Alt Sayfalar

2 Ekim 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 02 Ekim 2013

ABD’deki borç limiti endişelerinin azalmasıyla yönünü yukarı çeviren küresel piyasalrın etkisinden kalan BİST 100 endeksi dün %2.66 yükselerek 76,469 puandan günü sonlandırdı. BİST 30 endeksi ise %2.88 yükselişle 94,019 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.24, bankacılık endeksi (xbank) %3.68 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve BJKAS oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşması esnasında yurtiçi ve yurtdışı ekonomilere de değindiğini görüyoruz. Gül, dünyada ekonomik krizin etkilerinin hala devam ettiğini, ABD’nin ve diğer gelişmiş ekonomilerin, parasal genişleme politikalarını değiştirme sinyallerinin, yükselen ekonomilerin kur ve faiz göstergelerinde dalgalanmaya yol açtığını ifade etti. Gül, Türkiye’deki düşük iç tasarruf oranı sorunun çözülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Türkiye'nin ihracatının Eylül ayında otomotiv sektöründeki %31.3 artışın öncülüğünde geçen yılın aynı ayına göre %11.1 artışla 12.56 milyar dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Ocak-Eylül döneminde ise ihracat %0.6 artarak 111.98 milyar dolara ulaştı.


Şirket haberlerine baktığımızda, THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu’nun, şirketin 7-8 ülkeden, bu ülkelerin milli havayollarının satın alımı yönünde teklif aldığını açıkladığını görüyoruz. Topçu ayrıca, kur hareketlerinin her şirketi etkilediğini belirtirken THY’nin net kârında %29 azalış gerçekleştiğini söyledi. Topçu son olarak, şirketin satın almadan ziyade kendi içinde büyümeyi hedeflediğini vurguladı. Son olarak, Ege Plastik aktifinde bulunan arsa Vakıfbank’a olan borç nedeniyle banka tarafından icra yoluyla satın alındı.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD Hazine Bakanı Lew’ın, Kongre'ye borçlanma yetkisini bir an önce artırma çağrısı yaparak, ABD'nin ülkenin borç sınırını aşmasını önlemeye yönelik son sıradışı önlemleri uygulamaya başladığını açıkladığını görüyoruz. Milyarder yatırımcı George Soros, Euro krizinin aşılmış olabileceğini ancak Avrupa'nın hâlen riskli bölgede olduğunu savundu.  Ayrıca, Asya Kalkınma Bankası, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı endişesiyle gelişmekte olan Asya ülkelerinin büyüme tahminini düşürdü. Son olarak, şirketleri yatırıma teşvik etmeye çalışan Japonya Başbakanı Abe'nin büyüme stratejisinin, reflasyon kampanyasından yapısal reformlara kaydığı belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder