Alt Sayfalar

21 Eylül 2012 Cuma

Gündem

Çin’den son 11 aydır düşüş trendindeki PMI rakamlarına Japonya’dan gelen kötü Tankan verisinin de eklenmesiyle endeksler satıcılı seyretti. Avrupa tarafında ise kötü gelen PMI rakamları satışları destekledi. ABD endeksleri günü karışık seyirde kapadı.

Euro Bölgesi PMI dataları 2009’a geri dönüş yaşandığı gösterirken, Fransa’da 3 yılın dibine geriledi. Bir tek Almanya’da beklentilerin üzerine çıkan PMI endeksleri yukarı çekmeye yetmedi. EuroBölgesi’nde İspanya’da yapılan 2015 ve 2022 vadeli tahvil ihalelerinde beklentilerin üzerinde borçlanılırken faizler geri çekildi.
devamı için ltf tıklayınız...




Gün sonuna doğru İspanya tarafından gelen açıklamalar İspanya’ya ilişkin endişelerin tetiklenmesine neden oldu. ülkenin en büyük bankalarından BBVA'nın başkanı bankaların sermaye ihtiyacının büyük olduğunu sistemin sorunun çok olduğunu söyledi. İspanya'nın finansal sisteminin büyük problemleri olduğuna dikkat çeken BBVA Başkanı,  İspanyol bankalarının sermaye ihtiyacının 70-80 milyar euro olduğunu belirtti.

ABD'de Philly Fed, öncü göstergeler endeksi ve Markit PMI beklentileri karşılamadı.Philly Fed iş aktivitesi endeksi Eylül'de eksi 1.9 oldu. Beklenti, endeksin eksi 4 olması yönündeydi. Endeks, Ağustos ayında eksi 7.1 düzeyindeydi.

ABD'de öncü göstergeler endeksi Ağustos´ta yüzde 0.1 geriledi. Endeks beklentiye paralel gerçekleşti. Eylül ayında Markit PMI 51.5 seviyesinde kaldı. Eylül'e kadar olan üç ayda PMI ortalaması 51.5 olurken Haziran'a kadar olan üç ayda 54.2 olmuştu.

ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvuruları 3.000 kişi düşüş gösterdi.ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 15 Eylül ile sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 382 bin kişi oldu.

Dow Jones endeksi yüzde 0,14 primli 13,559 puanda, S&P 500 endeksi yüzde 0,05 düşüşle 1,463 puanda, Nasdaq endeksi yüzde 0,21 oranında düşüşle 3,175 puanda işlem gördü. VIX endeksi yüzde 1,37 primli 14,07 seviyesinde seyretti. Euro, dolar karşısında yüzde 0,19 primli 1,2967 seviyesinde işlem gördü.

Spot altının onsu 1,768 dolarda işlem gördü. Brent petrolün varili 110 dolar seviyesine yükseldi.


Financial Times gazetesinin haberine göre İspanya, Perşembegünü açıklamayı planladığı ekonomik reform planı için Avrupa Birliğiile birlikte çalışıyor.
Avrupa Birliği yetkilileri, önümüzdeki hafta açıklanacak ekonomik reform paketinin öncesinde Madrid'e yardımcı olarak, kapalı kapılar ardında İspanya'nın yeni bir kurtarma programı ve Avrupa Merkez Bankası'nın sınırsız tahvil alımları için çalışıyor.

Borç krizindeki Yunanistan'ın başbakanı Antonis Samaras, koalisyon ortakları arasında, 2. kurtarma paketinin temel şartı olan 11.5 milyar euroluk bütçe kesintisi paketinde anlaşma sağlamakta sıkıntı çekiyor.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de devlete bağlı bir araştırma kuruluşu tarafından yapılan araştırmaya göre, Çin'deki yavaşlama, dış talepteki kötüleşme ve ufak ölçekli şirketlere düşük krediler verilmesinden ötürü, küresel finansal krizden daha uzun sürebilir.

Asya’nın iki devini karşı karşıya getiren ‘ada krizi’nde Çin hükümeti elindeki 230 milyar dolarlık Japon tahvili üzerinden yaptırım uygulamayı gündeme getirdi.Japonya Başbakanı Noda ise ılımlı açıklamalar ile tansiyonu düşürme yolunu seçti.

Batı Teksas petrolü bu hafta Suudi Arabistan'ın fiyatları aşağı çekmek için son 30 yılın en yüksek miktarında petrol arzını yapacağını söylemesiyle yüzde 7'nin üzerinde düştü. ABD ve Çin'deki merkez bankalarının teşvik adımı at acağı ve İran'a uygulanan ambargoların etkisiyle Batı Teksas petrolü 14 Eylül'de varili 100.42 dolardan fiyatlanarak 4 ayın zirvesine tırmandı. G-7 ülkeleri geçtiğimiz ay stratejik rezervlerin devreye girmek durumunda kalabileceğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Amerikan CNN televizyonunda katıldığı programda Türkiye’nin bu yılı “yüzde 3’ün biraz üzerinde” büyümeyle bitirmesini beklediğini açıkladı.

Türkiye Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede ve mali istikrarı sağlamada iyi iş çıkardığını kaydeden Babacan, Merkez Bankası’nın geçen yıl açıkladığı yeni politikaların ardından Wall Street Journal gazetesinin, ”Türkiye Merkez Bankası ya Nobel ödülü alacak ya da iflas edecek” şeklinde bir başlık attığını anımsattı. Babacan, ”Şimdiye kadarki sonuçlara baktığımızda, özellikle de para birimimizle ilgili sonuçlara baktığımızda, Merkez Bankamız Nobel ödülünü yakın bir zamanda alacak gibi gözüküyor” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yıl sonunda bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 1.5 olan hedefi 1 puan aşacağını söyledi. Babacan Londra'da açılış konuşmasını yaptığı "Hızlı Büyüyen Pazarlar Zirvesi" konferansının ardından Reuters'a açıklamalar yaptı. "Bütçe açığı muhtemelen hedefin bir puan üzerinde olacak" diyen Babacan, Türkiye'nin bunu telafi edebilecek mali yerinin olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın eylül ayı ikinci dönem beklenti anketinde, yıl sonu yıllık TÜFE beklentisi yüzde 6,80'e yükseldi. Eylül ayının birinci dönem anketinde beklenti, yüzde 6,76 düzeyindeydi.Büyüme beklentisi 2012 yıl sonu için yüzde 3,6'dan yüzde 3,4'e geriledi, 2013 yılı için büyüme beklentisi ise yüzde 4,6'dan yüzde 4,5'e geriledi.Dolar/TL kuru beklentileri, cari ay sonu beklentisi 1,8004'e, 2012 sonu için 1,8070'e gerilerken, gelecek 12 ay sonu için beklenti 1,8256'ya yükseldi.2012 yıl sonu için cari açık beklentisi 62,83 milyar dolardan 62,24 milyar dolar seviyesine, gelecek yıl sonu yıllık cari işlemler dengesi beklentisi ise 65,9 milyar dolardan 64,3 milyar dolara geriledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder