Alt Sayfalar

5 Haziran 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış


Bu hafta başında ABD’de açıklanan ISM imalat rakamının 50’nin altına daralma bölgesine geçmesi parasal genişlemeden çıkış endişelerini nispeten hafifletse de ifade ettiğimiz gibi Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamında (beklenti:168.000 önceki:165.000) iyileşmenin devamına dair sinyaller çıkış stratejisi beklentilerine ve bu paralelde de orta vadeli güçlü dolar ve yüksek faiz temasına destek olabilir. Bilindiği üzere ABD Merkez Bankası FED’in varlık alımlarında kısıtlamaya gidebileceğine dair sinyaller piyasalar genelinde soru işareti yaratıyor ve özellikle gelişmekte olan ülke bono ve döviz kurlarında satış baskısının arttığını görüyoruz. FED’in çıkış stratejisinde zamanlamadan ziyade, bu konunun gittikçe daha fazla konuşulur hale gelmesi bizce daha önemli bir nokta. Makro verilerden gelecek sinyallere vurgu yapan FED paralelinde makro verilerin öneminin arttığını vurgulamaya devam ediyoruz.

 

Bu doğrultuda da Dallas FED Başkanı Fisher’ın , FED'in piyasalara sağladığı devasa parasal teşvikleri değerlendirmeye ve bunlarda değişiklikler yapmaya hazır olduğunu vurgylayan son açıklamaları dikkat çekici.    

 

Küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi dün %0.55 eksiyle 1631 seviyesine gerileyerek yukarıda bahsettiğimiz temel nedenlerle birlikte satış baskısı altında kalmaya devam etti. Bu sabah Asya tarafında Japon Yeninde değerlenme baskısı var ve Japonya Borsası %3.4 ekside. Başbakan Abe’nin açıklamalarında büyüme stratejisine yönelik yeni ve destekleyici bir konunun olmaması dikkat çekti ve negatif algılandığı söylenebilir. Avustralya’da ise beklenenden zayıf yönde gelen GSYİH rakamı ön planda. Çin’de resmi PMI ve HSBC PMI imalat rakamları arasındaki sapmanın soru işareti yarattığnı tekrar hatırlatalım. Bu sabah açıklanan HSBC Hizmet PMI’ı 51.2 seviyesinde gerçekleşti. (önceki:51.1) Çin Borsası %0.5 ekside şu saatlerde.


 

Bu doğrultuda bugün makro veri tarafında euro bölgesi Himzet PMI’ları ve GSYİH rakamı, İngiltere PMI Hizmet , ABD’de tarım dışı istihdam rakamı için öncü gösterge olarak izlenen ADP istihdam rakamı ve ISM hizmet ve ön planda olacak veriler olarak sıralanabilir. Ayrıca ekonomik değerlendirmeleri içeren FED Beige Book açıklanıyor.

 

Hafta genelinde ise tarım dışı istihdam rakamı öncesinde haftalık işsizlik başvuruları verisinin de önemli sinyaller içerebileceğini not edelim. Ayrıca Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve sonrasında Başkan Draghi'nin açıklamaları haftanın bir diğer önemli konusu. Bu hafta açıklanan ve yukarı yönde revize edilen Mayıs ayı PMI imalat rakamlarının ECB’den faiz indirimi beklentilerini zayıflattığı söylenebilir.

 
Yurtdışında güçlü dolar yükselen faiz temasıyla birlikte yurtiçinde dün açıklanan reel efektif kur endeksi de kredilerdeki artış ile birlikte değerlendirildiğinde TCMB’den faiz indirimlerinin devamı beklentilerini zayıflattığı söylenebilir.  Reel efektif kur endeksi Mayıs ayında 119.9 seviyesinde gerçekleşti. Nisan ayında 121.10 seviyesindeydi. Son yaşanan olaylar nedeniyle Türk piyasalarında siyasi gelişmelerin piyasalar açısından daha da önemli hale geldiğini düşünmeye devam ediyoruz.

ykbn ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder