Alt Sayfalar

19 Aralık 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

ABD Merkez Bankası FED dünkü FOMC toplantısında 85 milyar dolar tutarındaki varlık alım programında Ocak ayında 10 milyar dolar tutarında (5 milyar dolar MBS+5 milyar dolar tahvil) kesintiye gideceğini açıkladı.
Bir süredir FED’in Aralık toplantısında varlık alım porgramında kesintiye (“tapering”) başlama olasılığını gözardı etmemek gerektiğini düşündüğümüzü ve FED’in Aralık veya Ocak’ta varlık alım porgramında kesintiye başlaması ama bunu faizlerin uzun süre düşük kalacağı (yeni enflasyon ve işsizlik oranı eşikleri vererek) vurgusu ile yapması olasılığının bizce yüzde ellinin üstünde olduğuna yönelik ifadelerimizi hatırlatalım. 
Varlık programında sınırlı olarak nitelendirebilecek kesintiye başlanması önümüzdeki döneme yönelik belirsizliği bir bakıma azaltırken,  diğer taraftan da daha da önemlisi FED’in düşük faiz politikasınına devam edileceğine yönelik vurgusunu güçlendirmesi, işsizlik oranı için %6.5 , enflasyon için %2.5 parametlerine ulaşımadan faiz artırımının gündemde olmayacağını bir kez daha vurgulaması riskli varlıklar açısından oldukça önemliydi. Diğer taraftan düşük faiz politikasından çıkışa yönelik sinyaller için önümüzdeki dönemde açıklanacak istihdam ve enflasyon verilerinin önemi daha da arttı ve bu bağlamda makro verilerin volaltilite yaratma olasılığının daha da yükseldiğini söyleyebilirz.

FED’in açıklamalarına piyasalardaki ilk tepki hisse senetlerinde sert yükseliş, ABD 10 yıllık faizinde ise sınırlı yükseliş yönündeydi. (%2.85’den %2.90’a) S&P 500 endeksi %1.66 sert yükselişle 1810 seviyesinden günü tamamlarken ABD 10 yıllıklarının önemli direnç seviyelerinde işlem görmeye devam ettiğini görüyoruz. Diğer taraftan VIX endeksindeki sert düşüşü (%14.8) not ediyoruz.
Piyasalarda ilk tepki bir bakıma belirsizliğin azalması ile pozitif yönde olsa da önümüzdeki dönemde açıklanacak makro verilerin, %6.5-%2.5 parametleri doğrutlusunda özellikle gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklar üzerinde volatilite yaratma olasılığının arttığını söyleyebiliriz.
Bu doğrultuda da bu sabaha baktığımızda Asya piyasalarında karışık görünüm olduğunu belirtmekte fayda var. Japonya %1.74 yükselirken gelişmekte olan Asya piyasalarında geneli itibariyle daha zayıf. Dün akşam Brezilya Borsasındaki %0.94 yükseliş ardından bu sabah Hindistan ve Çin’de satış baskısı hakim ve bunda dolardaki güçlenme eğilimi etkili olmuş gibi gözüküyor.
Bugün makro veri tarafında ABD’de Philadelphia FED imalat endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder