Alt Sayfalar

11 Eylül 2012 Salı

GÜNDEM

ABD Başkanı Barack Obama, son anketlere göre rakibi MittRomney ile arasındaki farkı daha da açtı.ABD'de başkanlık seçimlerine 2 aydan az süre kala, seçimle ilgili anketlerin sayısında da artış gözleniyor. 

 
Merkez bankaları başkanlarının gündeminde de piyasalarda şok etkisi yaratan Libor skanlalı var. Birçok ülkenin merkez bankalarının başkanları, İsviçre'nin Basel kentinde bir araya gelerek Liborskandalını masaya yatırdı. Sabah'ta yer alan haberde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın da katıldığı zirvede, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, 500 trilyon dolarlık varlığın göstergesi olan Libor faizine duyulan güvenin iflasına neden olan skandalı gündeme getirdi. King, halen Libor'u manipüle ettikleri gerekçesiyle küresel ölçekte 16 bankanın soruşturulduğunu hatırlatarak, dünyanın en büyük ekonomilerinde kilit rolde bulunan meslektaşlarıyla konuyu görüştü.
devamı için ltf tıklayınız...
 

2007 sonunda başlayan küresel ekonomik krizin başrol oyuncusu ABD bankaları yeniden gündemde. Aradan geçen süre zarfınca üzerilerine çok konuşulan çeşitli düzenlemeler yapılması yoluyla bir kez daha aynı felaketin yaşanmayacağı yönünde açıklamalara konu olan bankalar yeniden ateşle oynuyor.Radarlar yeniden ABD’nin dev bankalarına çevrildi. Goldman Sachs’tan yayınlanan raporlarda bankaların içinde bulunduğu büyük tehlikeye yönelik sinyaller ortaya çıkmaya başladı. Yapılan açıklamada ABD bankalarında yaşanan sermaye ihtiyaçlarının geçici değil kalıcı olduğunu belirtti. Buna ek olarak bugün yayınlanan haberlerde ise Büyük ABD  türev ürünlerin azaltılması yönünde yapılması gereken bazı fedakarlıklardan kaçıldığı riski ortadan kaldırmak yerine sadece öteledikleri belirtildi. JP Morgan ve Bank of America’nın müşterilerine türev ürünleri kullanarak ekstradan 2.6 trilyon dolar sağladıkları ortaya çıktı.
Yunanıstan 11.5 mılyar euroluk paket konusunda troyka'yı ıkna etmeye calıstı .Yunanıstan'ın soz konusu paketı, cuma gunu yapılacak eurogroup toplantısında sunması beklenıyor.
Japonya malıye bakanı jun azumı salı gunu yaptıgı acıklamada avrupa,abd ve cın'de yasanan yavasalmanın japon ekonomısı uzerınde gıderek artan etkılerınden endıselı oldugunu ancak hukukmetın ek canlandırma onlemlerı almasına gerek olup olmadıgının belırlenebılmesı ıcın gelısmelerın bır sure daha ızlenmesı gerektıgını ıfade ettı.

İspanya Başbakanı Mariana Rajoy, harcamaları kısmasını söyleyen bir kurtarma programını kabul etmeyeceğini ve emekli maaşlarında kesintiye gitme olasılığını dışladıklarını söyledi. Rajoy yaptığı açıklamada, "Bize harcamaları kısmamızı ve kısmamamızı söylemeye odaklanmış politikaları kabul edemeyiz. Eğer dokunmayacağımız bir alan varsa o da emekli maaşları" diye konuştu. İspanya Başbakanı Mariana Rajoy, Avrupa Birliği'nden yardım talebinde bulunup bulunmama konusunda henüz karar vermediklerini söyledi. TVE televiyonuna konuşan Rajoy, hükümet olarak durumu analiz etmeye devam ettiklerini belirtirken, İspanya'nın durumunu bankadan kredi almayı değerlendiren ve bu kredinin faizini ögrenmek isteyen bir aileye benzetti. İspanya Başbakanı Mariana Rajoy, Avrupa Merkez Bankası'nın açıkladığı yeni planın Euro Bölgesi'ne güvenin artmasına yardımcı olduğunu ve ülkesi için bir kurtarmayı daha az acil hale getirdiğini savundu.
   
TVE televizyonuna konuşan Rajoy, "ECB, Avro'nun ayakta kalmaya devam edeceği ve hiçbir ülkenin batmasına izin verilmeyeceği konusunda bir mesaj verdi. Bu mesaj tek başına bizimde aralarında olduğumuz bir çok AB ülkesinde borçlanma maliyetlerini aşağı getirdi. Şimdi biz kurtarma talep etmenin iyi bir fikir olup olmadığını değerlendireceğiz. Eğer gerekli ise yapacağız" dedi.

Bu hafta Çarşamba günü Almanya Anayasa Mahkemesi’nde Avrupa kalıcı istikrar fonu olan ESM’in yasalara aykırı olup olmadığına karar vermesi bekleniyordu.AFP’den gün içinde gelen haberlere göre Mahkeme ESM kararında ertelemeye gidebilir.500 milyar euroluk fonun yasal olup olmadığına karar  vermesi beklenen Mahkeme’nin acil bir toplantı yapabileceğini kaydedilen APF haberinde ECB’nin limitsiz tahvil alımın kararı sonrasında detayların daha net bir şekilde ortaya konulmasının beklenebileceği kaydedildi. 1 Ocak 2013'te Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın (EFSM) yerini alacak ESM'ye en fazla katkıyı verecek ülkelerin başında Almanya geliyor. Bu yüzden Almanya tarafından onaylanmazsa bu yeni kurtarma fonunun herhangi bir geçerliliği olmayacak. Şu ana kadar 27 AB ülkesinin 20'si ESM anlaşmasını kabul etti. Kalan 7 ülkeden İtalya ve Almanya ekonomik büyüklük olarak en kritik öneme sahip ancak İtalya'dan ret kararı beklenmiyor.

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in parti CDU'nun önde gelen isimlerinden Volker Kauder, Avrupa Merkez Bankası'nın sorunlu Euro Bölgesi ülkelerinin tahvillerini satın alma planını ile bağımsızlığını sorgulanır hale getirdiğini ve yetkilerinin limitlerini zorladığını söyledi.

 Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'da şirketlerin maliyet kesintisine gitmesinin ücretleri azaltması, tüketici taleplerinin zayıflamasına neden oluyor ve deflasyonla mücadele için daha fazla parasal genişleme ihtiyacını artırıyor.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.9'la beklentilerin altında büyüdü. Ünlü ekonomistlerin önemli bir çoğunluğu üçüncü çeyreğin, muhtemelen ikinci çeyrekten kötü olacağı görüşünde. Bu nedenle 2012 için yüzde 4'lerde öngörülen büyüme rakamının gerçekleşmesini kimse beklemiyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Ekonomimiz 11 çeyrekten beri büyüyor. 2'nci çeyrekte yakalanan yüzde 2.9'luk büyümenin 5.6 puanı net ihracattan geldi" dedi.
Tcmb, zorunlu karsılıklar hakkında teblıg'de degısıklık yaptı.Bankalar, turk lırası yukumluluklerı ıcın turk lırası cınsınden, abd doları yukumluluklerı ıcın abd doları dovız cınsınden, abd doları harıcındekı yabancı para yukumluluklerı ıcın abd doları veya euro dovız cınslerınden turkıye cumhurıyet merkez bankası nezdınde acılan hesaplarda, 5 ıncı maddede ongorulen oranlarda nakden zorunlu karsılık tesıs ederler.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder