Alt Sayfalar

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta ABD 2Ç büyüme, ISM ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi büyümeye yönelik güçlü sinyaller veren verilerle birlikte dolar endeksindeki güçlenme ve faizlerdeki yükselişin Cuma günü beklenenin altında kalan ABD tarım dışı istihdam rakamları ile dengelendiği söylenebilir. Temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamının büyük ölçüde piyasada beklenenin altında gerçekleşmesi ile veri öncesinde %2.75’lere yaklaşan ABD 10 yıllık faizlerinin 2.60’lara gerilediğini gördük. Hisse tarafında ise ilk etapta satış baskısı görülse de risk iştahının devam ettiği görüldü. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi günü %0.16 yükselişle 1709 yeni tarihi zirvesinden günü kapattı. Volatilite göstergesi VIX endeksi %7.42 düştü. Geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi S&P 500’de yükselişin devam etme olasılığı olarak olumlu olarak da değerlendirilebilicek, ekonomik büyümeye duyarlı sektörlerdeki yükseliş ön planda. Döngüsel defansif rasyosu S&P’deki yükselişe eşlik etmeye devam ediyor. Kısacası Cuma günü istihdam rakamları ile birlikte hem hisse hem de bonolarda yaşanan fiyat hareketlerinin ana trendleri şimdilik değiştirebilir yönde fazla işaret vermediği söylenebilir.
 
Tarım dışı istihdam rakamı beklenenin altında 162.000 kişi artışla 185.000 olan ortalama beklentinin altında kalsa da ve Mayıs ve Haziran ayı rakamları da aşağı yönde revize edilmiş olsa da  işsizlik oranının %7.5’den %7.4’e gerilediğini ve ayrıca son üç aylık ortalamanın 175.000, altı aylık ortalamanın ise 200.000 seviyesinde bulunduğunu not ediyoruz. Bir diğer konu da ABD’de Ağustos ve sonrasındaki birkaç aylık dönemin mevsimsel olarak makro verilerde en güçlü rakamların görüldüğü dönem olduğunu ve bu doğrultuda da Ağustos ayında büyüme ve enflasyona yönelik sinyallerin önemli olacağını belirtelim.
 

Bu haftaya bakacak olursak bugün ABD’de son dört ayın en yüksek seviyesine ulaşması beklenen ISM Hizmet endeksi,  Avrupa’da geneli itibariyle pozitif sinyaller vermesi beklenen sanayi üretimi rakamları, Almanya’da yeni siparişler rakamı takip edilecek ki IFO beklentilerindeki iyileşmeye paralel yeni siparişlerde toparlanma bekleniyor. Asya tarafında ise Avustralya (güvercince sinyaller veren Stevens’a paralel 25 baz puan faiz indirimi bekleniyor) ve Japonya Merkez Bankaları toplantıları ve Çin’de açıklanacak bazı önemli veriler takip edilecek. Yüksek büyümeye yönelik endişelerin korunduğu Çin’de TÜFE, sanayi üretimi, dış ticaret ve perakende satışlar rakamlarından gelecek sinyaller gelişmkete olan piyasalar açısından da oldukça önemli olabilir.
 
Diğer taraftan geçtiğimiz haftaki FOMC toplantısında FED’in enflasyona yönelik vurguları bir bakıma bundan sonraki dönemlerdeki enflasyona ilişkin verilerin önemini arttırdığı söylenebilir.
Bu doğrultuda da geçtiğimiz hafta açıklanan ISM imalat rakamındaki öncü enflasyon göstergelerine bakacak olursak, 48.7’den 54.4’e yükselen istihdam alt endeksinin hizmet enflasyonuna yönelik olarak sinyal verdiği söylenebilir. Diğer taraftan bugün açıklanacak ISM hizmet endeksindeki alt istihdam endeksi de bu doğrultuda önemli olabilir.
 
Bu sabah ise Asya piyasaları genelinde karışık görünüm hakim. Japonya satış baskısı altında Çin ise sınırlı artıda. Bu sabah Çin’de açıklanan HSBC Hizmet endeksi 51.3 ile önceki seviyeye paralel yönde gerçekleşti.
Günün devamında Avrupa ve ABD’de açıklanacak Hizmet endeksleri  ile birlikte yurtiçinde enflasyon rakamları takip edilecek.
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi büyük resime bakacak olursak küresel piyasalarda FED Başkanı Bernanke’nin bir miktar "güvercince" olarak nitelendirebileceğimiz açıklamaları sonrası geneli itibariyle borsaların ve global bono faizlerinin olumlu etkilendiğini gördük. Bu bağlamda bazı ekonomik endekslerin artışı önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansının daha iyi olabileceği şeklinde sinyaller veriyor olabilir. Bu ortam gelişmiş ülke borsaları ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından daha olumlu bir  ortam anlamına geliyor olabilir. FED'in son açıklamalarının ve Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin de gelişmekte olan ülkeler açısından olumlu sayılabileceğini düşünüyoruz       
 
ykb ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder