Alt Sayfalar

20 Mart 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış


Haftaya Güney Kıbrıs endişeleri ile başlayan piyasalarda bu konu ile ilgili olumsuz haber akışı dün de ön planda olmaya devam etti. Avrupa piyasaları satış baskısı altında kalırken Yunanistan bono spreadlerinde yükseliş ön plandaydı. Yunanistan Borsası %3.85 düştü.

 

Güney Kıbrısta 20.000 euro altındaki mevduatlara tek seferlik vergi uygulamasını kapsamadığı yeni plan dün meclisteki oylamada reddedildi. Plan 20.000 -100.000 aralığında %6.75, üzerindeki tutarlarda ise %9.9 oranında vergi uygulamasını içeriyordu.

 

Güne yatay seviyede başlayan ABD endeksleri Güney Kıbrıs yardım planı oylamasında hayır kararı sonrasında satış baskısı altında kaldı.  Dolar güçlendi, VIX  %7.71 artış gösterdi. Bono ve Altın (dolara rağmen) yükseldi.  Seansın son saatlerinde hisse tarafında tepki alımları etkili oldu. S&P 500  (%0.24) ve Nasdaq (%0.26) ekside, Dow Jones sanayi ise (%0.03) artıda kapattı. Ancak hisse tarafındaki tepkiye bonoların eşlik etmediğini not ediyoruz. 

 

Bu sabah Asya Borsalarında FED toplantısı öncesinde sakin hava hakim. Japonya Borsası tatil nedeni ile kapalı. Güne satış baskısı altında başlayan Asya piyasalarında Çin Borsasındaki yükselişle (şu saatlerde %2.4) birlikte toparlanma görülüyor. Güvenli liman Dolar ve Yen günbaşındaki yükselişlerini geri verdi. Çin’de, Tom Demark’ın Eylül ayına kadar Çin’de %28 yükseliş beklediklerine yönelik açıklamalarının yükselişte ön planda olduğunu not ediyoruz.


 

Yeni kaynak arayışlarının gündemde olduğu Güney Kıbrısta, gelen son açıklamalarda bir B ve C planından söz ediliyor. ECB’nin bankalara likidite desteği vereceğini yönelik ifadeleri endişeleri sınırlıyor. Ayrıca FED’in bu akşamki faiz toplantısı ve Başkan Bernanke’nin basın toplantısı öncesinde de nispeten olumlu bekleyişin etkili olduğunu söylemek mümkün. Bilindiği üzere enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyleyen FED’in toplantı tutanaklarının parasal genişlemenin yavaşlatılmasının zamanlamasına yönelik daha fazla görüş ayrılığı sinyali vermesi soru işareti yaratmıştı. ABD’de yıllık bazda %2’ye yükselen TÜFE rakamı sonrasında, bugünkü açıklamalarında Bernanke’nin değerlendirmeleri önemli.

 

Bugün makro veri tarafında euro bölgesi tüketici güven endeksi, Almanya’da 10 yıllık ihale, Portekiz’de kısa vadeli ihaleler takip edilecek. Makro tarafta toparlanma sinyali veren global ekonomide yarın açıklanacak Mart ayı öncü PMI endekslerinden gelecek sinyaller ön planda olduğunu tekrar hatırlatalım. Ki hatırlanacağı üzere son açıklanan bazı PMI’larda toparlanmada yavaşlama sinyalleri vardı. Bu doğrultuda Çin ve Euro Bölgesinden gelecek sinyaller kritik.  Ayrıca Almanya IFO endeksinden gelecek sinyaller önemli.

 

Dün yurtiçinde gerçekleşen ihalelerde faizlerin yüksek çıkması sonrasında spot piyasada faizlerde yükselişler görüldü ve İMKB endeksinde satış baskısına neden oldu. Yurtdışı piyasalardaki satış baskısı ile birlikte 26 Mart TCMB toplantısı öncesindeki beklentilerin de bunda etkili olduğu söylenebilir. Piyasadaki genel beklenti zorunlu karşılıklarda artışa giderken gecelik faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde şekilleniyor.

 
Teknik tarafta ise 84,000 direnç noktasını kırma denemelerinin kapanışa doğru satış baskısıyla karşılaştığını gözlemlediğimiz piyasada, güne 82,000 üzerinde yatay bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Seans içerisinde 82,000 desteğini korumayı başaracak hareketler, 84,000 direnç noktası altında oluşan yatay band hareketinin devamını getirecektir. 82,000 desteğinin kırılması durumunda ise 81,200 seviyesine doğru aşağı baskı yaratma potansiyelini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, yeniden yükseliş yönünde pozisyon almak için 84,000 direncinin aşılmasını beklemeyi sürdürüyoruz.

ykb ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder