Alt Sayfalar

27 Kasım 2012 Salı

Gündem

Piyasaların uzun süreden beri beklediği Yunanistan için anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmanın detaylarında Yunanistan açısından oldukça avantajlı olduğu görülüyor. 130 milyar euroluk paketin faizi aşağı çekildi, faiz ödemelerine 10 yıllık ertemle ile borç yükü 2040 yılına kadar ertelenmiş oldu.Yunanistan’da ihraç edilen tahvillerin geri alınması için farklı bir uygulama yapılacak. Aralık ayı itibariyle 34 milyar euroluk kredi dilimi alınacak.
 
13 Aralık’a kadar zaman tanınan notu AAA olan ülkeler bu süreye kadar anlaşmayı kendi parlamentolarından geçirecek. ECB elinde tuttuğu Yunan tahvillerinden indirim yapacak.
Ulusal Merkez Bankaları’nın tuttuğu Yunan tahvillerinden edinilen karlar ülke hazinelere verilecek ve hazine bu parayı Yunanistanyardım fonuna devredecek. Yunanistan bu anlaşmada gösterilen havuç ise faiz dışı fazla beklentilere gelene kadar yardım yapılmayacağı fakat istenilen seviyelere gelmesi ile yeni yardım yapılması olacak. 2013’te 9 milyar euroluk vergi dilimi vergi reformunun yapılması sonrasında verileceği açıkladı. Yunan başbakanı Samaras görüşmeler sonrasında istediklerini aldıklarını veYunanistan için yeni bir gün olduğunu açıkladı. Görüşmeler sonrasında Juncker zor bir anlaşma olduğunu bu şekilde borcun sürdürülebilir hale geldiğini açıkladı. Yunan 10 yıllıkları dün yüzde 16.5’ten kapandı. Görüşmeler esnasında 1.30’a gelen euro dolar paritesi yeni günde 1.29 seviyesine gerildi. Dolar TL 1.7944 seviyesinde euro TL ise 2.3306 seviyesinde. Sepet kur 2.06 seviyesini koruyor.


Büyümenin 7 çeyrek üst üste yavaşladığı Çin'de sanayi şirketlerinin kârları, fabrika üretimi ve ihracattaki toparlanma sayesinde Ekim'de kazanç sağladı. Sanayi şirketlerin kârları 2012 için yeniden artıya döndü.Ulusal istatistik bürosunun verilerine göre sanayi şirketlerinin net geliri yıllık bazda yüzde 20.5 artışla 500.1 milyar yuana çıktı. Şirketlerin kârları 6 aydır ilk kez Eylül'de artış kaydederek yüzde 7.8 büyümüştü.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre ABD Başkanı Barack Obama ile Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner, Cumartesi günü telefonda 'mali uçurum' konusunu görüştüler. 
New York Times gazetesindeki köşe yazılarıyla gündeme damga vuran ekonomist Paul Krugman, Washington'ın bütçe açığının yarattığı "mali hayalet" ile savaşmayı bir kenara bırakıp, "kemer sıkma bombasından" endişe duymaya başlamasının gerektiğini yazdı.

CNN/ORC International'ın yayınladığı anket, Amerikalıların çoğunun mali uçurum krize ya da ciddi bir soruna neden olacağına inandığına işaret etti.Ankete katılanların üçte ikisi mali uçurumu "ciddi sorun" ya da kötü buluyor. Katılımcıların yüzde 70'i politikacıların ödün vermesini savunsa da, üçte ikisi Kongre'de böyle bir şeyin görüleceği konusuna çok da iyimser bakmıyor.

2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme hedeflerine yanıldıklarını söyledi.

Ülke notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkacağı hikayesini aylar öncesinden fiyatlamaya başlayan İMKB'de Fiyat/Kazanç oranı 11,5'a kadar yükselerek BRIC ülkelerinin F/K oranlarına yaklaştı.Son üç yıl ortalaması olan 9.5 seviyelerinin üzerindeki F/K oranıyla tarihsel ortalamaların üstünde işlem gören İMKB'de değerlemeler olarak bakıldığında yukarı yönlü hareketin ne kadar kadar daha süreceği merak ediliyor.Not artışıyla bir faz atlayan Türkiye'de F/K oranlarının yatırım yapılabilir ülke seviyesindeki diğer benzer gelimekte olan ülkelere yakınlaşması makul olarak nitelendirilirken, not artırımı sonrası şirket değerlemelerinde yapılan revizyonlar sonrasında hisselerde yükseliş potansiyelin sürmesi beklense de 2013 yılının temel senaryosunun, bir başka kurumdan gelmesi beklenen not artışı olduğu görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder