Alt Sayfalar

12 Eylül 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Büyük resimde hafta başında da ifade ettiğimiz gibi ABD bono faizlerinin belirli bir bant aralığına yerleşmesi ihtimalinin arttığını ve bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda bunun gelişmekte olan piyasalara destek olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Ayrıca son dönemde birçok gelişmiş ülkede ve Çin’de görülen, beklenenden biraz daha güçlü büyüme verilerine paralel olarak  büyümede toparlanma söz konusu. Bu toparlanma, özellikle reel efektif döviz kurlarında (REER) gördüğümüz düzeltmeden sonra, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine ihracattaki artış olarak da olumlu yansıyabilir.
 
18 Eylül FED toplantısı (FOMC) ile ilgili varlık alım sınırlandırma beklentilerinin piyasalarda Mayıs'tan beri fiyatlanıyor olması nedeniyle, bu toplantıya  yaklaşırken veya toplantı sonrasında içinde Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda daha olumlu bir hava görme olasılığı var bizce. Türk hisse senetleri piyasasının hem 2013 hem de 2014 fiyat / kazanç oranına göre diğer gelişmekte olan piyasalarla karşılaştırıldığında iskontolu işlem gördüğünü de hatırlatmak isteriz.

 
Çin’de açıklanan sanayi üretimi gibi olumlu makro verilerle birlikte Suriye endişelerinin azalması Eylül ayında riskli varlıklara olan ilgiyi artırırken FED toplantısına yaklaşıyor olunmasının da etkisiyle piyasalarda temkinli hava dikkat çekiyor. Bu doğrultuda Eylül ayına, Ağustos ayının başlarından itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendini sonlandırarak başlayan küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi dün günü %0.31 yükselişle 1689 seviyesinden kapatırken, endekste uzun vadeli trend yukarı yönlü sinyaller veriyor. Ancak geçmiş yıllara bakıldığında S&P 500 endeksinde Eylül ayının ikinci yarısının, satış baskısının etkili olduğu  bir dönem olduğunu bu doğrultuda da FED’in 18 Eylül toplantısı ile vereceği mesajların önemine bir kez daha vurgu yapalım.
 
FED’in çıkış stratejisi endişeleri ile yılbaşından bu yana gelişmiş piyasalardan negatif ayrışan gelişmekte olan piyasalarda ise dün tepki yükselişlerinin hafiflediğini görüyoruz. MSCI GOP endeksi dün dolar bazında %0.06 yükselirken, MSCI Türkiye ise %0.13 düştü. Bu sabah ise Asya piyasaları genelinde karışık görüntü hakim. Japonya’da  açıklanan makine siparişleri verisi beklenenin altında kaldı. Japonya ekside. Çin artıda. Ancak Hindistan’daki satış baskısı dikkat çekiyor. Güney Kore Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi.
 
Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları rakamından gelecek sinyaller izlenecek. Avrupa’da sanayi üretimi rakamı ve İtalya ihalesi takip edilecek. Yurtiçinde ise saat 10:00’da açıklanacak cari açık rakamı takip edilecek. Bloomberg’e göre piyasadaki ortalama beklenti -5.5 milyar dolar seviyesinde. (önceki: -4.45 milyar $)
 
Yurtiçi tarafta takip edilen en önemli konunun 18 Eylül FED toplantısı öncesinde Merkez Bankasının para politikasi uygulamaları olduğunu da belirtmek gerekiyor. TCMB PPK toplantısı 17 Eylül’de. Öncesinde ise Merkez Bankasının 16 Eylül’de EPS uygulayacağını ve ayrıca dünkü açıklamalarına göre 16 Eylül’deki minimum  döviz satışı tutarını 120 milyon dolara  yükselttiğini hatırlatalım. Ayrıca normal gün uygulamasının devam ettiği dün ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %6.31 seviyesinde gerçekleşti. Hafta başında %6.41 seviyesindeydi. BİST 100 endeksi ağırlığı yüksek bankacılık endeksindeki hafif kar satışları nedeniyle %0.02 düşüşle günü yatay seviyede tamamlarken, sınai endeksi %0.7, holdingler ise %0.3 artışla günü tamamladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder