Alt Sayfalar

10 Mayıs 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Bu haftanın önemli konularından biri Avrupa Merkez Bankası ECB’nin KOBİ’lere kredi akışını kolaylaştıracak yollar aradığı yönündeki haber akışıydı. ECB’den Mersch’in açıklamalarında ve basında yer alan haberlere göre ECB, çevre ülkelerdeki kredi kanallarına tekrar işlerlik kazandırabilmek için varlığa dayalı menkul kıymet sektörünü canlandırmaya yönelik yollar arıyor. Diğer taraftan Euro Bölgesinde kemer sıkma politikalarına yönelik tartışılan alternatifler de bir diğer önemli konu olmaya devam ediyor. Bu bağlamda Fransa Maliye Bakanı Moskovici'nin kemer sıkma politikaları uygulamayacaklarını ifade eden açıklamaları dikkate değerdi.
ABD tarafında ise geçen hafta açıklanan ve pozitif sinyaller veren Nisan ayı tarım dışı istihdam rakamının, çıkış stratejisini tartışan FED’in varlık alım programında azaltma /durdurma beklentilerini tekrar ön plana çıkardığı söylenebilinir. Bu doğrultuda dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurularında devam eden iyileşmenin de bu görünüme destek olduğu söylenebilinir. Veri sonrasında dolar endeksindeki güçlenme dikkat çekiciydi.
Bu doğrultuda S&P 500  endeksine bakacak olursak  yılbaşından itibaren döngüsel/defansif rasyosunun S&P 500’deki yüselişe temelde temettü beklentisinden kaynaklı olarak eşlik etmediğini belirtmiştik. 23 Nisan’dan sonraki dönemde bu görünümün değiştiğine,  yani ekonomiye duyarlı döngüsel hisselerdeki performansın güçlendiğini belirtmekte fayda var. Bu istihdam piyasasındakii iyileşmeyi destekler nitelikte. Dün ise S&P 500 endeksi %0.37 düşüşle 1626 seviyesinden günü tamamlarken, bunda defansif sektörlerdeki satış baskının etkili olduğu söylenebilinir. Döngüsel sektörlerde ise artış yaşanmaya devam etti. 

ABD’de dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları iyileşme görünümünün Mayıs ayında da devam edip etmeyeceğine yönelik ipuçlarına paralel önemliydi. Başvurular 4000 kişi düşüşle 323.000'e geriledi. Ortalama beklentiden iyi yönde gerçekleşti. (beklenti:335.000) Daha net sinyal veren dört haftalık ortalama ise 6250 kişi düşüşle 336.750'ye geriledi. Nisan ayında pozitif sinyal veren tarım dışı istihdam rakamı sonrasında veri istihdama yönelik pozitif sinyal vermeye devam etti. Diğer taraftan verinin volatilitesinin yüksek olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile birlikte dolardaki güçlenme sonrasında, bu sabah yen’deki değer kayıpları ile birlikte Japonya borsası yükselişine devam ediyor. Japonya %2.8 artıda. Çin borsasında ise yatay görünüm dikkat çekici. Büyümeyi destekleyici yönde adımlar atılsa da dün açıklanan TÜFE rakamı soru işareti yaratmıştı.  Enflasyon rakamı merkez bankasının politika duruşu için önemli sinyal olmaya devam ediyor.
Bugün G7 maliye bakanları ve merkez bankaları Londra’da biraraya geliyor. Chicago FED konferansı devam ediyor. Bugün FED Başkanı Bernanke konuşması dikkat çekebilir. Almanya'da açıklanacak ihracat ithalat rakamları dikkat çekebilir. Ayrıca İtalya'da ihaleler var.
Yurtiçine bakacak olursak dün Moody's ten gelen açıklamalar baskı yarattı ve bu etki kısa vadede devam de edebilir. Fakat reyting beklentilerinin devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda Fed'in sözlerinin de en az Moody's inkiler kadar önemli olduğunu düşünüyoruz.
Diğer taraftan 16 Mayıs TCMB PPK toplantısı öncesinde veriler izlenmeye devam ediliyor. Hatırlanacağı üzere geçen hafta açıklanan Nisan ayı TÜFE rakamı beklenenden iyi yönde gerçekleşmişti. TÜFE %0.42 artarken (beklenti:%0.68) temelde gıda fiyatlarındaki %1.3’lük düşüşten kaynaklandı. Özel kapsamlı göstergelerin hepsinde bir önceki aykı yıllık artışa nazaran yıllık bazda düşüş görüldü. Ayrıca, TCMB TÜFE bazlı reel efektif kur endeksini Nisan ayında 121.10 olarak açıkladı. Mart ayı rakamı ise 119.95’den 120.27’ye revize edildi. Bu hafta açıklanan Nisan ayı Sanayi üretimin artışı ise beklentilerin altındaydı. (gerçekleşen: %1.4 beklenti:%3.3 önceki: %4.3) Veri, TCMB'nin Mayıs ayı PPK toplantısında faiz indirimi ihtimalini daha da arttırabilecek yöndeydi.
Ayrıca önümüzdeki hafta PPK toplantısı öncesindeki ihalelerin de önemli olduğunu hatırlatalım. Hazine Mayıs ayında piyasadan ihale yoluyla 12.6 milyar TL iç borçlanma planlıyor. 15 Mayıs’taki 13.4 milyar TL tutarındaki yoğun itfa öncesinde 13 ve 14 Mayıs’taki ihaleler önemli. 13 Mayıs’ta  5 ve 7 yıl vadeli, 14 Mayıs’ta da 2 (benchmark) ve 10 yıl vadeli ihaleler takip edilecek.
Teknik tarafta yükseliş trendi içerisindeki hareketin dün 91,500 hedef noktasını test ederek seans içi zayıflama eğilimi oluşturduğunu gözlemliyoruz.Bu hareket kapsamında, gün içerisinde 88,500 desteğinin önemini koruyacağını düşünüyoruz. 88,500 desteği üzerinde karşılanacak geri çekilmelerin devamını getireceği yükseliş trendi, 91,500 direncini kırma denemelerini sürdürecektir. 91,500 üzerinde ise 92,500 ve 95,000 seviyelerinin test edilme potansiyeli korunacaktır. Dolayısıyla, şu aşamada 88,500 desteği üzerindeki hareketleri yükseliş yönünde izlemeye devam ediyor ve bu seviyeyi mevcut pozisyonlar için stop loss olarak alıyoruz.
 
ykr ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder