Alt Sayfalar

30 Temmuz 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 30 Temmuz 2013

Dün gün içinde dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 Endeksi %0.53 artışla 72,938 puandan sonlandı. BİST 30 Endeksi ise %0.85 artışla 88,382 seviyesinden günü sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.24 düşerken, bankacılık endeksi (xbank) %0.99 yükseldi. Gün içinde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla HALKB, ISCTR ve GARAN oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda TÜİK’in dün açıkladığı Temmuz ayı Tüketici Güven Endeksi’nin bir önceki aya göre %2.9 artışla 78.5’e yükseldiğini görüyoruz. Bankacılık sektörü toplam kredi hacmi, 19 Temmuz itibarıyla bir önceki haftaya göre %0.41 düşüş gösterdi ve yaklaşık 939 milyar TL olarak gerçekleşti. TCMB’nin Haziran ayı Uluslararası Rezerv ve Likidite verilerine göre, TCMB'nin resmi rezerv varlıkları, Haziran ayında 6.2 milyar dolar azalarak, 122.6 milyar dolar oldu. Sene başından beri özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelir 8 milyar TL’yi aştı. Maliye Bakanı Şimşek, Varlık Barışı'nda 3 ay süre uzatmayı düşündüklerini açıkladı. Yurtiçi piyasalarda gözler Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı enflasyon raporununda olacak.

Şirket haberlerine baktığımızda İngiltere yüksek mahkemesi Privy Council’ın, Çukurova Holding’e Turkcell’in %13.7’lik payını Alfa Group’tan 1.56 milyar dolara satın alması için tanıdığı süreyi uzattığını görüyoruz. Türk Telekom, geçen hafta Digiturk'ün %53 oranındaki hissesini satın almak için verdiği bağlayıcı olmayan teklifin 530 milyon dolar tutarında olduğunu açıkladı. Dün Ford Otosan Mühendislik Merkezi'nin temel atma töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Koç Topluluğu'nun, Türkiye ekonomisinin %9'unu, ihracatının %10'unu, devletin toplam vergi gelirlerinin %9.4'ünü teşkil ettiğini ve Türkiye'nin özel sektör Ar-Ge harcamasındaki payının ise %10 civarında olduğunu ifade etti. Bugün Garanti ve Albaraka Türk 2013 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacak. Şirket kârlarının sırasyla 881 ve 49 milyon TL olarak gelmesi bekleniyor.


Yurtdışı piyasalarına bakıldığında ABD’nin 2. el konut satışlarının azalmasının S&P 500 Endeksi’ni olumsuz etkilediğini görüyoruz. Japonya’da otomobil üretimlerinin azalmasıyla sanayi üretiminin Mart 2012’den bu yana en büyük düşüşünü yaşadığını belirtelim. Buna rağmen bazı sektörlerdeki kazanç ve yendeki zayıflamanın etkisiyle Tokyo Borsası yükselişe geçti ve böylece 4 günlük düşüş dönemini sonlandırmış oldu. Güney Kore’nin Haziran ayı sanayi üretimi beklentilere paralel olarak %0.4 artış gösterdi. IMF, Yunanistan ekonomisini kurtarma programı kapsamında 1.72 milyar euroluk son kurtarma kredisine onay verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder