Alt Sayfalar

11 Nisan 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Dün ABD’de açıklanan FED tutanaklarında tahvil alımlarının azaltılması /durdurulmasına yönelik tartışmaların güçlendiğine yönelik sinyaller ön plandaydı. Ancak tutanakların, son açıklanan ve negatif sinyallerin görüldüğü ISM ve tarım dışı istihdam rakamından önceki toplantıya ait olması nedeniyle ABD endekslerinin bu konuya yönelik soru işaretlerini şimdilik gözardı ettiğini söyleyebiliriz. S&P 500 endeksi 2007 zirvesini kırarak %1.22 yükselişle 1587 seviyesine ulaştı. Yükselişte özellikle teknoloji hisselerindeki güçlü performans ön plandaydı. Ancak VIX endeksindeki nispeten sınırlı düşüşü not ediyoruz. Diğer taraftan dolar güçlenirken Altın düştü.
 
Bu sabah Japonya’da BOJ’un geçen hafta açıkladığı yeni parasal genişleme adımları ile birlikte etkili olan olumlu hava devam ediyor. Japonya Borsası %1.32 artıda. Japonya Merkez Bankası BOJ bugün finansal kurumlar ve kurumsal yatırımcılarla biraraya geliyor. Buradan gelebilecek haber akışı piyasalar açısından önemli olabilir. Diğer taraftan Çin Borsasındaki zayıf performansı ise not ediyoruz. Bilindiği üzere Fitch bu hafta Çin’in yerel para cinsinden notunu düşürdü. Ayrıca Çin’de daha önce de vurguladığmız üzere faiz artırımı spekülasyonları da konuşulan konular arasında olmaya devam ediyor. Çin’in beklenenden daha erken sıkılaştırmaya gitmesi 2013 küresel büyüme beklentileri açısından en büyük risklerden biri. 
 

Bugün yurtiçinde Şubat ayı cari açık rakamı odak noktasında. Piyasadaki ortalama beklenti  5.05 milyar dolar açık seviyesinde. (Ocak: -5.63 milyar$). Yurtdışında ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları verisi tarım dışı istihdam rakamı sonrası dikkat çekebilir. Avrupa tarafında ise enflasyon rakamları açıklanıyor ve ayrıca İtalya’da ihaleler var.
 
Önümüzdeki günlerde ABD ‘de açıklanan son bazı makro verilerdeki zayıflama sinyalleri gündemin önemli konularından bir diğeri. Mart ayı ISM imalat ve hizmet endekslerindeki gerileme ile birlikte Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamının 88.000 kişi artış ile 190.000 olan beklentilerin oldukça altında kalması ile birlikte global algılamada büyümede yavaşlamaya yönelik endişelerin tekrar ön plana geçebileceğini düşünüyoruz.
 
Avrupa tarafında ise finansal yardıma ihityacı olduğu konuşulan Slovenya ve Anayasa mahkemesinin hükümetin kemer sıkma programındaki bazı kesintileri iptal ettiği Portekizle birlikte,  24-25 Şubat seçimleri sonrasında hükümet kurulamayan İtalya’daki gelişmelerin diğer önemli konular olduğunu belirtelim. Bu hafta  OECD'nin Slovenya bankacılık sektörüne yönelik uyarıları dikkat çekiciydi. Birkaç hafta önce, G. Kıbrıs'tan sonra Slovenya'nın durumunun daha fazla gündeme gelebileceğinden bahsetmiştik. Gelişmeler bu yönde ve bundan sonra Slovenya daha fazla gündeme gelebilir. Slovenya’nın bu haftaki kısa vadeli ihalelerde hedeflediği tutarın altında yüksek faizle borçlandığını da not edelim.
 
Yurtiçinde dün Hazine dolar cinsi 30 yıl vadeli eurobond ihracı ile 1.5 milyar dolar borçlandı. 16 Nisan 2043 vadeli tahvilin kupon oranı %4,875, yatırımcıya getirisi ise %4,95 seviyesinde. İhraç, bugüne kadar Hazine Müsteşarlığı tarafından dolar piyasasında 30 yıl vadede yapılan en düşük kupon oranlı tahvil ihracı. Tahvile ihraç tutarının yaklaşık 3 katı talep geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder