Alt Sayfalar

3 Nisan 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Dün Almanya Dax endeksi %1.91 yükselişle günü tamamlarken, S&P 500 endeksi %0.52 yükselişle 1570 rekor seviyeden günü tamamladı. VIX endeksi ise %5.89 düştü. Bu sabah Çin’de açıklanan PMI Hizmet endeksi 54.5’den 55.6’ya yükselirken, HSBC PMI Hizmet endeksi ise 52.1’den 54.3’e yükselerek pozitif sinyal verdi. ECB toplantısı ve ABD tarım dışı istihdam rakamları öncesinde Avrupa ve ABD'deki olumlu kapanışlar ardından, Japonya’da yarınki BOJ toplantısı öncesinde bu sabah %2.63 sert yükseliş var. Çin’de ise sınırlı da olsa satış baskısı var. Japonya’da piyasalar BOJ’dan spesifik adımlar görmeyi bekliyor. Yeni BOJ Başkanı Kuroda’nın ilk toplantıda vereceği sinyaller oldukça önemli.
Dün euro bölgesi revize Mart ayı PMI rakamlarında sınırlı yukarı revizyon görülürken; Almanya PMI’ı 48.9’dan 49’a revize edildi; PMI endeksleri Mart ayı için soru işareti yaratmaya devam etti.  Hatırlanacağı üzere Almanya'da Mart ayı PMI imalat endeksi 50.3'den 49'a gerileyerek daralma bölgesine geçmiş oldu. 2013 yılı başından bu yana yeni siparişlerde de ilk kez gerileme vardı.
Bugün ise ABD’de her ne kadar birebir gösterge olmasa da tarım dışı istihdam verisi için öncü gösterge olarak izlenen  ADP istihdam rakamı açıklanıyor. Ortalama beklenti 200.000 seviyesinde. (önceki:198.000) Ayrıca haftabaşında açıklanan ve negatif sinyal veren ISM imalat endeksi ardından ISM Hizmet endeksinden gelecek sinyaller de önemli. (beklenti:55.5 önceki:56) Almanya’da 5 yıllık ihale var.

Hafta genelinde ise ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı, Avrupa Merkez Bankası politika toplantısı ve sonrasında Başkan Draghi’nin basın toplantısı odak noktasında olan ana konular. Euro bölgesinde son açıklanan ve zayıf sinyal veren PMI rakamları sonrasında faiz indirimi olasılığı hala gündemde olsa da bu haftaki toplantıda poltika değişikliğine gidilmesi beklenmiyor. Bu doğrultuda basın toplantısında Draghi’nin son verilere yönelik değerlendirmeleri ve özellikle de Güney Kıbrıs konusundaki değerlendirmeleri kritik öneme sahip. Hatırlanacağı üzere Eurogroup başkanının her ne kadar daha sonra yanlış anlaşıldığı ifade edilse de; “Güney Kıbrıs banka yeniden yapılandırma planı, euro bölgesinin geri kalanı için örnek olarak görülmeli” yönündeki ifadeleri ardından basında yer alan AB Parlamentosunun 100.000 euro üzeri mevduatların kurtarma kapsamında olamayacağına yönelik yasa hazırladığına dair bazı resmi olmayan haberler de soru işareti yaratmıştı. Diğer taraftan İngiltere Merkez Bankası da haftanın önemli gündem maddelerinden.
Yurtiçinde Mart ayı enflasyon rakamları açıklanıyor. Mart ayı TÜFE rakamı için piyasadaki ortalama beklenti %0.41 artış yönünde şekilleniyor. ( önceki:%0.30) Hatırlanacağı üzere bu hafta açıklanan İTO enflasyonu rakamlarına göre mart ayında perakende fiyatlar aylık % 0,93 artış gösterdi (Şubat: %0.49) Alt endekslerde öncü sinyal olarak değerlendirilebilecek gıda harcamaları grubundaki aylık % 1.15 oranındaki artış dikkat çekiciydi. Ancak ITO enflasyonunun TÜFE verisi için güçlü bir öncü gösterge olmadığını hatırlatalım.
Dün yurtiçindeki ihalelerde faizlerin beklentilerin üzerinde oluşması ile benchmark kâğıtta faiz %6.43 seviyesine yükseldi. (önceki gün: %6.38) ve İMKB satış baskısı altında kaldı. Hazine'nin 11 Haziran 2014 itfalı, 14 ay vadeli kuponsuz tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz %6.60 (beklenti: %6.42), 8 Mart 2023 itfalı, 10 yıl vadeli, altı ayda bir %3.55 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz %7.27 oldu. (beklenti: %7.21)
Teknik tarafta devam edecek alım eğilimiyle güne başlayacak olan piyasada, 86,787 seviyesinde bulunan zirve bölgesini ilk hedef noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 86,787 üzerindeki hareketler ise 90,000 seviyesini hedeflemeyi sürdürecektir. Seans içerisinde 85,500 üzerindeki hareketlerin devamını getireceği alım eğilimi kapsamında,  geçtiğimiz hafta yeniden alınması önerdiğimiz pozisyonlar için stop loss noktamızı bu seviyede tutmayı sürdürüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder