Alt Sayfalar

9 Ekim 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

ABD’de bütçe harcamalarına yönelik haber akışı piyasalar üzerinde volatilite yaratmaya devam ederken, önümüzdeki günlerde üçüncü çeyrek bilanço sezonuna yönelik beklentilerin de ön plana geçebileceğini söyleyebiliriz. Bu doğrultuda Cuma günü JP Morgan ve Wells Fargo finansallarının açıklanacağını not edelim. Bütçe tarafına bakacak olursak hem Cumhuryetçiler hem de Demokratlar tarafından gelen son açıklamaların uzlaşma umutlarına yönelik soru işaretlerini arttırdığı söylenebilir.  Bilindiği üzere hükümetin harcama yetkisi süresinin 1 Ekim itibariyle dolması ile birlikte hükümet zorunlu hizmetler dışında tatile girdi ve ABD hazinesinden gelen açıklamalarda da belirtildiği üzere borç tavanının 17 Ekim civarında dolması olası.
Küresel risk barometresi olarak izlenen ve 50 günlük hareketli ortalamasının altına inen S&P 500 endeksine baktığımızda satış baskısı etkili olmaya devam ediyor. Endeks dün %1.23 düşüşle 1655 seviyesine gerilerken, özellikle 18 Eylül sonrasındaki geri çekilmede nispeten güçlü yönde kalan ve ekonomiye duyarlı döngüsel sektörlerde son iki gündür etkili olan satış baskısı ve önemli destek seviyelerini kıran Russell 2000 endeksindeki zayıflama sinyalleri dikkat çekiyor.  Bu doğrultuda endekste momentum kaybına yönelik sinyallerle birlikte kısa vadeli yükseliş trendini aşağı kırma olasılığı gündeme gelebilir. Gelişmekte olan piyasalara bakacak olursak MSCI GOP endeksi Çin öncülüğünde dün günü dolar bazında %0.42 artıda tamamladı. MSCI Türkiye endeksi ise %0.97 oranında geriledi. Bir süredir dikkat çektiğimiz volatilitedeki artış ihtimali gerçekleşmiş gibi görünüyor. Örneğin VIX endeksindeki yükseliş dün de devam etti.

Biz kısa vadede gelişmekte olan piyasaların gelişmiş piyasalardan göreceli olarak daha güçlü yönde performans gösterebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Diğer taraftan gelişmiş ülke bono, hisse ve döviz varlık grupları volatiliteleri arasındaki ayrışma dikkat çekerken borç tavanı konusu ile ilgili haber akışı, FED’in çıkış stratejisinde zamanlama konusunun yeni belirsizlikler yaratması, yeni FED Başkanının kim olacağı  ve duruşu gibi konuların daha fazla gündeme gelmesi tüm aktif piyasalarında volatilitenin ciddi anlamda düşmesini zorlaştırabilir.  Bu bağlamda döviz piyasalarına ve özellikle Japon Yeni çapraz kurlarına (özellikle Euro/Japon Yeni)  ve daha ziyade QE’ye (Fed varlık alımı) daha duyarlı Altın’daki seyrin diğer piyasalar açısından da önemli olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Bu sabah bakacak olursak günün en önemli haberi yeni FED Başkanı konusu. Başkan Obama’nın bir süredir konuşulduğu üzere bugün FED Başkan yardımcısı Janet Yellen’i yeni FED Başkanı olarak atayacağına dair  haberler ön planda. Dünkü düşüşün ardından ABD vadelileri ve Japonya Borsası şu saatlerde artıda. Gelişmekte olan Asya piyasalarında ise yatay görünüm hakim.
Bugün ts ile 21:00’de açıklanacak 17-18 Eylül FED toplantı tutanakları ön planda olacak. Tutanaklarda varlık alım programında kesintiye gidilmeme kararının detaylarına yönelik sinyaller dikkat çekebilir. Ayrıca FED’den Evans ve ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları takip edilecek. Diğer taraftan dün yurtiçinde sanayi üretimi rakamı açıklandı. Ağustos’ta mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %4.0 azaldı. Bu piyasa beklentilerinin altındaydı. Cuma günü ise  cari işlemler dengesi rakamları açıklanıyor. Piyasadaki ortalam beklenti -2.15 milyar dolar seviyesinde. ( önceki: -5.79 milyar $)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder