Alt Sayfalar

23 Ocak 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta ABD’de çok güçlü olmayan/ karışık verilerle birlikte ABD faizlerinde sınırlı da olsa rahatlama görmüştük. Ancak dün kısa vadeli faizlerdeki yükseliş ön plandaydı. Geçtiğimiz haftayı %0.37 seviyesinde tamamlayan 2 yıllık tahvil faizi, dün tekrar %0.4’e doğru hareketlendi.  Ayrıca daha önce dikkat çektiğimiz  VIX’deki toparlanma sonrası (ki dün %0.23 geriledi) dün bono volatilitesindeki (move endeksi) artış da dikkat çekiciydi. FED’in tapering’e başlamasının ardından özellikle verim eğrisinde kısa taraftaki gelişmeleri izliyoruz. Bu doğrultuda 29 Ocak FOMC toplantısı öncesinde bu hafta WSJ yazarı Hilsenrath’ın FED’in Ocak toplantısında tapering’e devam edeceğine dair ifadelerini içeren son yazısını da tekrar hatırlatalım.
 
Hisse tarafında ise S&P 500’ün kısa vadeli düzeltme sürecine girip girmeyeceğini izlerken, bu doğrultuda büyümeye duyarlı döngüsel sektörlerdeki görece zayıf performans dikkat çekici olmaya devam ediyor.  Bu doğrultuda dün S&P 500 endeksi %0.06 artı ile yatay seviyede günü tamamlarken (hayalkırıklığı yaratan bilançosu ile IBM hissesindeki satış baskısı ön plandaydı), gelişmekte olan piyasalarda gecelik faizlerdeki sakinleşme ile birlikte Çin Borsasındaki toparlanma öncülüğünde dün MSCI GOP endeksinde dolar bazında %0.59 yükseliş gördük.  MSCI Türkiye endeksi ise PPK kararlarının ardından diğer gelişmekte olan ülkelere eşlik etti ve dolar bazında %1.54 yükseldi.
 
Bu sabah ise Çin’de son altı ayın en düşük seviyesine gerileyen Ocak ayı HSBC PMI imalat rakamı soru işareti yaratıyor ve bölge genelinde satış baskısı hakim. Çin HSBC PMI endeksi Ocak ayında 50.5’den 49.6’ya, son altı aydır ilk defa 50 seviyesinin altına geriledi. Ayrıca detaylarda 49’8 e gerileyen yeni siparişler endeksi de soru işareti yarattı. Çin ardından bugün Avrupa ve ABD’de açıklanacak Ocak ayına yönelik ilk sinyalleri göreceğimiz öncü PMI endeksleri ön planda olabilir. Ayrıca ABD’de haftalık işsizlik maaaşı başvuruları ve ikinci el konut satışları rakamı da takip edilecek. Bilanço tarafında GE finansalları açıklanıyor.
 
TCMB’nin PPK kararlarındaki detaylara yönelik belirsizliğin dünkü açıklamalarla bir miktar netleştiğini görüyoruz.  Dünkü açıklamalarında TCMB EPS günlerinde gecelik borç verme faizinin %9 seviyesinde olacağını ve 27 -30 Ocak tarihlerinde EPS uygulanacağını açıkladı. Ancak EPS uygulama günlerinin sıklığına yönelik belirsizliğin hala soru işareti yarattığı söylenebilinir.
 
Merkez Bankasının (EPS uygulanan günlerde üst bantta faiz artırımı) açıklamaları sonrasında TL’deki devam eden değer kayıplarına rağmen, BIST-100 endeksi dün tepki yükselişleri ile günü tamamladı. Endeks %1.58 yükselirken %2.06 yükselen bankacılık endeksi yükselişe öncülük etti.  Her ne kadar tepki yükselişleri görsek de Aralık ayı sonlarındaki sert satış baskısı ile 2008 dipleri sonrasındaki uzun vadeli yükselen trend desteğini kıran ve gelişmekte olan piyasalardan negatif yönde ayrışan MSCI Türkiye endeksinde, TL’deki seyrin önümüzdeki günlerde hisse senetleri performansı için daha da önemli hale geldiğini düşünüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder