Alt Sayfalar

1 Kasım 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün ABD’de açıklanan bölgesel imalat endekslerinden Chicago PMI endeksi Ekim ayında 55.7’den 65.9’a yükselerek (beklenti: 55)  FED’in önceki günkü yeterince güvercince sinyaller içermeyen açıklamaları ardından S&P 500’de etkili olan kar satışlarını destekledi. Veri bir bakıma FED’in varlık alım programında kesintiye başlama kararını  Mart ayından önce başlayabileceğine yönelik beklentilere destek oldu. Ayrıca alt endekslerdeki sert yükseliş de dikkat çekti. İstihdam endeksi 53.2’den 57.7’ye, yeni siparişler endeksi ise 58.9’dan 74.3’e yükseldi.
 
Ayrıca dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 10.000 kişi düşerken , daha net sinyal veren dört haftalık ortalamadaki 8000 kişi artış; bu Nisan ayı ortalarından sonraki en yüksek seviye; soru işareti yarattıysa da verinin volatil olduğunu not edelim. 

 
S&P 500 endeksi dün %0.38 düşüşle 1756 seviyesine gerilerken Russell 2000 endeksinin hafta başından bu yana S&P 500 endeksinin altında performe ettiğini not ediyoruz. Ayrıca dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş devam etti.  Dün enflasyon gibi zayıf makro verilerin de desteğiyle euro’nun satış baskısı altında kaldığını da not edelim.  Dolar endeksindeki güçlenme ile birlikte gelişmekte olan ülke döviz kurlarında değer kaybı görülürken yurtiçinde ise TCMB Başkanı Başçı’nın nispeten şahince sayılabilinecek açıklamaları ile birlikte TL’nin nispeten güçlü kaldığını gördük.  Dün MSCI GOP endeksi dolar bazında  %0.8 düşerken, MSCI Türkiye endeksi ise %2.09 geriledi.
 
Ayrıca daha önce de dikkat çetiğimiz gibi son ayların en düşük seviyelerine gerileyen bazı varlık volatilitelerindeki artış dikkat çekiyor. Ki geçtiğimiz hafta bazı uluslararası G7 kur volatilitesi göstergelerinin bu yılın en düşük değerlerine gerilemiş olması, uluslararası bazı bono volatilite indikatörlerinin Mayıs sonundan bu yana en düşük seviyesine gelmiş olması, VIX ve VDAX gibi bazı hisse senedi volatilite göstergelerinin son aylardaki en düşük seviyelerine gerilemiş olması, önümüzdeki dönemde bazı varlık volatilitelerinde daha fazla gerileme olasılığının azaldığını ve artışa geçebileceğini düşündürdüğünü belirtmiştik.  
 
Global piyasalarda Japon yenindeki değerlenme ön plandayken bu sabah Japonya Borsası %1 ekside. Likidite endişeleri ile bir süredir baskı altında kalan Çin Borsası ise yatay. Bu sabah Çin’de açıklanan hem resmi hem de HSBC PMI imalat endekslerinin beklenenin üzerinde gerçekleştiğini not edelim. HSBC PMI endeksi 50.9 (beklenti:50.6 önceki:50.2), PMI imalat ise 51.4 seviyesinde gerçekleşti. (beklenti: 51.2 önceki: 51.1) Ayrıca Güney Kore’de güçlü iharacat rakamları da dikkat çekiyor.  Son satış baskısında nispeten güçlü kalan Hindistan borsası ise şu saatlerde artıda işlem görüyor.  Diğer taraftan Eylül ayında cari açık ve bütçe problemleri gibi bazı yapısal sorunlara paralel Moody’s tarafından notu düşürülen Ukrayna’nın, son haberlere göre S&P de kredi notunu B’den B-‘ye indirdi. Ukrayna’daki gelişmelerin, başka piyasaları da etkileme potansiyeli nedeniyle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
 
Bugün makro veri tarafında ABD’de ISM imalat endeksi ve FED Başkanları açıklamaları ön planda olabilir. FED’in son açıklamaları ardından piyasada oluşan varlık alım programında daha erken kesintiye başlayabileceği algısına paralel ISM imalat endeksinin güçlü sinyaller vermeye devam etmesi  bu beklentilere destek olabilir. Bugün FED’den Bullard, Kocherlakota  ve Lacker konuşuyor. Ayrıca revize PMI imalat endeksi ve İngiltere PMI İmalat endeksi takip edilecek. Yurtiçinde ise PMI imalat endeksi açıklanıyor. Önümüzdeki günlerin en önemli verisi ise 8 Kasım’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam rakamı olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder