Alt Sayfalar

10 Nisan 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Dün OECD'nin Slovenya bankacılık sektörüne yönelik uyarıları dikkat çekiciydi. Birkaç hafta önce, G. Kıbrıs'tan sonra Slovenya'nın durumunun daha fazla gündeme gelebileceğinden bahsetmiştik. Gelişmeler bu yönde ve bundan sonra Slovenya daha fazla gündeme gelebilir. Dün Slovenya’nın kısa vadeli ihalelerde hedeflediği tutarın altında yüksek faizle borçlandığını da not edelim. Ayrıca Anayasa mahkemesinin hükümetin kemer sıkma programındaki bazı kesintileri iptal ettiği Portekiz ve 24-25 Şubat seçimleri sonrasında hükümet kurulamayan İtalya’daki gelişmelerin de Avrupa’daki diğer önemli konular olduğunu belirtelim.
 
Ancak Avrupa piyasalarında bono faizlerindeki gerileme ön planda. Fransa gibi merkez ülkeler ile birlikte İspanya ve İtalya gibi çevre euro bölgesi ülkeleri faizlerinde gerileme var. Geçtiğimiz hafta BOJ’un yeni parasal genişleme adımları; BOJ varlık alım programında iki kat artırıma gitti; ile birlikte etkili olan yüksek getiri arayışı ve ECB Başkanı Draghi’nin Güney Kıbrıs kurtarma konusunun bir şablon olmadığı yönündeki vurgulamalarının bu görünüme destek olduğu söylenebilir.
 
Almanya Dax endeksinde dün kar satışları etkili olurken; %0.33 eksiyle günü tamamladı; 2007’den bu yanaki en yüksek seviyesini gören S&P 500 endeksi seansın son bir saatindeki kar satışları ile birlikte günü %0.35 artışla 1568 seviyesinden kapattı.
 
FED’e yakınlığı ile bilinen Hilsenrath’ın San Francisco FED Başkanı Williams ile yaptığı röportajda Williams’ın ekonominin 2013’ün ikinci yarısında, FED’in parasal genişlemede kısıntıya gidebilmesini sağlayacak yeterli güçte olabileceğine yönelik yorumları dikkat çekiciydi.

 
Bilindiği üzere FED enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söylüyor. Piyasalar henüz  bu konuyu gözardı etse de toplantı tutanaklarında da görüldüğü üzere FED içerisinde tahvil alımlarının sona erme tarihi ile ilgili tartışmalar ön planda. FED’in uyguladığı para politikasındaki değişikliğin zamanlamasına ve hangi yöntemlerle olabileceğine yönelik beklentiler de ön planda. Bu doğrultuda  FED Başkanı Bernanke’nin bu haftaki açıklamalarında rezerv fazlalıklarına faiz uygulaması ve varlık satışı gibi yöntemlerin sıkılaştırma sürecinde uygulanabileceğine yönelik ifadelerini hatırlatalım.
 
Bu sabah Asya’da Çin’de açıklanan dış ticaret rakamlarında beklentilerin oldukça üzerinde gelen ithalat rakamı dikkat çekiciydi. İthalat Mart ayında %14.1 artarken (beklenti:%6 önceki:%-15.2), ihracatın %10 artış (beklenti: %11.7 önceki:%21.8) göstermesi ile birlikte Çin Mart ayında -0.88 milyar $ dış ticaret açığı yazdı. Beklenti 15.1 milyar $ dış ticaret fazlasıydı. (Şubat:15.23milyar$)
 
Çin Borsası bu sabah satış baskısı altında. Dün Çin piyasası kapandıktan sonra Fitch’in Çin’in yerel para cinsinden notunu düşürdüğünü hatırlatalım. Ayrıca Çin’de daha önce de vurguladığımız üzere faiz artırımı spekülasyonları da konuşulan konular arasında olmaya devam ediyor. Çin’in beklenenden daha erken sıkılaştırmaya gitmesi 2013 küresel büyüme beklentileri açısından en büyük risklerden biri.  Japonya’da ise BOJ’un geçen hafta açıkladığı yeni parasal genişleme adımları ile birlikte etkili olan olumlu hava devam ediyor. Son haberlere göre BOJ 11 Nisan’da finansal kurumlar ve kurumsal yatırımcılarla bir araya geliyor. Japonya Başbakanı Abe, parlamentodaki konuşmasında BOJ’un %2 enflasyon hedefine ulaşana kadar genişleme adımlarına devam edeceğini tekrarladı. Japonya Borsası %0.82 artıda.
 
Bugün ABD’de FED toplantı tutanakları ön planda olacak. Ayrıca 10 yıllık tahvil ihalesini not edelim. Hedef 21 milyar dolar. Önceki ihalede talep karşılama 3.19 seviyesindeydi. Avrupa’da sanayi üretimi rakamları açıklanıyor. Ayrıca İtalya’da 3 ve 12 aylık ihaleleri ve Almanya’daki 2 yıllık ihalelerin takip edileceğini belirtelim. Haftanın geri kalanında ise ABD’de perakende satışlar, enflasyon rakamları ve güven endeksleri takip edilecek. 
 
Makro veri tarafında ABD ‘de açıklanan son bazı makro verilerdeki zayıflama sinyalleri gündemin önemli konularından bir diğeri. Mart ayı ISM imalat ve hizmet endekslerindeki gerileme ile birlikte Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamının 88.000 kişi artış ile 190.000 olan beklentilerin oldukça altında kalması ile birlikte global algılamada büyümede yavaşlamaya yönelik endişelerin  tekrar ön plana geçebileceğini düşünüyoruz.
 
Yurtiçinde dün benchmark kağıdın yeniden ihracında ortalama faiz %5.97 seviyesinde gerçekleşti. Piyasadaki ortalama faiz beklentisi %5.93 seviyesindeydi. 724.9 milyon TL net satış gerçekleşirken ihale öncesi 961 milyon TL ROT satış ile birlikte toplam satış 1.686 milyon TL ile 1.92 milyar TL olan beklentilerin altında kaldı. TÜFE'ye endeksli 10 yıllık tahvilde ise reel faiz %0.96 seviyesinde gerçekleşti. Ortalama beklenti %0.98 seviyesindeydi.
 İhalede 991.2 milyon TL net satış gerçekleşirken ihale öncesi 359.9 milyon TL ROT satış ile birlikte toplam satış 1.351 milyon TL ile 1.73 milyar TL olan beklentilerin altında kaldı. Önceki gün %5.84 seviyesinden günü tamamlayan Benchmark kağıt dün %5.95 seviyesinden günü tamamladı. Diğer taraftan Hazine’nin dolar cinsi 30 yıl vadeli eurobond ihracına çıkacağını açıkladığını not edelim. Hafta genelinde ise Perşembe günü açıklanacak Şubat ayı cari açık rakamı odak noktasında. Piyasadaki ortalama beklenti 5.05 milyar dolar açık seviyesinde. (Ocak: -5.63 milyar$)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder