Alt Sayfalar

13 Ocak 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçen hafta ECB Başkanı Draghi “güvercince” söylemleri ile öne çıkarken, ABD tarafında istihdama yönelik veriler dikkatle takip edildi.  Haftalık işsizlik verileri 15.000 kişi düşüşle 330.000’e gerileyerek piyasa beklentisinden daha iyi seviyede gerçekleşirken, dört haftalık ortalama da 349.000’e geriledi.
Tarım dışı istihdam rakamına yönelik öncü gösterge olarak izlenen ve son aylarda istihdam rakamı ile korelasyonu yüksek olan ADP verisine baktığımızda, Aralık ayında 238.000 kişi artışla beklentilerden (195.000) güçlü yönde gerçekleşerek pozitif yönde sinyaller vermişti. ADP sonrasında tarım dışı isthdam beklentisinde yukarı yönde revizyonlar olmuştu. 

Fakat Cuma günü açıklanan ABD’de Aralık ayı tarım dışı istihdam rakamı süpriz yaparak piyasaların beklentiler ortalaması olan 197.000 seviyesinin çok altında geldi.  İşsizlik oranı da beklentilerin oldukça altında kaldı. Bu veriler tapering’in hızı konsunda soru işareti yaratabilir. Nitekim son dönemde daha yakından izlenmesi gerektiğini düşündüğümüz ve veri öncesi %0.4’ü geçmiş olan ABD 2 yıllık bono faizlerinin veri sonrası %0.38’in altında gerilediğini gördük.
Faizlerdeki bu gerilemenin özellikle son dönemde olumsuz ayrışma göstermiş olan ve içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için kısa vadede olumlu olduğunu düşünüyoruz. Fakat oluşan trendlerin değiştiğini söylemek için bizce erken.
Bu sabah Asya piyasalarında daha karışık bir seyir var. Hindistan artıda fakat Çin borsalarındaki zayıflığın devam ediyor olması dikkat çekici.
Ayrıca son günlerde dikkat çektiğimiz Japon Yenindeki değerlenme olasılığının devam ettiğini düşünüyoruz. Nitekim Yen’in ABD doları karşısında 104’ün altına gerilediğini not ediyoruz. Yen’in hızlı değer kazanmasının ise diğer piyasalara olumsuz yansımaları olabileceğini tekrar hatırlatıyoruz.
Yurtiçinde ise politik gelişmelerle birlikte merkez bankasının politika uygulamaları ön planda olmaya devam ediyor.  Merkez Bankası’nın kurdaki baskıyı hafifletmeye yönelik olarak devam eden döviz satışları ön planda yer alırken, faiz tarafında herhangi bir sürpriz yapıp yapmayacağı merak konusu. Merkez Bankasının 21 Ocak PPK toplantısı öncesinde 14 Ocak’ta açıklanacak cari açık rakamı makro tarafta ön planda olacak. Biz TCMB’nin 21 Ocak toplantısında faiz arttırmama ihtimalinin daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Sert satış baskısı ile 2008 dipleri sonrasındaki uzun vadeli yükselen trend desteğini kıran ve gelişmekte olan piyasalardan negatif yönde ayrışan MSCI Türkiye endeksinde ise tepki yükselişleri gördük. Bu tepki yükselişi özellikle ABD tarım dışı istihdam verisinden sonra arttı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder