vatandaşların demokratik kurumlara ve hukuk devletine olan güveninin altını oyuyor, Avrupa ekonomisine zarar veriyor ve devletlerin acil ihtiyaç duyduğu vergi gelirlerini elinden alıyor" diye konuştu.
  • Fed/Fisher, "Tahvil alımlarında azaltımı yavaşlatmak için neden yok" Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, ABD hisse senedi fiyatlarındaki düşüşe ve denizaşırı ekonomilerdeki kur dalgalanmalarına rağmen Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Fox Business'a konuşan Fisher, "Fed hisse senedi fiyatlarına değil, reel ekonominin nasıl gittiğine odaklanmalı. Ekonomi ilerleme gösterdiği sürece tahvil alım programı azaltılmaya devam edilmeli" dedi.
  • Fed’in yeni başkanı Janet Yellen, bugün görevine başladı… 31 Ocak’ta görevi dolan Ben Bernanke’nin yerine gelen Yellen, Fed’in 100 yıllık tarihinde ilk kadın başkan unvanını kazandı.
  • ABD bankaları kredi standartlarını gevşetti… Fed'in kıdemli kredi yöneticileri ile 3 ayda bir yaptığı ankete göre, ABD'deki bankaların, şirket ve tüketicilerden gelen kredi talepleri arttı ve bankalar kredi standartlarını gevşetti. bloomberght.com'un haberine göre, Fed anketi, Amerikan bankalarının birçok şirket ve tüketici kredisi için kredi şartlarını gevşettiğini ve son 3 ayda ortalama kredi talebinin arttığını gösterdi.
  • BOJ/Kuroda, "Yüzde 2 enflasyonu 2014 mali yılının ikinci yarısında göreceğiz" Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, yüzde 2 enflasyonu 2014 mali yılının ikinci yarısında göreceklerini söyledi. Kuroda, "Japonya yüzde 2 enflasyon hedefini başarma yolunda istikrarlı ilerleme gösteriyor" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder