Alt Sayfalar

6 Aralık 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün ECB Başkanı Draghi’nin açıklamalarının yeterince güvercince sinyaller içermemesi euroya destek olurken geneli itibariyle bono ve hisse senedi piyasaları üzerinde olumsuz bir etki yarattı., Kasım ayında rekor seviyeleri gören ve aşırı alım bölgesindeki ABD endekslerinde kar satışlarının etkili olmaya devam ettiğini görüyoruz. S&P 500 endeksi dün de %0.43 gerileyerek günü 1785 seviyesinden kapattı. VIX endeksi %2.6 yükseldi. Bir süredir S&P 500 endeksi gibi bazı benchmark endekslerin rekor seviyelerinde bulunduğunu, bazı varlık volatilite göstergelerinin ise düşük seviyelerini korumasına paralel gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklara yönelik daha nötr bir duruşun daha uygun olabileceğini düşündüğümüzü belirtiyorduk. Ki S&P 500 Kasım ayında %2.8 yükselirken,  MSCI GOP endeksi dolar bazında %1.5 düşüş göstererek ayrıştı.

Bu bağlamda VIX endeksi, G7 kur ve bono volatilitelerindeki son birkaç haftadır gerçekleşen artışları not etmeye devam ediyoruz. Ayrıca özellikle gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki gelişmelerin izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Volatilitelerin düşük seviyelerden yükselmeye başlaması ve bazı küresel benchmark sayılabilecek endekslerin rekor seviyelerde kalmaya devam etmesi nedeniyle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Yurtiçinde ise TL’deki seyir dolayısıyla da Merkez Bankasının politika uygulamaları en önemli konu olmaya devam ediyor. Merkez Bankasının son toplantısındaki şahince tonlamasına rağmen, diğer gelişmekte olan ülkelere paralel FED’in çıkış stratejisine yönelik gelişmelerin ön planda kalmaya devam ettiğini ve gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki baskının yurtiçi piyasaları da olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bu doğrultuda da Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın daha önceki açıklamalarında da vurguladığı 17 Aralık PPK toplantısı odak noktasında olacak.
Büyük resimde FED’in çıkış stratejisine yönelik gelişmeler hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalar için en önemli konu olmaya devam ediyor.  Piyasada varlık alım porgramında kesintiye başlanmasında Mart ayına yönelik beklentiler ağırlığını korusa da, son açıklanan FED toplantı tutanaklarının geneli itibariyle yeterince güvercince sinyaller içermemesinin/kısmen şahince olmasının, soru işaretlerini güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca merkezi kanatta yer alan FED Başkanlarından Bullard’ın şahince ifadeler içeren açıklamalarını (Aralık ayına yönelik vurgusu) da not etmekte fayda var.
Bu doğrultuda da bugün açıklanacak tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller FED’in 17-18 Aralık toplantısı öncesinde varlık sınıflarının seyri konusunda oldukça önemli olabilir. Bu hafta açıklanan ve beklenenin altında kalan ISM hizmet endeksi soru işareti yarattıysa da (özellikel istihdam endeksindeki gerileme dikkat çekmişti), ISM imalat, haftalık işsizlik başvurularının (yüksek oyanklık gösteren bir veri olsa da) 298.000’e gerilemesi ve 3Ç büyüme rakamı gibi bazı güçlü sinyaller içeren makro verilerin ardından istihdam rakamlarında da güçlü yönde sinyaller görülmesi durumunda  (özellike 200.000 üzerinde kalabilecek rakamlar), FED’in Aralık toplantısında varlık alım porgramında kesintiye başlama olasılığını gözardı etmemek gerekli bizce. İstihdam rakamlarında beklenenin çok altında kalabilecek rakamlar ise gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklarda tepki yükselişlerine neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder