Alt Sayfalar

2 Eylül 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Obama’nın Suriye konusunda Kongre’nin onayını bekleyeceğine dair haberler endişeleri hafifletirken; basında yer alan haberlere göre Kongre 9 Eylül’de toplanacak; bu hafta Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı global piyasaların odak noktasında yer alıyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi FED’in çıkış stratejisi doğrultusunda 6 Eylül’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı 18 Eylül FED FOMC toplantısına yönelik sinyaller verebilmesi açısından oldukça kritik öneme sahip.
 
Haftasonu ve bu sabah Çin’de açıklanan Ağustos ayı PMI endekslerinin ise geneli itibariyle son açıklanan bazı olumlu makro verileri destekler nitelikte olduğu söylenebilir. Haftasonu açıklanan resmi PMI endeksi 50.3’den 51’e yükselirken (beklenti:50.6) bu sabah açıklanan final HSBC PMI imalat endeksi 47.7’den 50.1’e yükselişe işaret etti. (flash rakam:50.1)
 
Bu doğrultuda bu sabah risk iştahında iyileşme sinyalleri var. Japonya borsası %1.6 artıda.  ABD vadelileri artıda. Gelişmekte olan Asya piyasaları ise geneli itibariyle artıda. Geçtiğimiz hafta gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış baskısı etkili olmaya devam etti ancak  Endonezya’nın Japonya Merkez Bankası ile 12 milyar dolar tutarında swap anlaşması gerçekleştirdiğine dair haberler ön plandaydı ve bu doğrultuda da bu haberlerin gelişmekte olan ülkelerin swap anlaşmalarıyla satış baskısından bir miktar da olsa kurtulacağına yönelik beklenti yarattığını not edelim.  
 

Bugün ABD piyasaları tatil nedeni ile kapalı.  Yurtiçinde ve euro bölgesinde revize Ağustos ayı PMI endeksleri açıklanıyor. Hafta genelinde ise revize PMI endeksleri, ABD’de tarım dışı istihdam rakamı öncesinde ISM endeksleri,  ADP özel sektör istihdam ve haftalık işsizlik başvuruları,  yurtiçinde enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankası toplantısı, Almanya sanayi üretimi rakamı, revize 2Ç euro bölgesi büyüme rakamı, gelişmekte olan piyasalarda ise Ağustos ayı enflasyon rakamları takip edilecek makro veriler olarak sıralanabilir. 
 
Yurtiçinde yarın Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklanıyor. Ağustos ayı TÜFE rakamı için piyasadaki ortalama beklenti %0.15 düşüş yönünde şekilleniyor. ( önceki:%+0.31) Açıklanan İTO enflasyonu rakamlarına göre Ağustos  ayında perakende fiyatlar aylık %0.13 artış gösterdi (Temmuz : %-1.74) Alt endekslerde öncü sinyal olarak değerlendirilebilecek gıda harcamaları grubundaki aylık % 0.55 oranındaki azalış dikkat çekiciydi. Ancak ITO enflasyonunun TÜFE verisi için güçlü bir öncü gösterge olmadığını hatırlatalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder