Alt Sayfalar

26 Nisan 2013 Cuma

Piyasalara Bakış


S&P500 dün metaller ve döngüseller öncülüğünde %0.40 artışla günü 1585 seviyesinden kapattı. Yılbaşından bu yana bakıldığında; oto, metaller, ulaşım gibi ekonomiye duyarlı döngüsel sektörlerdeki performansın,  defansif olarak nitelendirilen gıda, içecek, ilaç gibi temel tüketim ihtiyaçları grubu performansının altında kaldığını not edelim. Kısacası yılbaşından bu yana S&P 500 endeksindeki yükselişe döngüsel / defansif  rasyosu eşlik etmedi.

 

Bu temelde temettü beklentisinden kaynaklanmış olabilir. Ayrıca bir süredir ifade ettiğimiz gibi küresel büyümenin yavaş yavaş hız kestiği ve beklentilere nazaran gerçekleşmelerin olumsuz süprizler yaratmaya başladığına dair sinyaller var. Bu doğrultuda makro verilerden gelecek sinyaller önemli olmaya devam ediyor. Mart ayındaki zayıflama sinyali veren ISM imalat ve tarım dışı  istihdam rakamları ardından, bu hafta Çin,  Avrupa ve ABD’de açıklanan Nisan ayı PMI imalat endekslerinin de bu yönde sinyaller verdiğini hatırlatalım.

 

Bu doğrultuda ABD’de bugün açıklanacak 1Ç büyüme verisi birinci yarı büyümesinin ne yönde şekillendiğine yönelik ipuçları paralelinde ön planda olacak. Bloomberg ortalama beklentisi %3.0 (önceki:%0.4) seviyesinde.

 


Bugün ayrıca ABD’de seans öncesi Chevron finansalları, (beklenti:3.095$) ve tsi ile 16:55’de Michigan tüketici güven endeksinde final rakam açıklanıyor. ECB’den Asmussen bir konferansta konuşacak. İtalya’da 6 aylık bono ihalesi var. İspanya’da reform programı açıklanıyor.

 

Önümüzdeki günlerin ana konuları olarak ise, 30 Nisan’da bölgesel imalat endekslerinden Chicago PMI, 1 Mayıs’ta FED FOMC toplantısı ve Nisan ayı ISM imalat endeksi, 2 Mayıs’ta da ECB toplantısı olarak sıralanabilir. 

 

Yurtiçinde ise 30 Nisan’da enflasyon raporu açıklanıyor. Ayrıca TCMB PPK’nın 16 Mayıs’ta toplanacağını not edelim.

 

Negatif sinyal veren verilerin parasal genişlemenin bir süre daha devam edeceği beklentisi yarattığı söylenebilinir. Bu doğrultuda son açıklanan veriler sonrasında 1 Mayıs FED toplantısından “çıkış stratejisine” yönelik sinyaller kritik olacak. Hatırlanacağı üzere enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyleyen FED’in son tutanaklarında tahvil alımlarının azaltılması /durdurulmasına yönelik tartışmaların güçlendiğine yönelik sinyaller ön plandaydı.

 

Avrupa tarafında ise zayıf PMI ve IFO endeksleri ardından Mayıs ayında ECB’den 25 baz puan faiz indirimi beklentileri ön planda. Hatırlanacağı üzere geçen hafta ECB’den Weidmann’ın “yeni verilerden gelecek sinyallere göre faiz indirimi düşünülebilir” yönündeki açıklamaları dikkat çekmişti.  Bu son veriler de bu yorumları destekler nitelikteydi. Ancak Haziran ayındaki bir faiz indiriminin daha olası görüldüğüne yönelik bazı yorumları da not edelim.  Ayrıca dün Almanya Başbakanı Merkel'in açıklamaları dikkate değer. Merkel, ECB’nin zor durumda olduğunu, yüksek  faiz oranlarının Almanya için daha iyi olacağını vurguluyor.

 

Diğer taraftan dün açıklanan makro verilere bakacak olursak İngiltere'de 1Ç GSYİH rakamı %0.3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. (beklenti:%0.1 önceki:%-0.3) ABD'de ise haftalık işsizlik başvuruları 16.000 kişi düşüşle 355.000'den 339.000'e geriledi. (son altı haftadaki en düşük rakam) Beklenti 350.000 seviyesindeydi. Düşüşün mevsimsellikten kaynaklandığına yönelik yorumları ve volatilitesi yüksek bir veri olduğunu not edelim. Daha net sinyal veren dört haftalık ortalamaya baktığımızda 4500 kişi düşüş var.

 

Bu sabah Asya tarafında BOJ toplantısı ön plandaydı. BOJ açıklamalarında yeni bir konu yoktu. Sınırlı da olsa ek parasal gevşeme beklentilerine karşı bu yönde bir kararın çıkmamış olmamasının hayal kırıklığı yarattığı yarattığı söylenebilir. EUR/JPY’de kar satışları var. Başkan Kuroda’nın basın toplantısı bekleniyor. Japonya Borsası yatayda, Çin ise ekside. Regülasyonlara yönelik gelişmelerin izlendiği Çin'de tahvil piyasasına ilişkin yürütülen soruşturma ön planda olan konulardan biri. Ayrıca Çin Merkez Bankası “yuan” referans oranını dolar karşısında 6.2208 ile yeni rekor seviyeye yükseltti.

 
Yurtiçinde teknik tarafta 84,500 ara desteği üzerinde yükseliş eğilimini sürdürme çabasıyla güne başlayacak olan BİST'de, 85,500 seviyesini seans içi harekette direnç noktası olarak izliyor olacağız. 85,500 üzerindeki hareketler ise piyasada 86,000 ve 86,350 seviyelerini hedeflemeyi sürdürecektir. 84,000 seviyesinin bir alt noktada destek konumunu sürdüreceği endekste, şu aşamada kısa vadeli teknik resmin yükseliş yönünde şekillenmeye devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle 84,000 desteğinin stop loss seviyesi olarak alınıp, mevcut pozisyonların korunmasını öneriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder