Alt Sayfalar

21 Kasım 2012 Çarşamba

Gündem

BD borsaları Şükran günü nedeniyle yarın tam gün kapalı olacak. Bu nedenle Perşembe günü açıklanacak veriler bugün açıklanacak. ABD veri gündeminde bugün haftalık işsizlik maaşı başvuruları, PMI imalat endeksi, tüketici güveni ve öncü göstergeler açıklanacak.
Avrupa tarafında PMI imalat verileri takip edilecek.
Piyasalar için yeni günde ne önemli madde 11 saat süren Eurogroup maliye bakanları toplantısından sonuç çıkması oldu. Maliye bakanları ile IMF arasında görüş ayrılıklarının giderilmediği gözleniyor.26 Kasım Pazartesi günü maliye bakanları bir kez daha toplanacaklar ve üçüncü kez bir araya gelen bakanlar Yunanistan’ın 2 yıllık sürenin uzatılması esnasından nasıl fonlama yapılacağına karar verilmesi bekleniyor. IMF Başkanı Lagarde’ın toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Yunanistan’ın çözümü için daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti.Alman Maliye Bakanı ise toplantılar sonrasında durumun karmaşık olması ülkelerin para vermek istememesi ve IMF’nin geri adım atmaması nedeniyle yeniden görüşmek durumunda olduklarını dile getirdi.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, sabaha karşı sona eren toplantılardan Yunanistan’a verileek yeni kredi dilimine yönelik herhangi bir anlaşmanın çıkmadığını açıkladı.Schauble ek olarak Pazartesi günü yeniden toplanacaklarını ifade etti.

ABD’li teknoloji devi HP, 2011 yılında satın aldığı İngiliz yazılım şirketi Autonomy Corp.'ta yaşanan "muhasebe yanlışlıkları" sonucu 8.8 milyar dolar zarar etti.


ABD’de dün FED Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamalarında banka olarak kendilerinin çok fazla elinde bir şey olmadığını,  bir uzlaşma sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. Bernankeaçıklamalarında istihdama da değindi. Hala beklenen noktaya rakamların gelmemesi için desteğin süreceğini belirtti. SABD işlemlerinde kapanış yatay olurken Yunanistan haberinin ABD vadelilerinden fiyatlandığı gözleniyor.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, uzun vadeli federal bütçe açığını kısmaya yönelik bir anlaşmanın ekonomik büyüme önündeki engelleri kaldırabileceğini söyleyerek, mali uçurumu ihmal etmenin toparlanmaya "açık bir tehdit" olacağını dile getirdi.

Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi Fransa’nın kredi notu yine darbe yedi. Bu yıl ocakta kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un Fransa’nın AAA olan notunu bir basamak kırıp AA-’ye indirmesinin ardından ikinci darbe bir diğer not kuruluşu olan Moody’s’ten geldi. Moody’s Fransa’nın en üst seviyedeki Aaa olan notunu bir basamak indirerek Aa1’e düşürdü.

Moody's Türkiye yıllık raporunu açıkladı. Kuruluş Türkiye'nin Ba1 ratingi ve pozitif olan görünümünün ülkenin kamu finansmanındaki gösterdiği ilerleme ve bütçenin dış şokları absorbe etme kapasitesini gösterdiğini belirtti. Moody's raporunda son 10 yılda kamu maliyesinndeki ciddi iyileşmeye dikkat çekti. Kuruluş bu iyileşmenin etkilerinin borcun milli gelire oranında da kendini gösterdiğini vurguladı. Kuruluş raporunda Türkiye'nin dış krizlere karşı hassasiyetinin nedenlerinin bazı yapısal sorunlarıdan kaynaklandığını ve bu sorunların kısa sürede giderilmesininin güç olduğuna dra dikkat çekti. Moody's raporunda bölgedeki jeopolitik zgelişmeleri de endişe konusu olduğunu belirtti.  

Merkez Bankası (MB), dün gerçekleştirdiği kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz  koridorunun üst bandını 50 baz puan indirimle yüzde 9’a çekerek, rezerv opsiyon katsayılarını (ROK) artırdı. Önümüzdeki dönemde gerektiğinde politika faizi ve koridorun alt bandını oluşturan gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin gündeme alınabileceğini belirtti.
MB, beklentilere paralel politika faizini yüzde 5.75’te, O/N borçlanma faizini yüzde 5’te tutarken, O/N borç verme faizini yüzde 9.5’ten yüzde 9’a çekti. Piyasa yapıcı bankalara repo yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizi de yüzde 9’dan yüzde 8.5‘e çekildi.Merkez Bankası’nın açıklamaları önümüzdeki dönemde düşük faiz ortamının devam edeceğini gösteriyor. Analistlere göre, gecelik borç verme faizlerinin düşürülmesi mevduat ve kredi faizlerindeki düşüşü destekleyecek. Öte yandan Merkez, TL’nin aşırı değerlenmesine izin vermeyecek

MB, finansal istikrarı desteklemek amacıyla döviz tutulabilecek zorunlu karşılıkların yüzde 40’tan sonraki dilimlerine ilişkin rezerv opsiyon katsayılarını (ROK) 0.1 puan, altın olarak tutulabilecek yükümlülüklerin bütün dilimlerine dair ROK’u ise 0.2 puan artırdı.

Merkez, ROK artışlarına yönelik olarak yaptığı açıklamada, TL zorunlu karşılıklar için 28.5 milyar dolar döviz tutulduğunu belirterek, “Yapılan bu değişiklikler sonucunda imkanın aynı oranda kullanılması halinde, bankamız döviz rezervlerinde yaklaşık 0.5 milyar dolar artış olması beklenmektedir” denildi. TL karşılıklar için 11 milyar dolar değerinde 198 ton altın tutulduğunu da belirten MB, mevcut imkanın aynı oranda kullanılması halinde altın rezervlerinde 1.8 milyar dolar değerinde 33.1 ton artış olacağını ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder