Alt Sayfalar

15 Ekim 2012 Pazartesi

Gündem

Wall Street bankalarının bilançoları yeni haftada piyasalara yön verecek. ABD tarafında bilançoların yanı sıra mali uçurum uyarılarda endeksler üzerinde gerilimi artırıyor.Merkez Bankası’nın piyasaları bir süre idare edecek yakıtı sağlamasına karşın yeni haftada bankaların dışında önemli şirketlerinde bilançoları piyasalara yön verecek.Yeni haftada takip edilecek rakamlar General Electric, Microsoft ve IBM’in olacak. Bankalar tarafında ise Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley’den gelecek rakamlar önemli olacak.

Geçtiğimiz hafta IMF Dünya Bankası toplantılarında çıkan açıklamalar ve büyüme korkuları yeni haftada tartışılmaya devam edecek. Avrupa ve Çin’in de yakın takipte olacağı haftada yine gündem İspanya’nın yardım isteyip istemeyeceği. Buna ek olarak 18-19 Ekim’de Euro Bölgesi liderler zirvesi de piyasaların yakın takibinde olacak.

İçerde de bilanço dönemi bu hafta Türk Telekom ve Turkcell ile başlayacak. İMKB yılın zirvesinde kapattığı haftada 70 binin üzerine atacak mı merak konusu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde enflasyon Eylül'de son 2 yılın en düşük seviyesinde hızlanırken, üretici fiyatları da 2009'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Enflasyon verisi Asya'nın en büyük ekonomisinin ihracatındaki artışa rağmen ekonominin soğuduğunun sinyalani verdi. Resmi istatistik kurumun verilerine göre tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 1.9 hızlandı. Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin medyan tahmini de enflasyonun yüzde 1.9 olarak geleceği yönündeydi.

 
Almanya'da yayınlanan Der Spiegel'in haberine göre troyka, Yunanistan'a zorlu bütçe kesintilerini ve reformları uygulaması için daha fazla zaman vermeyi değerlendiriyor.

Dünyanın yeni bir resesyona çok yakın olduğu konusunda uyaran İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Fed'in büyümeyi desteklemek üzere başlattığı 3. tur parasal genişleme programına arka çıktı.

Bernanke, Uluslararası Para Fonu (IMF) yıllık toplantılarının son gününde, Tokyo'da yaptığı açıklamada, gelişmiş ekonomilerdeki genişlemeci para politikalarının gelişen piyasa ekonomilerine net maliyetler getirdiği görüşünün tümüyle açık olmadığını söyledi. Bernanke'nin bu yorumları, IMF İdari Direktörü Christine Lagarde'ın, aynı etkinlikte dile getirdiği, bu gibi genişlemelerin muhtemelen büyük miktarlı ve volatil akışlara neden olacağı ve bunun da gelişmekte olan ülkelerde aşırı ısınma, varlık fiyat balonları ve finansal dengesizliklere yol açacağı görüşü ile zıtlık oluşturuyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin bütçe açığının 4. yılında da 1 trilyon doların üzerinde geldiğinin açıklanmasının ardından yalnızca saatler sonra finansal liderlere konuşan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, mali ilerlemelere rağmen ABD'nin hâlâ daha yapması gereken çok fazla işinin olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük ikinci ve üçüncü ekonomileri olan Çin ve Japonya, bölge borç krizini çözmeye yönelik tedbirlerin hızla uygulanmasını isteyerek, Avrupa'nın yeni kurtarma fonuna destek olacakları yolunda işaretler verdi.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi yetkililerini kurtarma fonlarını ve Avrupa Merkez Bankası'nın borç krizinin çözümü için kritik planı olan tahvil alım programını devreye sokmaları çağrısında bulundu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'ın, 18 Ekim'deki Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesi uluslararası kreditörlerle po litikaları konusunda anlaşma araması ile birlikte, temerrüte düşmeyeceğini kaydetti.

Son iki buçuk yıllıdır akıllardaki soru Yunanistan’ın birlik dışına çıkıp çıkmayacağı yeniden gündemde. Troyka’nın Yunanistan raporu beklenirken İsveç Maliye Bakanı Anders Borg’dan konuya dair önemli bir açıklama geldi.İsveçli Bakan Yunanistan’ın birlik içinde 6 aylık ömrü kaldığını açıkladı. Tokya’da IMF toplantılarında konuşan Borg, Ekim’in 18-19’unda yapılacak Avrupa Birliği liderler toplantısından sonra tek kur sistemine yeniden güven tesis edilmesi gerektiğini belirtti.  

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Suriye yönetiminin hava sahası konusundaki açıklamasının bizim açımızdan bir kıymeti harbiyesi yoktur" dedi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılının dördüncü çeyreğinden itibaren enflasyonun düşmesi ve büyümenin hız kazanmasının beklendiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısının alt komisyon çalışmalarının tamamlandığını belirterek, ''Önümüzdeki hafta ayın 17'sinde bu tasarı üst komisyonda görüşülecek'' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder