Alt Sayfalar

23 Ekim 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 23 Ekim 2013

BİST100 endeksi, dün sabah seansında sakin bir seyir izledikten sonra öğleden sonra açıklanan ABD Eylül ayı işsizlik verisinin ardından yükselişe geçti ve günü %0.50 yukarıda 79,272 puandan sonlandırdı. BİST30 endeksi ise günü %0.70 yükselişle 97,204 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.02, bankacılık endeksi (xbank) %1.45 artış gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun, AB olarak Türkiye ile müzakereleri devam ettirmek istediklerini söylediğini görüyoruz.  Bunun yanında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2012’ye ait Sayıştay Denetim raporlarının tartışma konusu olduğunu belirtelim. Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada Maliye Bakanı Şimşek, Sayıştay tarafından meclise sunulan dört temel raporda ve kamu idarelerinin denetim raporlarında, genel bütçeli idarelerin bazı mali tabloları üretemedikleri yönünde ortak bir eleştiri yer aldığını aktardı. Ayrıca Şimşek, genel bütçenin tamamı için Maliye Bakanlığınca mizan, faaliyet sonuçları tablosu ve bilanço oluşturularak  bu belgelerin Sayıştay ve kamuoyu ile paylaşılmış olduğunu ve raporların gitmediği savının doğru olmadığı açıkladı. Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun toplanacağını da hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. İş Bankası’nın yurtdışında gerçekleştirdiği 5.5 yıl vadeli 500 milyon dolar tutarındaki tahvil ihracına yaklaşık 7 kat talep gelmiş olduğunu ve Türk Hava Yolları’nın, Avrupa Basketbol Ligi Eurolague ile olan sponsorluk sözleşmesini 2020 yılına kadar uzatmış olduğunu hatırlatalım.


Yurtdışı haberlerine baktığımızda, ABD’deki istihdam büyümesindeki yavaşlamanın ardından ortaya çıkan FED’in teşviklerini uzatacağı spekülasyonu, New York Borsası’nı tırmandırarak S&P 500 Endeksi’nin 10 yılın en büyük yüzde kazancına yaklaşmasını sağladı.  Bunun yanında ABD Başkanı Obama’nın baş ekonomi danışmanı Furman, kapanmanın, 4. çeyrek büyümesinden %0.25 sildiğini ve 120 bin kişilik istihdama mal olduğunu belirtti. Ayrıca, Euro Bölgesi'nde finansal denetmenlik rolü üstlenen Avrupa Merkez Bankası’nın, bölgenin en büyük bankalarından %8 oranında sermaye tamponu talep edeceği söylentilerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Yeni temerrüt dalgası olasılığı üzerine defterlerini temizleme yoluna giden Çin'in en büyük bankalarının zarar olarak yazdıkları kredilerin 3 katına çıktığı belirtildi. Bu haberlerin dışında, Avustralya Merkez Bankası'nın faiz indireceği tahminlerinin azalmasıyla ülkenin enflasyonu beklentinin üzerinde hızlanırken mali kriz olasılığına ilişkin endişeleri yatıştırmak için harekete geçen Avustralya hükümeti, ülkenin borç limitini 2/3 oranında artırmayı planladığını açıkladı. Son olarak, İspanya'nın ekonomik toparlanmasına oynayan Microsoft'un kurucusu Bill Gates’in, İspanyol inşaat şirketi FCC'den hisse satın aldığını da belirtelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder