Alt Sayfalar

29 Mart 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

S&P 500 endeksi dün %0.41 yükselişle 1569 seviyesine geldi. Ancak yükselişin düşük hacimle olduğunu not edelim.  Makro tarafta dün ABD'de açıklanan bölgesel imalat endekslerinden Chicago PMI endeksi 56.8'den 52.4'e gerileyerek negatif sinyal verdi. Alt endekslerde yeni siparişlerde de 60.2'den 53'e benzer şekilde sert düşüş var. İstihdam endeksinde ise 55.7'den 55.1'e daha sınırlı seviyede gerileme görüldü. Benzer şekilde Haftalık İşsizlik Başvuruları da 16.000 kişi artışla 357.000 seviyesine yükselerek beklenenden kötü yönde gerçekleşti. (beklenti 340.000)
Avrupa kaynaklı riskler ön planda kalmaya devam ediyor. İtalya’da politik belirsizlik devam edereken koalisyon umutları zayıf. Hafta boyunca bono spreadlerinde ve CDS’lerinde yükseliş gördüğümüz İtalya’da dün nispeten sakin hava etkil oldu. İtalya borsası son sert satışlar ardından dün günü %0.10 eksiyle kapattı. Benzer şekilde İspanya tarafında ise %0.25 yükseliş yaşandı. Bilindiği üzere Güney Kıbrıs uygulanan yardım planını ardından bunun diğer euro bölgesi ülekeleri için model olup olamayacağı konuşuluyor. Bu da bu hafta stres yaratan konulardan biriydi. Eurogroup Başkanının her ne kadar daha sonra yanlış anlaşıldığı ifade edilse de; “Güney Kıbrıs banka yeniden yapılandırma planı, euro bölgesinin geri kalanı için örnek olarak görülmeli” yönündeki ifadeleri ardından, basında yer alan AB Parlamentosunun 100.000 euro üzeri mevduatların kurtarma kapsamında olamayacağına yönelik yasa hazırladığına dair bazı resmi olmayan haberler Avrupa’da bu hafta konuşulan ana konulardı.

ABD’deki olumlu kapanışlar ardından bu sabah Japonya %0.50 sınırlı yükseliş görülüyor. Çin’de emlak sektörüne yönelik kısıtlamalar ve bankalara şeffaflık getirecek bazı önlemeler gibi bir süredir vurgulamaya çalıştığımız konulara paralel yatay görüntü hakim.  Japonya’da BOJ Başkanı Kuroda’nın 3-4 Nisan politika toplantısı öncesinde açıklamalarında piyasada beklenen parasal genişleme adımlarına yönelik spesifik ifadelerin yer almaması ve Çin’de bu hafta öne çıkan faiz artırımı spekülasyonları da endişe yaratan konulardan bazıları. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Çin’in beklenenden daha erken sıkılaştırmaya gitmesi 2013 küresel büyüme beklentileri açısından en büyük risklerden biri. Ayrıca Japonya’da bu sabah açıklanan Şubat ayı sanayi üretimi verisi %0.1 düşüşle beklenenden kötü yönde gerçekleşse de (beklenti:%2.5 önceki:%0.3), Mart ayı PMI imalat endeksinden gelen sinyaller dikkat çekiciydi. Endeks 48.5’den 50.4’e yükseldi ve 50’nin üzerine çıkarak Mayıs 2012’den bu yana ilk kez genişleme bölgesine geçmiş oldu.
Bugün veri tarafında yurtiçinde dış ticaret rakamları açıklanıyor. ABD’de kişisel gelirler ve harcamalar ve Michigan tüketici güven endeksi rakamları takip edilecek. Bugün Avrupa ve ABD piyasaları tatil nedeni ile kapalı.
Yurtiçinde 82,000 desteği üzerinde gerçekleşen taban oluşumunun ardından başlayan yükseliş hareketi, dün kritik 84,000 direncini yukarı geçti. Böylece güç kazanan alım eğiliminin, 85,500 seviyesindeki ilk hedef noktamıza ulaştığını gözlemliyoruz. Gün içerisinde 85,500 ara hedefini kırma denemelerinin hakim olacağı piyasada, bu seviye üzerindeki hareketlerin 86,787 seviyesinde bulunan zirve noktasını hedeflemeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. Seans içi harekette 84,500 seviyesi destek konumuna dönüşürken, bu seviye üzerinde alım eğilimi etkisini sürdürecektir. Bu nedenle geçtiğimiz gün 83,250 ara direnç noktasının yukarı geçilmesi alınması önerdiğimiz pozisyonlar için stop loss noktamızı 84,000 seviyesine çekiyor ve hareketi yükseliş yönünde izlemeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder