Alt Sayfalar

30 Temmuz 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Dün küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi kar satışları ile satış baskısı altında kaldı. Ekonomik büyümeye duyarlı döngüsel sektör ETF’lerindeki konsolidasyon süreci dikkat çekiyor. S&P 500 endeksi dün %0.37 eksiyle günü tamamladı. Düşüşe enerji ve finansallar öncülük etti.
 
Bu sabaha bakacak olursak Avustralya Merkez Bankası Başkanı Stevens’ın güvercince sayılabilecek açıklamaları ile Avustralya doları satış baskısı altında. 6 Ağustos toplantısında 25 baz puan faiz indirimi beklentileri güçlendi. Diğer taraftan bugün Asya piyasalarında Japonya ve Güney Kore’de açıklanan zayıf sanayi üretimi rakamları dikkat çekti. FED ve ECB toplantıları öncesinde Japon Yeni çapraz kurlarındaki değer kaybı ön plandaydı. Bu sabah ise Japon Yeni zayıf veri ile değer kaybetti ve bu doğrultuda da %3.3 oranında sert satış baskısı ile haftaya başlayan Japonya borsasında bu sabah tepki yükselişleri görülüyor. Ayrıca Çin Merkez Bankası piyasaya likidite vererek dün dikkat çektiğimiz gecelik faizlerdeki yükselişi rahatlattı. Çin %1 artıda. Bu bağlamda Financial Times'ta  (Asian debt market staggers back to life July 29, 2013) yer alan ve Asya borç piyasalarının, Bernanke'nin Mayıs'ta yaptığı konuşma sonrası yaşanan önemli düşüş sonrası, tekrar toparlanma yolunda işaretler verdiğini yorumlayan haber bizce dikkat çekici.
 
FED öncesinde WSJ’den Hilsenrath’ın FED'e yönelik "güvercince" sayılabilecek makalesini tekrar hatırlatalım. Hilsenrath’ın, Bernanke’nin Haziran ayındaki basın toplantısında vurguladığı işisizlik için olan %6.5 oranındaki bandın aşağı çekilebileceği yönündeki mesajlarına paralel 30 Temmuz toplantısında politika parametlerinde (hem istihdam hem de enflasyon) revizyon konusunun ön planda olabileceğine yönelik yorumları dikkat çekici. Bu ayki FED toplantısında Bernanke’nin basın toplantısı düzenlemeyeceğini hatırlatalım. ECB toplantısında ise her ne kadar son açıklanan PMI rakamları stabilizasyon sinyalleri verse de, herhangi bir politika değişikliği beklentisi yok. Ayrıca ABS piyasasını canlandrımaya yönelik ve LTRO gibi bir süredir gündemde olan ek adımlara yönelik beklentiler korunsa da bu toplantıda bu yönde bir beklenti yok. Bu doğrultuda da Draghi’nin basın toplantısında vereceği mesajlar önemli olmaya devam ediyor.
 
FED'in çıkış stratejisine yönelik öncü sinyaller verebilecek ADP özel sektör istihdam, 2Ç büyüme rakamı ki 1929’u da içine alan bazı revizyonlara gidiliyor ve bu doğrultuda da detaylar dikkat çekici olabilir; ISM imalat ve tarım dışı istihdam rakamları açıklanıyor. Temmuz ayı ISM imalat rakamının öncü gösterge olarak izlenen bazı güçlü bölgesel endeksler ve Markit PMI imalat rakamına paralel büyümeye yönelik pozitif sinyaller vermesi bekleniyor. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamında üç aylık ortalamanın 200.000’de seyretmesi bekleniyor. Veride kritik seviye olarak ifade edilen 200.000 ve üzeri rakamların varlık alım programında yavaşlatma beklentilerini güçlendirebileceğini akılda tutmakta fayda var. Ki son açıklanan haftalık işsizlik başvuruları rakamları da istihdama yönelik iyimser sinyal vermeye devam etti.
 
ABD’de açıklanacak veriler ön planda yer alırken bu hafta Japonya ve Çin’de de önemli verlier açıklanıyor. Çin’de Perşembe günü açıklanacak resmi PMI rakamları dikkat çekebilir. Özellike dün de ifade ettiğimiz gibi yüksek büyümeye yönelik soru işaretlerinin olduğu Çin'de geçtiğimiz hafta küçük işletmeler için vergi muafiyetlerini ve indirimleri de içeren bazı yeni teşvik adımları dikkate değerdi.
 
Yurtiçinde ise bugün TCMB’nin enflasyon raporu var. Bu raporda önemli süprizler olmayacağını düşünüyoruz.
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi büyük resimde küresel piyasalarda FED Başkanı Bernanke’nin bir miktar "güvercince" olarak nitelendirebileceğimiz açıklamaları sonrası geneli itibariyle borsaların ve global bono faizlerinin olumlu etkilendiğini gördük. Bu bağlamda bazı ekonomik endekslerin artışı önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansının daha iyi olabileceği şeklinde sinyaller veriyor olabilir. Bu ortam gelişmiş ülke borsaları ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından daha olumlu bir  ortam anlamına geliyor olabilir. Bu bağlamda özellikle bu hafta ECB ve FED'in toplantıları ve hafta boyunca özellikle ABD'de açıklanacak ekonomik veriler dikkatle takip edilecek. Özellikle Fed (FOMC) toplantısı haftanın odak noktasında. Fed'in daha "güvercince" bir duruş ve söylem sergilemesi durumunda bunun özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından olumlu sayılabileceğini düşünüyoruz. Geçen toplantıdaki ifadelerin aynısını tekrarlamasının ise daha nötr hatta sınırlı hayalkırıklığı algı yaratma olasılığı var. Bizce FEDin ne aşırı güvercince ne de aşırı şahince bir tutum takınması için yeterli sebep varmış gibi gözükmüyor.
 
ykb ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder