Alt Sayfalar

11 Mart 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamı 236.000 kişi artışla beklentilerden (165.000) oldukça iyi yönde gerçekleşirken son üç aylık ortalama 195.000 seviyesindeydi. İşsizlik oranı %7.9’dan %7.7’ye geriledi. Detaylarda ise part-time istihdamda artış yaşanırken (102.000) full time istihdamdaki düşüş (77.000) dikkat çekiciydi. Beklenenin üzerinde gelen veri sonrasında dolar güçlenirken, S&P %0.45 yükselişle günü tamamladı. Ancak düşük hacim dikkat çekiciydi. 10 yıllık tahvil faizleri %2’nin üzerine çıktı.  (%2.06 kapattı) VIX endeksi ise %3.6 düştü. ) Her ne kadar büyümeye yönelik olumlu sinyal veren makro veriler parasal genişlemenin yavaşlatılmasının zamanlamasına yönelik soru işaretlerine destek olsa da tarım dışı istihdam rakamının yeterince güçlü olmadığı söylenebilir. Bilindiği üzere FED enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söylüyor.
Fitch Cuma akşamı İtalya’nın notunu kırarken haftasonu açıklanan Çin verilerinde ise zayıf görüntü vardı.. TÜFE’deki %3.2 artış (önceki:%2) dikkat çekiciyken, sanayi üretimi %9.9 arttı (önceki:%10), perakende satışlar ise %12.3 (önceki:%14.3). Bu doğrultuda Avustralya dolarındaki baskıyı not edelim.

Japon Yenindeki zayıflama risk iştahına destek olmaya devam ediyor. Bu sabah Japonya %0.56 artıda. Çin ise son açıklanan veriler sonrası hafif ekside. Japonya’da açıklanan makine siparişleri Şubat ayında beklentilerin de üzerinde %13.1 düşüşe (Ocak: %2.8) işaret etti, yıllık bazda ise %9.7 düşüş. Önemli direnç seviyelerini test eden Dolarda ise sınırlı da olsa bu sabah kar satışları etkili.
Bu hafta ABD’de makro veri tarafında TÜFE, perakende satışlar ve güven endeksleri takip edilecek. TÜFE’de yüksek benzin fiyatları paralelinde manşet rakamın güçlü yönde gelmesi bekleniyor. Perakende satışlarda ise fiyatlardaki yükseliş temelinde yükselişte hızlanma beklentisi hakim. (beklenti:%0.5 önceki:%0.1) Avrupa tarafında ise AB zirvesi ön planda olacakken veri tarafında ise euro bölgesi Ocak ayı sanayi üretimi rakamı takip edilecek. Ayrıca Avustralya işsizlik rakamı takip edilecek diğer önemli veriler olarak sıralanabilir.
Bazı global makro veriler toparlanmada yavaşlama sinyali verirken özellikle Çin'deki gelişmelerin önemli olduğuna dikkat çekiyoruz. Ayrıca İtalya'da belirsizlik yaratan seçimler her ne kadar soru işareti yaratsa da (yendien seçime gidilmesi piyasalar açısından en büyük risk) ECB'nin OMT planı ve ECB, BOJ ve BOE'den devam etmesi beklenen parasal genişleme adımlarının bu görüntüyü dengelediği söylenebilir.
Yurtiçine bakacak olursak geçen hafta açıklanan sanayi üretimi rakamı Ocak ayında aylık bazda %2.4, yıllık bazda ise %1.9 arttı Bloomberg piyasa beklentisi:%1.6 Reuters anketine göre piyasa beklentisi %2.5 idi, dolayısıyla gerçekleşme piyasa beklentilerine yakın oldu diyebiliriz. Veri sanayi üretiminde belirgin bir canlanma işareti göstermedi.
Teknik tarafta ise 79,000 direncinin yukarı geçilmesiyle güç kazanan kısa vadeli yükseliş trendinin geçtiğimiz hafta % 4.60 oranında değer artışıyla devam ettiğini gözlemliyoruz. Cuma günü 82,500 hedef noktası üzerinde başlayan ikinci dalga alım eğiliminin, hafta içerisinde 84,200 ve 86,500 direnç noktalarını test etme potansiyelinin sürdüğünü düşünüyoruz. Bu paralelde destek konumuna dönüşen 82,500 seviyesini kısa vadeli pozisyonlar için stop loss olarak alıyor ve bu nokta üzerindeki hareletlerin yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder