Alt Sayfalar

6 Ağustos 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta ABD 2Ç büyüme, ISM ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi büyümeye yönelik güçlü sinyaller veren verilerle birlikte dolar endeksindeki güçlenme ve faizlerdeki yükselişin Cuma günü beklenenin altında kalan ABD tarım dışı istihdam rakamları ile bir miktar dengelenmişti. ABD Temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamının beklenenin altında gerçekleşmesi ile veri öncesinde %2.75’lere yaklaşan ABD 10 yıllık faizlerinin 2.60’lara gerilediğini görmüştük.
 
Tarım dışı istihdam rakamı beklenenin altında 162.000 kişi artışla 185.000 olan ortalama beklentinin altında kalsa da ve Mayıs ve Haziran ayı rakamları da aşağı yönde revize edilmiş olsa da  işsizlik oranının %7.5’den %7.4’e gerilediğini ve ayrıca son üç aylık ortalamanın 175.000, altı aylık ortalamanın ise 200.000 seviyesinde bulunduğunu not ediyoruz.
 
Beklenenden daha iyi gelen ABD ISM üretim endeksinden sonra dün açıklanan ISM Hizmet endeksi de beklentileri aşarak büyümeye yönelik olumlu sinyal verdi, 

 
Yurtiçinde ise dün açıklanan enflasyon verilerine göre TÜFE Temmuz ayında %0.31 arttı. Piyasa beklentileri (Bloomberg anketine göre) %0.35 idi.
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi büyük resime bakacak olursak küresel piyasalarda FED Başkanı Bernanke’nin bir miktar "güvercince" olarak nitelendirebileceğimiz açıklamaları sonrası geneli itibariyle borsaların ve global bono faizlerinin olumlu etkilendiğini gördük. Bu bağlamda bazı ekonomik endekslerin artışı önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansının daha iyi olabileceği şeklinde sinyaller veriyor olabilir. Bu ortam gelişmiş ülke borsaları ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından daha olumlu bir  ortam anlamına geliyor olabilir. FED'in son açıklamalarının ve Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin de gelişmekte olan ülkeler açısından olumlu sayılabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan ABD’de açıklanacak olan ekonomik verilerin büyümede ciddi bir hızlanmaya işaret etmesi durumunda bunun gelişmekte olan ülke piyasalarında bir miktar etki yaratması söz konusu olabilir.
 
teb ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder