Alt Sayfalar

25 Ekim 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan "BBB-" olarak teyit ederken; görünümünü "durağan" olarak korudu. Fitch'in değerlendirmesinde, kredi notu değişikliğini pozitif etkileyecek unsurlar olarak, cari açıkta önemli ve kalıcı bir düşüş ve buna eşlik edecek net sermaye girişi ve uluslararası rezervlerde sürdürülebilir artış; daha düşük seyreden bir enflasyon ile tasarrufları artırıcı ve daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekecek yapısal reformlara işaret edildi. Kredi notu üzerindeki negatif unsurlar ise, kamu maliyesinde bozulma ve kamu borç dinamiklerinin olumsuz yönde değişmesini de içeren sermaye girişinde sert ve uzun süreli düşüş şeklinde sıralandı. Ayrıca Fitch, Türkiye için 2013'teki yüzde 3.7'lik büyüme beklentisine karşın; büyümenin 2014'te yavaşlayarak 3.2 olmasını öngördüğünü belirtti.
Açıklanan ekonomik verilerin FED'in ekonomiye sağladığı desteğini yakın gelecekte de devam ettireceğine işaret etmesi ve bilanço açıklayan şirketlerden gelen olumlu haberlerin ardından dün ABD  borsaları yükseldi. S&P %0.33, Dow Jones ise %0.62 değer artışlarıyla günü zirvelerine yakın seviyelerde tamamladı. Bu sabah ise Asya borsalarında Japonya başta olmak üzere aşağı yönlü hareketler dikkat çekiyor. Yendeki yükselişin ardından Nikkei endeksindeki kaybı % 2'ye ulaşmış durumda. ABD vadelilerinde ise sabah saatlerinde -%0.20’lik hafif gerilemeler yaşanıyor.


Fed'in, bütçe görüşmeleri nedeniyle ABD hükümetinin sınırlı faaliyette bulunduğu 16 günlük sürenin ekonomi üzerindeki etkisini görmek isteyeceği ve bu nedenle  varlık alımlarında azaltmaya daha geç başlayacağı beklentisi piyasalarda ana konu olmayı sürdürüyor. Bu paralelde FED’in parasal genişlemeyi Mart ayına kadar sürdüreceği beklentileri ön planda olmaya devam ederken, piyasalar önümüzdeki dönemde açıklanacak ekonomik datalara olan duyarlılığı korunacaktır. Piyasalar bugün  ABD’de saat 15:30’da açıklanacak dayanıklı tüketim mal siparişlerini ve 16:55’de açıklanacak Michigan tüketici güven endeksi verilerini izleyecektir. Yurt içinde ise saat 14:30’da Kapasite kullanım oranı açıklanacak. Ayrıca yurtiçi tarafta üçüncü çeyrek bilanço döneminin başlamış olması nedeniyle de hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkacağı bir döneme girmiş bulunuyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder