Alt Sayfalar

28 Kasım 2012 Çarşamba

Gündem

ABD piyasaları mali uçurum görüşmelerini fiyatlamaya devam ediyor. Senatör Harry Reid'in görüşmelerde küçük bir ilerleme sağladığını söylemesi endişeleri arttırdı. Beyaz Saray Sözcüsü uzlaşma sağlanmadığı konusunun doğru olmadığını söylese de pozitif bir açıklamada bulunmaması piyasalar tarafından negatif algılandı.
Mali uçurum kaygıları verilerin getirdiği iyimserliği de gölgede bıraktı. Dayanıklı tüketim malları verisi beklentileri aşarken tüketici güveni Şubat 2008'de gördüğü seviyeden bu yana en yüksek seviyesine yükselerek 73,7'ye tırmadı.
Ayrıca gün içinde Dallas Fed Başkanı Fisher'ın ABD Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye sınırlama getirebileceği yönündeki açıklaması öne çıktı.
Chicago FED Başkanı Charles Evans,FED'in bu gevşek para politikasının sadece minimal düzeyde bir enflasyon riski taşıdığını da belirterek, faizlerin gelecek 2-3 yılda yüzde 2.5 seviyesinin altında kalacağını öngördüğünü belirtti.Evans, daha önce ifade edilen yüzde 7 işsizlik oranı eşğinin çok muhafazakar olduğunu da savundu.
Dow Jones endeksi yüzde 0,69 oranında düşüşle 12,878 puanda, S&P 500 endeksi yüzde 0,52 oranında düşüşle 1,358 puanda, Nasdaq endeksi yüzde 0,30 oranında düşüşle 2,967 puanda işlem gördü. VIX endeksi yüzde 2,39 oranında yükselişle 15,87 seviyesinde işlem gördü. Euro, dolar karşısında yüzde 0,02 oranında geri çekilmeyle 1,2936'da seyretti.
 

ABD Senatosu'nda Demokratların oluşturduğu çoğunluğun lideri Harry Reid, 'mali uçurum'dan kaçınılması için Cumhuriyetçiler ile sürdürülen görüşmelerde 'çok az' ilerleme olduğunu ifade etti. 
Reid açıklamasında, şu ana kadar yürütülen görüşmelerde sağlanabilen ilerlemeden hayal kırıklığına uğradığını belirterek, bir uzlaşmanın sağlanması için sadece birkaç hafta zamanları olduğunu hatırlattı. Reid ayrıca görüşmelerde umutlu olduğunu belirterek, "Aşırı umutluyum, Cumhuriyetçilerin 'mali uçurum'a düşmemize izin vereceklerine inanmıyorum. Cumhuriyetçilerin vergi artırımları konusunda anlaşmaya varacaklarını umuyorum" diye konuştu"
 
China Securities Journal'a konuşa Çin Sosyal Bilimler Akademisi finansal araştırma birimi direktörü Liu Yuhui, Çin'in 2013 yılında büyük olasılıkla sıkı mali politika ve gevşek para politikası izleyeceğini, yeni hükümetin kamu yatırımlarını kısa bileceğini veyavaş ekonomik büyümeye daha fazla tolerans gösterebileceğini bildirdi. 

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Almanya, Fransa’nın ekonomik gidişatını endişeyle izleyip, gerekli reformları ihmal etmemesi için Paris yönetimini uyarıyorlar. Bazı ekonomistlere göre, Fransa, Euro Bölgesi’nin problem ülkeleri arasına girmeye aday. Son ihtar, derecelendirme şirketi Moody’sten geldi. Moody’s Fransa’nın pekiyi düzeyindeki kredi notunu düşürdü, görünümünü de negatife çevirdi. Commerzbank baş iktisatçısı Jörg Kraemer, finans piyasalarının bu duruma neden aldırmadığını şöyle açıklıyor: “Fransa’dan önce de birçok ülkenin kredi notu kırıldı. Japonya yıllardır düşük kredi notuyla borçlanma ihtiyacını karşılayabiliyor. ABD bile notunun kırılmasına rağmen finansman sıkıntısı çekmiyor. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın da Euro Bölgesi’ni kurtarmak için son çare olarak devreye girmeye hazır beklediği unutulmamalı. Bu bakımdan yatırımcının tedirgin olmaması, normal karşılanmalı.”


Euro Bölgesi ve IMF arasında varılan uzlaşıya göre Yunanistan’ın GSMH’sının yüzde 180’ine ulaşma noktasında olan kamu borçlarının 2020’de yüzde 124’e, 2022’de ise yüzde 110’un altına indirilmesi hedefleniyor. Toplantıda alınan kararlara göre Yunanistan, özel sektörün elindeki tahvillerini üçte bir fiyattan geri satın almaya çalışacak. Bu operasyon için Atina’ya 10 milyar euro seviyesine çıkabilecek düzeyde kredi sağlanacak. Bu işlem de Atina’nın borçlarının 20 milyar euro kırpılması sonucunu doğuracak.


Gösterge tahvilin faizi, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi sonrasında devam eden iyimserliğin yanı sıra Merkez Bankası’nın politika faizinde indirimine gideceği beklentisiyle dün yüzde 6 ile tarihi dip seviyeye indi. Böylece faizdeki düşüş kasım ayı başından bu yana yaklaşık 100 baz puanı buldu.

Gelecek yıl uygulanacak asgari ücret için süreç başladı. İşçi, işveren ve hükümetin bir araya geleceği görüşmeler sonucu, 2013 programında öngörülen yüzde 3’lük zam kararına uyulması halinde, asgari ücret yine açlık sınırının altında kalacak.

OECD, Türkiye'nin 2012 büyüme öngörüsünü yüzde 3,3'ten yüzde 2,9'a indirdi. 2013 büyüme öngörüsünü de yüzde 4,6'dan yüzde 4,1'e çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder