Alt Sayfalar

30 Nisan 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Dün ABD’de açıklanan çekirdek PCE ve Dallas FED imalat endeksi verileri de büyümede yavaşlama sinyallerini destekler nitelikteydi. FED'in enflasyon ölçütü olarak izlediği çekirdek PCE Mart ayında değişim göstermedi ve beklenti %0.1 artış yönündeydi. (önceki:%0.1) Yıllık bazda %1.1 (beklenti %1.2 önceki:%1.3) Dallas FED imalat endeksi ise +7.4'den -15.6'ya geriledi. Beklenti +5 seviyesindeydi. FED toplantısı öncesinde FED’e yakınlığı ile bilinen Hilsenrath’ın WSJ’deki yazısında FED’in enflasyonun hedeflerin oldukça altında olma konusunda endişeli olduğuna yönelik ifadeleri dikkate değer. Bu son veriler sonrasında da bu haftaki FED toplantısında büyümedeki yavaşlama sinyallerine yönelik olası yorumlar bu bakımdan önemli.
 
Küresel piyasalarda büyüme ile birlikte bir diğer önemli konu da Japon Yeni.  Bilindiği üzere Japonya Merkez Bankasıın parasal genişleme adımları oldukça önemli ancak  burada daha önce de ifade etiğimiz gibi bazı önemli konular var. Yen'in değer kaybının daha da hızlanması özellikle Avrupa, Kore gibi net ihracatçı yerlerde sorunlara yol açabilir. Ayrıca bir süredir vurguladığımız gibi, piyasada beklenenin aksine Japon yatırımcıların yabancı varlık alımından ziyade Nikkei ve gayrimenkul gibi iç varlıkları satın almak için geri döndüğüne dair haberler dikkat çekici.
 

Önümüzdeki günlerin önemli konularından biri de euro bölgesindeki kemer sıkma politikaları. İtalya’da kemer sıkma politikalarına yönelik tepkilerin hissedildiği seçim ve seçim sonrası süreçte yaşananlar; kemer sıkma karşıtı Enrico Letta liderliğinde yeni hükümet oluşturuluyor; AB Komisyonu Başkanı Barroso’nun Avrupa'da uygulanan kemer sıkma politikalarının artık sınırlarına ulaştığı yönündeki ifadelerini destekler nitelikte ve kemer sıkma politikalarına alternatiflerle ilgili görüşler/gelişmeler önümüzdeki günlerin önemli onularından biri olabilir. Bu doğrultuda da bu haftaki ECB toplantısında Draghi’den gelecek olası mesajlar dikkat çekebilir.  
 
Dün S&P 500 endeksi teknoloji ve metaller öncülüğünde %0.72 artışla 1593 seviyesinden günü tamamladı. Diğer taraftan sağlık sektörü ve temel tüketim ihtiyacı grubu gibi defansif sektörlerde ise satış baskısı etkiliydi. Yılbaşından bu yana baktığımızda ekonomiye duyarlı döngüsel sektörlerdeki performansın,  defansif olarak nitelendirilen gıda, içecek, ilaç gibi temel tüketim ihtiyaçları grubu performansının altında kaldığını tekrar hatırlatalım. Bu sabah Asya tarafında Japonya Borsası yatayda. Çin tatil nedeni ile kapalı. Japonya’da açıklanan veriler karışık yönde sinyaller verdi. Mart ayı sanayi üretimi %0.2 artışla %0.4 olan beklentilerin altında kaldı. Mart ayı PMI imalat edneksi ise 50.4’den 51.1’e yükseldi.
 
Bugün yurtiçinde Dış Ticaret Dengesi (beklenti:-8.30 milyar $ önceki:-6.96 milyar$) rakamı açıklanıyor. Ayrıca TCMB enflasyon raporunu ve Hazine Mayıs ayı iç borçlanma stratejisini açıklıyor. Yurtdışında ABD’de  S&P Case Shiller Endeksi (beklenti:%0.80 önceki:%1.02), Chicago PMI İmalat Endeksi (beklenti:52 önceki:52.4) ve Tüketici Güven Endeksi (beklenti:59.8 önceki:59.7) rakamları takip edilecek.
 
Haftanın odak noktasında 1 Mayıs’ta FED FOMC toplantısı ve Nisan ayı ISM imalat endeksi, 2 Mayıs’ta ECB toplantısı ve 3 Mayıs’ta ABD tarım dışı istihdam rakamları yer alıyor. Ayrıca revize Nisan ayı PMI rakamları da takip edilecek.  Yurtiçinde ise Cuma günü Nisan ayı enflasyon rakamları açıklanıyor. TÜFE aylık - (beklenti: %0.68 önceki:%0.66) – yıllık (beklenti:%6.46 önceki:%7.29) ABD’de ISM endekslerinin hem imalat hem de hizmet tarafında yavaşlama sinyali vermeye devam etmesi bekleniyor. (beklenti:51 önceki:51.3) Mart ayında beklentilerin oldukça altında kalan tarım dışı istihdam rakamında ise kısa vadeli baskının devam etmesi bekleniyor. (beklenti:145.000 önceki:88.000) Avrupa tarafında İngiltere’de sınırlı düşüş beklenen PMI verisi, İspanya ve Belçika 1Ç büyüme rakamları dikkat çekebilir.
 
Bir süredir ifade ettiğimiz gibi küresel büyümenin yavaş yavaş hız kestiği ve beklentilere nazaran gerçekleşmelerin olumsuz süprizler yaratmaya başladığına dair sinyaller var. Mart ayında zayıflama sinyali veren ISM imalat ve tarım dışı  istihdam rakamları ardından, Çin,  Avrupa ve ABD’de açıklanan Nisan ayı PMI imalat endekslerinin de bu yönde sinyaller verdiğini hatırlatalım. Negatif sinyal veren verilerin parasal genişlemenin bir süre daha devam edeceği beklentisi yarattığı söylenebilinir.
 
Bu doğrultuda son açıklanan veriler sonrasında 1 Mayıs FED toplantısından “çıkış stratejisine” yönelik sinyaller kritik olmaya devam ediyor. Hatırlanacağı üzere enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyleyen FED’in son tutanaklarında tahvil alımlarının azaltılması /durdurulmasına yönelik tartışmaların güçlendiğine yönelik sinyaller ön plandaydı.
 
Avrupa tarafında ise zayıf PMI ve IFO endeksleri ardından Mayıs ayında ECB’den 25 baz puan faiz indirimi beklentileri ön planda. Hatırlanacağı üzere ECB’den Weidmann’ın “yeni verilerden gelecek sinyallere göre faiz indirimi düşünülebilir” yönündeki açıklamaları dikkat çekmişti.  Bu son veriler de bu yorumları destekler nitelikteydi. Ancak Haziran ayındaki bir faiz indiriminin daha olası görüldüğüne yönelik bazı yorumları da not edelim. Ayrıca geçen haftaki Almanya Başbakanı Merkel'in açıklamaları da dikkate değer. Merkel, yüksek  faiz oranlarının Almanya için daha iyi olacağını vurguluyor. Dolayısıyla ECB'nin bu toplantıda faizleri indirmeme ihtimalini de küçümsememek gerekir.
 
Teknik tarafta 84,500 ara desteği üzerinde oluşturduğu yükseliş eğilimini sürdürme çabasıyla güne başlayacak olan BİST'de, 85,500 seviyesini seans içi harekette direnç noktası olarak izlemeye devam edeceğiz. 85,500 üzerindeki hareketler ise piyasada 86,000 ve 86,350 seviyelerini hedeflemeyi sürdürecektir. 84,000 seviyesinin bir alt noktada destek konumunu sürdüreceği endekste, şu aşamada kısa vadeli teknik resmin yükseliş yönünde şekillenmeye devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle mevcut pozisyonlar için 84,000 desteğinin stop loss olarak alınmasını ve bu seviye üzerindeki hareketlerin yükseliş yönünde izlenmesini öneriyoruz.
 
ykr ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder