Alt Sayfalar

12 Eylül 2012 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Haftanın odak noktasında bugünkü Almanya ESM kararı ile birlikte 13 Eylül FED toplantısı ve Cuma günkü Eurogroup toplantısı ki İspanya resmi EFSF desteğini talep edebilir; yer alıyor. Dün Avrupa borsaları günü artıda tamamladı. Dax 1.34%, İtalya 0.84%, İspanya 0.93%. ECB’nin bono alım planı sonrasında düşüş gösteren İspanya ve İtalya bono faizlerinde dün sakin hava hâkimdi, sınırlı düşüşler görüldü. Küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi ise günü %0.31 artıyla kapattı, ancak volatilite gösteresi olarak izlenen VIX endeksi %0.80 artış gösterdi.
 
Bu sabah Asya piyasaları Almanya Anayasa Mahkemesinin ESM / mali anlaşma kararı öncesinde risk iştahındaki artışla artıda. Beklenti ESM kararının olumlu yönde çıkması yönünde yoğunlaşıyor. Kararın tsi ile 11:00 civarında gelmesi bekleniyor. Diğer taraftan Çin Başbakanı Wen’den gelen bazı açıklamalar da risk iştahında artışa destek oldu. Wen’in Çin’in ekonomiyi desteklemek için yeni adım alanı olduğuna yönelik vurgulamaları ön plandaydı.

 
Makro veri tarafında bugün ABD’de ithalat fiyatları, Avrupa’da ise enflasyon rakamları açıklanıyor. İtalya’da ve Almanya’da ihaleler var.  Bugün ayrıca Hollanda’daki seçim sonuçları izlenecek. Merkezi koalisyon hükümeti en olası sonuç olarak bakılıyor (Merkez Sağ (VVD), Sosyal Demokratlar (PvdA) ve Hıristiyan Demokratlar (CDA) + Sol Liberaller (D66))
 
Yurtiçinde ise dün Temmuz ayı Cari işlemler açığı 3.86 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi 4 milyar dolar idi. Diğer taraftan endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan bankacılık hisselerinde son günlerde oluşan zayıflama eğiliminin ardından, piyasada sanayi sektörü hisselerini ön planda olmaya devam ediyor. Biz 68,500 hedef direnç noktasını gün içi harekette yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Seans içi geri çekilmeleri 67,750 ara desteği üzerinde karşılamayı başaracak hareketlerin, piyasadaki alım eğiliminin devamını getireceğini düşünüyoruz. Bu durumda etkisini sürdürecek yukarı hareket, 68,500 üzerinde önce 69,000, ardından ise 70,000 seviyesinde bulunan ana hedef noktasının test edilme potansiyelini koruyacaktır.
 
ESM kararı ardından ABD’de 12-13 Eylül FED faiz toplantısı parasal genişleme beklentileri doğrultusunda odak noktasında bulunuyor. Düşük faiz politikasını 2015’e uzatılması ve yeni varlık alım programının başlatılması piyasadaki beklentilerden bazıları. Hatırlanacağı üzere Cuma günü ABD’de açıklanan 96.000 kişi artışa işaret ederek beklenenden zayıf yönde gelen (beklenti 130.000 artış) Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi FED toplantısı öncesi FED'den ek adım beklentilerini destekliyor nitelikteydi. FED'in “ekonomik veriler iyileşmeye işaret etmezse yakın zamanda ek parasal gevşemeye ihtiyaç duyulacağı” görüşünü hatırlatalım.
 
İspanya’nın geniş kapsamlı kurtarma talep edip etmeyeceği ve şartları ile ilgili haber akışı ön planda olmaya devam ediyor. İspanya Başbakanı Rajoy son açıklamalarında harcama kesintileri veya emeklilik maaşlarında değişiklik talep eden bir kurtarma planını kabul etmeyeceklerini ifade etti. Portekiz mali hedefleri ile ilgili görüşmelerde ise Troyka ise Portekiz’in ciddi ilerleme sağladığı sonucuna vardı. Portekiz ve Troyka ülkenin borç ve bütçe açığı hedeflerinde bazı revizyonlar konusunda anlaştı.
 
Diğer taraftan dün Moody’sin ABD notu ile ilgili uyarıları dikkat çekiciydi.  Moody’s ABD’de eğer bütçe görüşmeleri istikrar politikaları üretmekte başarısız olur ise kredi notu indirilebileceğini ifade etti. Açıklamalar sonrasında euro dolar paritesinde yükselişler görüldü. Hisse piyasaları tarafında ise bir etki yaratmadı. FED toplantısına odaklanan ABD piyasaları güne artıyla başladı.
 
 
Hafta genelinde ise makro veri tarafında ABD’de perakende satışlar, enflasyon rakamları ki yüksek benzin fiyatları nedeni ile manşet rakamlar yüksek seviyelerde gerçekleşebilir, tüketici güven endeksi, sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi rakamları açıklanıyor. Avrupa tarafında ise İngiltere’de ise işsizlik rakamları açıklanıyor.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder