Alt Sayfalar

7 Şubat 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Dün euroda ECB toplantısı öncesinde satış baskısı hakimdi. Almanya Dax endeksi %1 ekside günü tamamladı.  ABD tarafında ise bir süredir 4Ç finansalları ile birlikte güçlü makro veriler endekslerde etkili olan yükseliş,  bir süredir bahsettiğimiz kısa vadeli risklerin ön plana geçmeye başlaması ile birlikte zayıflama sinyali veriyor. S&P 500 dün yatay seviyede günü tamamladı. İspanya ve İtalya’daki politik belirsizlik ana endişe kaynağı. Rüşvet skandalına yönelik haber akışının ön planda olduğu İspanya’da Başbakan Rajoy’u da içeren geniş kapsamlı soruşturma ile ilgili haber akışı ön planda.  Bu konu ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. İtalya tarafında ise son anketlerde Berlusconi’nin oylarının arttığına ilişkin yeni haberler de İtalyan bono spreadlerinin yükselmesine neden oldu. 24-25 Şubat Italya seçimlerindeki en büyük korku Berlusconi’nin beklenenden daha iyi performans göstermesi.
Ayrıca dün dikkat çekici olan bir diğer gelişme euronun güçlü seviyede olduğuna yönelik açıklamalarıyla geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici’nin, euronun değeri konusunu 11 Şubat Eurogroup toplantısında ve 15-16 şuat G-20 toplantısında gündeme getireceğine dair sürpriz ifadesiydi. Buna karşılık dün Almanya tarafından gelen açıklamalarda ise euro'nun değerini etkilemeye yönelik politika araşıyışına girilmemesi yönündeki uyarılar dikkat çekiciydi.
Bugün ECB toplantısı ile birlikte İspanya’daki tahvil ihaleleri oldukça önemli. İhalelerdeki zayıf talep soru işaretlerini güçlendirebilir.  ECB Başkanı Draghi’den herhangi bir politika değişikliği sinyali beklenmiyor, ancak Draghi’nin açıklamalarında kurlar ve LTRO geri ödemeleri ile ilgili ifadeleri önemli olabilir. Hatırlanacağı üzere Ocak ayı toplantısında faizlerde değişikliğe gidilmemesi kararının oy birliği ile alındığı yönündeki ifadesi ile daha fazla genişleme olasılığının azalması euroya destek olmuştu. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası toplantısı, Almanya ve İngiltere sanayi üretimi, ABD’de haftalık işsizlik başvuruları da günün diğer önemli gündem maddelerinden.

Bu sabah ECB toplantısı öncesinde euro ve asya piyasaları beklemede. Japonya borsasında dünkü sert yükseliş sonrası kar satışları var. Güne satış baskısı ile başlayan Çin borsasında toparlanma var.  Çin merkez bankasının son çeyreklik enflasyon raporunda enflasyonist risklere dikkat çekmesi bizce ilginç ve yakından takip edilmesi gereken bir konu. Ayrıca Japonya'da BoJ üyesi Sato'nun son açıklamaları Yen'e değer kazandırırken borsaları olumsuz etkileyebilir diye düşünüyoruz.
Haftanın geri kalanında ise Çin’de enflasyon ve ihracat, ithalat rakamları takip edilecek. Çin’de açıklanacak dış ticaret rakamlarında geçen yıla göre 3 hafta geç başlayacak olan Lunar Year tatili nedeni ile geçen yıla göre daha fazla iş günü olması açıklanacak Ocak ayı rakamlarındaki yükselişe destek olması bekleniyor. Bu doğrultuda Ocak ayı rakamlarının net gösterge olamayabileceğini not edelim. Çin piyasaları 11-15 Şubat tarihleri arasında Lunar New Year tatili nedeni ile kapalı olacak. Yurtiçinde ise Cuma günü sanayi üretim açıklanıyor.
Geçtiğimiz hafa ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamı FED’in mevcut politikalarının devamı için yeşil ışık gibi algılandı. Büyük resimde bu yeşil ışık ve küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde toparlanma beklentisi ön planda olmaya devam etse de kısa vadede İspanya ve İtalya gibi Avrupa kaynaklı riskler ve ABD’de bütçe konsolidasyon riskleri ön planda olmaya aday. Ayrıca kurlarda yaşanan son hareketler paralelinde 15 Şubat'taki G20 zirvesi ve ABD’de ertelenen borç tavanı konusu ardından kamu harcamaları kesintileri ile ilgili müzakereler de önemli gündem maddelerinden biri. Piyasalarda gelinen seviyeleri de gözönüne aldığımızda bu konular ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.
Yurtiçine baktığımızda tepki sürecine yönelik hareketin, 81,200 ara direnç noktasını kırma denemelerinde dün de başarısız kaldığını gözlemliyoruz. 80,000 seviyesini destek alma çabasının devamıyla güne başlayacak olan piyasada, bu noktanın seans içi harekette önemli olmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. 80,000 desteği altındaki hareketler, zayıf tepki yükselişlerinin ardından yeniden 79,000 ve 77,750 seviyelerini hedefleyecek aşağı baskıyı gündeme getirebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle seans içinde 80,000 stop loss noktamız altına sarkan piyasada, yeniden trade amaçlı pozisyon almak için 81,200 direncinin aşılmasının beklenmesini öneriyoruz.
 
ykb

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder