Alt Sayfalar

18 Mart 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta küresel hisse piyasalarında olumlu ivme devam etti. Makro verilerde ABD’de açıklanan TÜFE rakamındaki yükseliş ise dikkat çekiciydi. ABD'de Şubat ayında TÜFE manşet rakam enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle beklentilerin üzerinde  %0.7 aylık artışa işaret etti. Ortlama beklenti bloomberg %0.6. böylelikle yıllık artış ise %2.0 seviyesinde gerçekleşti. (beklenti:%1.9 önceki:%1.6) Enflasyon tarafında benzin fiyatlarındaki artış en büyük risklerden biri. Bu doğrultuda bono faizlerindeki seyir önümüzdeki günlerde ön planda olabilir.  Dip görüntüsü çize Altın fiyatları ise TÜFE rakamı sonrasında güçlendi.
Her ne kadar ABD’de Dow Jones sanayi endeksi tarihi zirvesini kırsa da bu süreçte kredi tarafındaki bazı bozulma sinyallerini not edelim. Riskli varlık sınıfındaki yüksek getirili kurumsal bonolardaki değer artışı sınırlı yönde ve ayrıca TED spreadinde 21 Şubattan bu yana artış görülüyor.
Bu sabah ise euro bölgesi endişeleri ile birlikte piyasalar genelinde baskı sinyalleri var. 10 milyar euro tutarındaki Güney Kıbrıs yardım planı detaylarına yönelik endişeler ön planda. Güney Kıbrıs Rum kesiminde banka mevduatlarına vergi şartı getirilmesi soru işareti yaratıyor. Pazar günü Güney Kıbrısta oylanması beklenen paket bugün oylanacak. Konunun diğer piyasalar üzerinde de baskı yaratması muhtemel, dolayısıyla gelişmeleri yakından takip etmekte fayda var diye düşünüyoruz.  

Toparlanma sinyali veren global ekonomide bu hafta Mart ayı öncü PMI endekslerinden gelecek sinyaller ön planda olacak. Ki hatırlanacağı üzere son açıklanan bazı PMI’larda toparlanmada yavaşlama sinyalleri vardı. Bu doğrultuda Çin ve Euro Bölgesinde açıklanacak PMI rakamları önemli.  Ayrıca manşet rakamda yıllık bazda %2’ye (önceki:%1.6) yükselen TÜFE rakamı sonrasında, Çarşamba günü FED Başkan Bernankeden gelecek sinyaller önemli. Bilindiği üzere enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyleyen FED’in toplantı tutanaklarının parasal genişlemenin yavaşlatılmasının zamanlamasına yönelik daha fazla görüş ayrılığı sinyali vermesi soru işareti yaratmıştı.
Bu hafta yukarı da da bahsettiğimzi gibi PMI endeksleri, FED faiz toplantısı ve sonrasında Bernanke basın toplantısı, Almanya IFO endeksi ve yurtiçinde ise Hazine ihaleleri ön planda olacak konular. Yurtiçinde 26 Mart TCMB toplantısı odak noktasında ki piyasadaki genel beklenti gecelik faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde şekilleniyor. Bu doğrultuda bu haftaki ihaleler oldukça önemli (yeni 10 yıllık tahvil ihracı.) Hazine’nin 20 Martta 7.1 milyar TL piyasaya iç borç ödemesi var ve Mart ayında piyasadan ihale yoluyla planlanan borçlanma tutarı toplamda 7.9 milyar TL seviyesinde. Hazine bugün 5 ve 7 yıllık tahvil ihaleleri yarın ise 2 ve 10 yıllık tahvil ihaleleri düzenliyor.
Teknik tarafta geçtiğimiz hafta yaşanan yatay seyrin ardından endeksin yukarı hareketinde yeniden güç kazanabilmesi için 84,000 direncini kırması gerekiyor.Böyle bir gelişmenin hafta içerisinde 86,787 seviyesinde bulunan zirve bölgesine yönelik atakları güç kazanmasına neden olabileceğini düşünüyoruz. Aşağıda 82,000 destek konumunu sürdürürken, bu seviye altındaki hareketlerin ise yeniden aşağı baskının devamını getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Bu paralelde, geçtiğimiz hafta 83,000 desteğinin aşağı kırılmasıyla kapatılmasını önerdiğimiz kısa vadeli pozisyonların ardından hafta içerisinde 84,000 direncini yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Piyasada yeniden yükseliş yönünde pozisyon almak için 84,000 direncinin kırılmasını bekliyor olacağız. 82,000 desteğinin aşağı kırılması ise yeniden 79,000 seviyesini gündeme getirecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder