Alt Sayfalar

6 Eylül 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün ECB Başkanı güvercin söylemlerine devam ederken ABD’de açıklanan verilerde pozitif sinyaller görülmeye devam edildi. Her ne kadar güçlü yönde olmasa da tarım dışı  istihdam rakamı için öncü gösterge olarak izlenen ADP özel sektör istihdam rakamı 176.000 artışa işaret etti. Piyasadaki ortalama beklenti 184.000 seviyesindeydi. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise beklenenden iyi yönde 9000 kişi düşüşle 323.000 gerileyerek pozitif sinyal vermeye devam etti. Daha net sinyal veren dört haftalık ortalama 3000 kişi düşüşle 329.000’e geriledi ve bu rakam Ekim 2007 sonrasındaki en düşük seviyeye resesyon öncesi döneme işaret etti. 
 
FED’in çıkış stratejisine odaklanan piyasalarda bugün açıklanacak tarım dışı istihdam  rakamından gelecek sinyaller ve bu paralelde de ABD10 yıllıklarındaki seyir izlenecek. Bu hafta genelinde açıklanan verilerin ISM imalat, ADP istihdam ve haftalık işsizlik başvuruları rakamlarının geneli itibariyle güçlü yönde sinyaller vermeye devam ettiğini belirtelim. Bu doğrultuda da FED’in 18 Eylül toplantısı öncesinde odak noktasında yer alan tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller önemli.
 

Tarım dışı istihdamda son üç aylık ortalamada 200.000 ve üzerinde kalabilecek, istihdamda iyileşmenin devamına yönelik sinyaller FED’in 18 Eylül toplantısında varlık alım programında azaltmaya başlayacağına dair beklentilere destek olablir. Ki piyasadaki genel beklenti 10-20 milyar dolar aralığında kesintiye gidilebileceği yönünde şekilleniyor.  Zayıf yönde kalarak sürpriz yaratabilecek rakamlar ise programda daha sınırlı yönde azaltma  veya ötelemeye gidilmesine yönelik beklentilere destek olabilir; ki bu ise bonolara alım getirebilir. Suriye konusu ile birlikte artan jeopolitik endişelerin, FED’in Eylül ayında varlık alım programında azaltmaya gidebileceğine yönelik beklentilerin ötelenmesi yorumlarına neden olduğunu gözardı etmemek gerekli bizce. Tarım dışı istihdam rakamında piyasadaki beklentiler 180-190.000 aralığında seyrediyor.
 
24 Haziran sonrası yükselişin kısa vadeli düzeltme sürecinde bulunan S&P 500 endeksi dün %0.12 artışla 1655 seviyesinden günü tamamladı ve 50 günlük ortalamasının altında kalmaya devam etti. Kasım ortalarından itibaren uzun vadeli yükseliş trendi içerisinde bulunan ve küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi, Ağustos ayı başlarından bu yana kısa vadeli aşağı trendini koruyor ve bu doğrultuda da bugün açıklanacak istihdam rakamlarından gelecek sinyaller doğrultusunda 50 günlük ortalamasının üzerine çıkıp çıkmayacağı izleniyor.. İsithdamda negatif yönde sürpriz yapacak rakamlar satış baskısına neden olabilecekken, tersi durumda ise 50 günlük ortalama üzerine güçlenme görülebilir.
 
Dün S&P 500 istihdam rakamları öncesi yatayda kalırken gelişmekte olan piyasalar endeksinde dolar bazında %1 yükseliş yaşandı. MSCI Türkiye ise dolar bazında %1 geriledi. Latin America %1.5 yükselirken bu sabah Asya gelişmekte olan piyasaları ise geneli itibariyle olumlu seyrediyor. Japonya Borsasının ise Yen’deki değer artışıyla birlikte  satış baskısı altında olduğunu belirtelim.Tarım dışı istihdam rakamı ile birlikte Tokyo’nun 2020 olimpiyatlarını alamayacağına dair beklentiler ön planda. 
 
Yurtiçine bakacak olursak  takip edilecek, piyasalara yön verecek çok önemli bir makro veri yok. Bu doğrultuda da daha önce de ifade ettiğimiz gibi yurtiçinde diğer gelişmekte olan ülkeler gibi FED’in çıkış stratejisi ve Suriye konusu ön planda olan ana konular olmaya devam ediyor. Bu bağlamda bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamının Türkiye piyasalarına da yön verecek en önemli gelişme olduğunu söyleyebiliriz.
 
Diğer taraftan yurtiçi tarafta takip edilen en önemli konunun 18 Eylül FED toplantısı öncesinde Merkez Bankasının para politikasi uygulamaları olduğunu da belirtmek gerekiyor. Normal gün uygulaması ile Salı günü %7’nin altına inen ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün %6.56 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde 9 Eylül’de ek parasal sıkılaştırma yapacağını ve ayrıca dünkü açıklamalarına göre 9 Eylül’deki minimum  döviz satışı tutarını 150 milyon dolardan 160 milyon dolara  yükselttiğini hatırlatalım.
 
18 Eylül FED toplantısı ile ilgili varlık alım sınırlandırma beklentilerinin piyasalarda Mayıs'tan beri fiyatlanıyor olması nedeniyle, 18 Eylül'de gerçekleşme sonrası içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda daha olumlu bir hava görme olasılığı olduğunu düşünüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder