Alt Sayfalar

7 Haziran 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün tarım dışı istihdam öncesinde ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları ön plandaydı. ECB faizlerde beklendiği gibi değişikliğe gitmezken Draghi’nin ECB’nin teknik olarak negatif faize hazır olduğu ancak şu anda bunu uygulamak için neden olmadığını vurgulaması, kısacası açıklamalarının bir önceki toplantıya kıyasla ekonomiye yönelik aşağı yönlü vurgular içermemesi euroya destek oldu.
 
İfade ettiğimiz gibi bugün açıklanacak tarım dışı istihdam rakamının önemi büyük. Tarım dışı istihdam rakamında (beklenti:163.000 önceki:165.000) önceki aylarda gördüğümüz iyileşmenin devamına dair sinyaller; hatırlanacağı üzere Nisan ayı tarım dışı isithdam rakamı 165.000 kişi artışla 140.000 olan beklentiden iyi yönde gerçekleşmişti; çıkış stratejisi beklentilerine ve bu paralelde de orta vadeli güçlü dolar ve yüksek faiz temasına destek olabilir. Ancak bu hafta başında açıklanan ve daralma bölgesine geçen ISM imalat rakamı ile birlikte son birkaç verideki alt istihdam endekslerindeki zayıflama sinyallerine paralel oldukça zayıf yönde gelecek rakamlarda ise çıkış stratejisine yönelik beklentilere ara verilebilme olasılığı da göz ardı edilmemeli bizce.
 
Bu doğrultuda dolar endeksinde etkili olan satış baskısının devam edip etmeyeceği bugün açıklanacak tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyallere bağlı. Zayıf sinyal verecek tarım dışı istihdam rakamı dolar endeksinde baskı yaratmaya devam edebilir.
 

Bu sabah Japonya Maliye Bakanı Aso’nun mevcut durumda döviz piyasasına derhal doğrudan müdahale planları bulunmadığını vurgulaması ön planda. Japonya Borsası ve Çin satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. Yurtiçinde ise son yaşanan olaylar nedeniyle Türk piyasalarında siyasi gelişmelerin piyasalar açısından daha da önemli hale geldiğini düşünmeye devam ediyoruz.
 
Bilindiği üzere ABD Merkez Bankası FED’in varlık alımlarında kısıtlamaya gidebileceğine dair sinyaller piyasalar genelinde soru işareti yaratıyor ve özellikle gelişmekte olan ülke bono ve döviz kurlarında satış baskısının arttığını görüyoruz. FED’in çıkış stratejisinde zamanlamadan ziyade, bu konunun gittikçe daha fazla konuşulur hale gelmesi bizce daha önemli bir nokta.
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi siyasi gelişmelerin piyasalar açısından önemli hale geldiğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder