Alt Sayfalar

28 Şubat 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Dün ABD piyasalarında devam eden tepki yükselişi ardından bu sabah Asya piyasalarında  Başbakan Abe’nin Japonya Merkez Bankası Başkanlığına bir süredir konuşulan parasal genişleme taraftarı Kuroda’yı aday göstermesi haberleri ile birlikte olumlu havanın devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca dün FED Başkanı Bernanke’nin konuşmasında FED’in elindeki tahvilleri vadeleri dolana kadar tutmayı düşünebileceğine yönelik ifadeleri de ön plandaydı. Bilindiği üzere FED’in son toplantı tutanaklarının parasal genişlemenin yavaşlatılmasının zamanlamasına yönelik daha fazla görüş ayrılığı sinyali vermesi piyasalarda soru işaretlerine neden olmuştu. S&P 500 endeksi %1.27 yükseldi. VIX endeksi %12.6 düştü. Japonya borsası risk iştahındaki artışla %2 artıda. Japonya’da açıklanan Ocak ayı sanayi üretimi %1 artışa işaret etti. Beklenti %1.5 artış yönündeydi( Aralık: %2.4) Çin’de ise yarın açıklanacak resmi PMI rakamları öncesinde %2 artış var şu saatlerde. Hatırlanacağı üzere geçen hafta açıklanan HSBC flash PMI verisi 52.3’den 50.4’e gerilerken, bu son dört ayda açıklanan en düşük rakamdı; alt endekslerde ihracattaki gerileme dikkat çekiciydi.
Bugün makro veri tarafında ABD’de 4Ç revize GSYİH rakamı; %0.1 daralmadan %0.5 büyümeye revize edilmesi bekleniyor; haftalık işsizlik başvuruları ve bölgesel imalat endekslerinden Chicago PMI verileri takip edilecek. Yurtiçinde ise dış ticaret rakamları açıklanıyor. (beklenti:-7.10milyar$ önceki:-7.18milyar$)

Geçen hafta açıklanan euro bölgesi flash PMI rakamlarının yılın geri kalanı için euro bölgesindeki toparlanmanın gücüne yönelik endişe yaratması ve Çin PMI'nın da negatif bir görünüm çizmesi global ekonomideki toparlanma beklentilerinin sorgulanmasına neden olabilir. Bu doğrultuda Cuma günü ABD’de açklanacak ISM imalat endeksi kritik önem sahip. Öncü gösterge olarak izlenen bölgesel endekslerden New York pozitif yönde Philadelphia ise kötü yönde sinyal vermişti, bu doğrultuda veride sınırlı yavaşlama beklentisi hakim. Avrupa’da ise yarın Şubat ayı İspanya ve İtalya PMI rakamları açıklanıyor. İtalya ve İspanya detayları önemli. Ayrıca Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi geneli için açıklanacak revize rakamlar da takip edilecek.
Global ekonomideki toparlanma beklentilerinin sorgulanmasına neden olabilecek son açıklanan PMI verileri ile birlikte bir süredir vurguladığımız FED’e yönelik soru işaretleri, ABD’de 1 Martta devreye girecek kamu harcamaları kesintileri ve belirsizlik yaratan İtalya seçimleri ile Avrupa kaynaklı risklerin ön plana geçmeye başlamasıyla birlikte yurtdışı piyasalarda yaşanan satış baskısının, kısa vadeli tepki yükselişleri sonrası, devam etme olasılığını bizce küçümsememek gerekiyor.
Yurtiçinde ise yılbaşından bu yana yurtdışı piyasalara görece daha kötü performans gösteren IMKB’de tepki çabası ön planda olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda teknik tarafa bakacak olursak  global piyasalara relatif güçlü bir seyirle gerçekleşen tepki alımlarında, 79,000 seviyesini ana direnç noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz.Endeksin tepki alımlarını yeni bir yükseliş eğilimine dönüştürebilmesi için 79,000 direncini yukarı kırması gerekiyor. 77,000 seviyesini destek yapacak hareketlerin gün içerisinde devamını getireceği alım eğilimi içerisinde, yeniden kısa vadeli yükseliş yönünde pozisyon almak için 79,000 direncinin yukarı geçilmesinin beklenmesini öneriyoruz.
 
ykb ytr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder